Egy magányos szokás, amit mindenki szégyell, pedig hasznosabb, mint hinnéd
Ha néha azt veszed észre, hogy hangosan beszélsz magadban, akkor tartsd meg ezt a szokásodat! Tudományos oka van, miért tesz jót.

no talking cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bizonyára mindenkivel előfordult már, hogy magában beszélt, legfeljebb nem vette észre. Ám hiába gyakori jelenség, alapvetően furcsának tekintik az emberek: aki egyedül, saját magának címezve közöl dolgokat, azt sokszor bolondnak, de minimum furcsának bélyegzik.

Kiderült azonban, hogy ennek épp az ellenkezője igaz, mert akik hangosan kimondják a gondolataikat, azok sikeresebbek lehetnek, és az önbizalmukat is növelhetik. Lisa Ferentz pszichoterapeuta szerint rendkívüli fontossága van annak, hogy milyen módon beszélsz magadhoz, vagyis hogy milyen hangnemben szólítod meg magadat.

Minél több pozitív gondolatot erősítesz meg hangosan, annál inkább számíthatsz eredményes napra. Az ellenkezője is igaz, ha folyamatosan csak a kritikát és a panaszt fogalmazod meg, akkor az negatív hatással lesz az általános közérzetedre.

woman reflection

Hogyan beszélj magadban?

Gyakorlati tippekkel is szolgálnak azzal kapcsolatban, hogyan kezdhet hozzá az ember a pozitív megerősítésekhez. Célszerű összeírni, mi mindenben vagy jó, és hogy miért vagy hálás. Szintén tanácsos beállni a tükör elé, és hangosan kimondani ezeket - bármennyire furcsának vagy ostobának tűnik elsőre, némi gyakorlással bele lehet jönni. Stresszes helyzetek előtt pedig a suttogva elmotyogott, biztató mondatok is bátorságot adhatnak, ezért is alkalmazza ezt a módszert számos profi sportoló egy-egy megmérettetés előtt.

A cikk az ajánló után folytatódik

De mi a helyzet a negatív gondolatokkal? Ha kimondod az aggódásaidat, félelmeidet vagy mérgedet, akkor könnyebben tudod újraértékelni őket, és aztán továbblépni. Nem szabad elnyomni a negatív érzéseket, hiszen azoknak is van értékük: a kulcs abban rejlik, hogy ne hagyd őket teljesen átvenni a kontrollt. 

Ha tehát legközelebb azon kapod magad a tükör előtt, hogy azt mondod hangosan „végül is elég csinos ez a szoknya”, akkor ne aggódj, helyesen teszed!

A leghatékonyabb jógapózok stressz ellen

Ha testmozgással veszed fel a küzdelmet a mindennapi stressz ellen, mutatjuk a legjobb jógapózokat, amik segítenek.

  Képek forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük