A halogatás pszichológiája: miért húzzuk az időt, ha tudjuk, hogy úgysem ússzuk meg?

Az internetezők több mint fele gondolja magát halogatónak, de vajon mik a halogatás okai?

lustalkodik
beauty and style
Top olvasott cikkek

136 ezren töltötték ki a Telekom Nagy Pató Pál Tesztjét, mellyel pszichológus és kutató szakértők bevonásával próbálták meg kideríteni, hogy mennyire jellemző a magyarokra a halogatás, és milyen okok állhatnak mögötte. A válaszokból kiderült, hogy a tettvágy a korral jön meg, a tanulást, a sportot és az egészséges életmódot mindig holnap kezdjük, a munka viszont a legtöbbünknél nem tűr halasztást.

Az internet segítségével nagy tetteket vihetünk véghez, ha pedig mégis eltereli valami a figyelmünket a fontos dolgokról, az elsősorban a kényelemszeretet számlájára írható. A felmérésben 18 év feletti internetezők vehettek részt, és a felnőtt korosztály minden korcsoportja szép számban képviseltette magát. A feleletválasztós tesztkérdésekre adott válaszok alapján a résztvevők 45%-a tekinthető tettre késznek, míg 55%-uk a halogató kategóriába sorolható. Az állás tehát nagyjából döntetlen, de a mérleg nyelve szerint valamivel többen vannak, akik hajlamosak a kisebb vagy nagyobb feladataikat későbbre halasztani.

Mik a halogatás okai?

A halogatók fele a saját bevallása szerint egyszerűen kényelmes. A pillanatnyi élvezetek kedvéért mindig talál valami jó kifogást, vagy csak épp előre rápihen kicsit az éppen aktuális, fontos feladatra. A többiek egy esetleges kudarc lehetősége vagy a kellő motiváció hiánya miatt bele sem vágnak a terveik megvalósításába, illetve a rossz időmenedzsment okán képtelenek befejezni a teendőiket.

Tettrekészség tekintetében mutatkozik ugyanakkor némi különbség a vidék és nagyváros között: a nagyvárosiak kicsit nagyobb arányban - 5 százalékpont különbséggel - érzik magukat inkább halogatónak. Mire vezetik vissza ezt a hajlamot magukban a halogatók? A Budapesten és a nagyvárosokban élők saját bevallásuk szerint kényelmesebbek, és kevésbé motiváltak, a vidéki habitusból viszont inkább a kellő magabiztosság hiányzik.

Úgy tűnik, hogy Pató Pál, a 19. századi alszolgabíró és jegyző szellemisége ma leginkább a fiatalokban köszön vissza. A harminc év alattiak viszonylag alacsony tettrekészségéért a korai felnőttkorra jellemző élménykeresés és önbizalomhiány okolható. Ki akar a négy fal között dolgozatra vagy vizsgára készülni, mikor hét ágra süt a nap, és indul a szabadtéri buliszezon? A 18-19 évesek 69%-a biztosan nem, ők azok, akik az utolsó pillanatig tologatják a tanulást. Az egészséges életmód sem nagyon fér bele a pörgésbe: ezt a 30 év alattiak 37%-a sorolta gyakran halogatott teendői közé.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az életkoron és a személyiségen is múlik

A válaszokból kirajzolódó statisztika alapján meglepő lehet, de a kor előrehaladtával egyre kevésbé futamodunk meg a ránk váró feladatok elől. A kutatás alapján rossz hír, hogy az alulmotiváltság és a rossz időmenedzsment inkább a személyiségünktől függ, így az idő múlásával is velünk marad, jó hír viszont, hogy a kényelmes hozzáállást az évek múlásával magunk mögött hagyjuk, és a megfelelő önbizalom birtokában már nem félünk a kudarcoktól sem.

Ahogyan bölcsebbé válunk, megtanuljuk a prioritásuknak megfelelően kezelni a feladatokat: míg a 18-19 évesek csupán 13%-a, addig a 70 év felettiek 47%-a vallotta, hogy csak jelentéktelen dolgokat halogat. Az életkori sajátosságok mellett a nemek között is találunk jellegzetes különbségeket. A nők alig, mindössze 3%-kal bizonyultak tettre készebbnek a felmérés során, mint a férfiak, de jobban érzik elmaradásukat a sport és a háztartási teendők terén.

Az edzést a nők 44%-a inkább másnapra halasztja, a lakásra pedig a nagyvárosi háziasszonyoknak jut a legkevesebb idejük. A munkánkat tekintve viszont mindannyian igen lelkiismeretesek vagyunk, mindössze a válaszadók 15%-a sorolta a munkát a három leggyakrabban halogatott teendője közé.

Miben szeretnénk fejlődni?

A legtöbben, a válaszadók 40%-a a sportban szeretne előrébb jutni, és az egészséges életmódot tartja a legfontosabbnak. A tanulásban, önfejlesztésben 34% érzi úgy, hogy lenne tennivalója. A válaszadók egynegyede lépne szívesen előre a lakással és háztartással kapcsolatos dolgok terén, és ugyanennyien tennének szívesen rendet a magánéletükben is. A nagy Pató Pál-tesztből végül az is kiderült, van-e különbség a halogatók és a tettre készek között abban, hogy mire használják az internetet.

Bár a világhálón a résztvevők 35%-a szerint remekül el lehet ütni az időt, 80% egyetértett abban, hogy az internet közelebb visz terveink megvalósításához, és soha nem látott lehetőségeket nyit meg számunkra. A bátor, tettre kész hozzáállás és az aktív, tudatos nethasználat kéz a kézben jár: a mai tettek embere úgy tekint a technológiára, mint az előbbre jutás eszközére. A teszt összeállításában és kiértékelésében Dr. Takács Ildikó pszichológus, a BME docense és az eNET Internetkutató Kft. kutatói segítettek.

Fotók: Getty Images.

Hét kreatív ember, akinek túl sok a szabadideje

Előfordul, hogy az embernek annyira nincs kedve az előtte álló feladatokhoz, hogy bármi mással húzza az időt, csak ne kelljen nekiállni. Vannak, akik ezt mesteri szintre fejlesztették.

Ezt is szeretjük