Az élet nagy kérdései: miért barnul meg a csalamádé? És fogyasztható ettől még?
Ez a kémiai magyarázat a csalamádé barnulására.
Káposzta, paprika, uborka, hagyma, esetleg zöldparadicsom, sárgarépa és persze fűszerek, ecet, cukor. A tartósításhoz pedig többnyire borkén, szalicil vagy nátrium-benzoát. Kisebb-nagyobb eltérések lehetnek ugyan, de körülbelül ezekből tevődik össze sokak kedvelt téli savanyúsága, a csalamádé.
Elsősorban a házi készítésű változatnál fordulhat elő, hogy a kezdeti élénkebb színvilág idővel barnára vált. Ez nem jelent feltétlenül minőségi romlást is, de érdemes tisztában lenni a barnulási folyamat okával.
Miért barnul meg a csalamádé?
A mesterséges savanyítás lényege, hogy a természetes tejsavas erjedést utánozva 1,5-2%-os ecetsav - valamint só és általában tartósítószer - segítségével megakadályozzák a baktériumok és élesztő-, illetve penészgombák szaporodását. Röviden: a savanyúság megromlását.
Gyakori jelenség azonban, hogy a nyár végén eltett, szivárvány színeiben pompázó csalamádé néhány hónap múlva barnulni kezd. Ennek háttérben többféle ok is meghúzódhat. Ha például nem sikerült a savanyúság összes alkotóelemét az ecetes lé alá nyomni, úgy a levegőnek kitett részeken oxidálódik a csalamádé, ami barnuláshoz vezethet.
Ugyancsak előfordulhat, hogy a csalamádé készítése során olyan eszközt használtál, melyből színváltozást okozó anyagok oldódhattak a felöntőlébe. A legbiztonságosabbak az üvegeszközök, a fa, valamint a rozsdamentes acél (reszelő, kés, kanál).
Végül a csalamádé barnulása esetében a felhasznált vízre is érdemes gyanakodni. Ha túl kemény vagy ásványi anyagokban gazdag - például magasabb vastartalmú -, az ugyancsak okozhat színváltozást a savanyúságnál.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Amikor jobb kidobni
Bár a barnulás önmagában nem jelez minőségbeli problémát, ám a biztonság kedvéért felbontást követően vizsgáld meg alaposan a felöntőlé tetejét. Ha felületi hártyaképződést látsz - amit az aerob élesztők okoznak -, minden bizonnyal már megindult a savanyúság puhulása, rothadása. Ilyen esetekben a csalamádé sajnos fogyasztásra alkalmatlan.
Béltisztító szuperételek
Gondoltál már arra, hogy a csalamádé akár egy tisztítókúrának is tökéletes alkotóeleme lehet? Mutatjuk még, milyen táplálékok jöhetnek ilyenkor szóba.
5 szuperétel, ami organikus seprűként tisztítja a beleket: túlsúly, lomha emésztés és puffadás ellen
Nézegess képeket!
ElolvasomForrás: regi.tankonyvtar.hu/ Növényi nyersanyagok hőközléses tartósító technológiái
Képek: Getty Images Hungary
OLVASD EL EZT IS!
- uborka
- káposzta
Ropogós házi csalamádé: tele jóféle, friss zöldségekkel
- uborka
- savanyúság
Roppanós sós, vizes uborka télire: Ilka nénitől tanultuk Erdélyben
- spárga
- savanyúság