Az élet nagy kérdései: miért barnul meg a csalamádé? És fogyasztható ettől még?
Ez a kémiai magyarázat a csalamádé barnulására.

csalamade
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Káposzta, paprika, uborka, hagyma, esetleg zöldparadicsom, sárgarépa és persze fűszerek, ecet, cukor. A tartósításhoz pedig többnyire borkén, szalicil vagy nátrium-benzoát. Kisebb-nagyobb eltérések lehetnek ugyan, de körülbelül ezekből tevődik össze sokak kedvelt téli savanyúsága, a csalamádé.

Elsősorban a házi készítésű változatnál fordulhat elő, hogy a kezdeti élénkebb színvilág idővel barnára vált. Ez nem jelent feltétlenül minőségi romlást is, de érdemes tisztában lenni a barnulási folyamat okával.

Miért barnul meg a csalamádé?

A mesterséges savanyítás lényege, hogy a természetes tejsavas erjedést utánozva 1,5-2%-os ecetsav - valamint só és általában tartósítószer - segítségével megakadályozzák a baktériumok és élesztő-, illetve penészgombák szaporodását. Röviden: a savanyúság megromlását.

Gyakori jelenség azonban, hogy a nyár végén eltett, szivárvány színeiben pompázó csalamádé néhány hónap múlva barnulni kezd. Ennek háttérben többféle ok is meghúzódhat. Ha például nem sikerült a savanyúság összes alkotóelemét az ecetes lé alá nyomni, úgy a levegőnek kitett részeken oxidálódik a csalamádé, ami barnuláshoz vezethet.

Ugyancsak előfordulhat, hogy a csalamádé készítése során olyan eszközt használtál, melyből színváltozást okozó anyagok oldódhattak a felöntőlébe. A legbiztonságosabbak az üvegeszközök, a fa, valamint a rozsdamentes acél (reszelő, kés, kanál).

Végül a csalamádé barnulása esetében a felhasznált vízre is érdemes gyanakodni. Ha túl kemény vagy ásványi anyagokban gazdag - például magasabb vastartalmú -, az ugyancsak okozhat színváltozást a savanyúságnál.

A cikk az ajánló után folytatódik

Amikor jobb kidobni

Bár a barnulás önmagában nem jelez minőségbeli problémát, ám a biztonság kedvéért felbontást követően vizsgáld meg alaposan a felöntőlé tetejét. Ha felületi hártyaképződést látsz - amit az aerob élesztők okoznak -, minden bizonnyal már megindult a savanyúság puhulása, rothadása. Ilyen esetekben a csalamádé sajnos fogyasztásra alkalmatlan.

Béltisztító szuperételek

Gondoltál már arra, hogy a csalamádé akár egy tisztítókúrának is tökéletes alkotóeleme lehet? Mutatjuk még, milyen táplálékok jöhetnek ilyenkor szóba.

Forrás: regi.tankonyvtar.hu/ Növényi nyersanyagok hőközléses tartósító technológiái

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük