5 pszichológiai mankó, ami erőt és bátorságot ad, hogy új életet kezdj

Az újrakezdéshez sok erő kell, de nem lehetetlen ezt kihozni magunkból.

hosno
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Amikor gyerekek voltunk, és elrontottunk egy rajzot, egyszerűen megfordítottuk a lapot, és új képbe kezdtünk. Felnőttként már valahogy nem megy ugyanilyen könnyen az újrakezdés, de ez teljesen normális: a felnőtt életben mindennek tétje van, és mi jól akarjuk csinálni.

Az újrakezdés nem csak izgalmas, és nem csak inspiráló tud lenni. Sokszor ijesztő, ez pedig visszatartó erő. Elhagyni a régit, az ismertet, ha rossz is, és elindulni az ismeretlen felé, amit nemhogy nem ismerünk, de még akár az is lehet, hogy a korábbinál is rosszabb lesz. Csoda, hogy megrémülünk az újrakezdéstől? Egyáltalán nem. A kulcs a magunkba vetett hit lehet. Bár a jó és rossz kimenetel egyaránt benne van a pakliban, mindig hinnünk kell benne, hogy boldogulunk abban az adott szituációban, amibe majdan kerülünk, és képesek leszünk ismét kihozni abból a legjobbat. Ha nem, hát higgyünk abban, hogy képesek leszünk rá, hogy ismét irányt változtassunk.

5 pszichológiai mankó az újrakezdéshez

Dr. Kellie Giorgio Camelford pszichológus öt egyszerűnek hangzó, de annál nagyobb segítséget jelentő pszichológiai mankót sorol fel írásában az újrakezdéshez. Ezeket érdemes igénybe venni annak, aki szeretne bátran nekivágni egy új útnak.

Legyünk pozitívak - A pszichológus szerint az esetleges rossz kimeneteltől való félelem negatív gondolatokat indít el, és ezáltal negatív kommunikációt folytatunk magunkkal. A szakértő azt tanácsolja, találjunk ki a magunk biztatására egy mondatot, amit elismételhetünk, amikor a helyzet úgy kívánja. Például: meg tudom csinálni.

Legyünk nyitottak - A szakértő szerint az újrakezdésben fontos, hogy nyitottak legyünk mások felé, illetve új tapasztalatok szerzésére. Ez bátorságot ad, és hála a bekerülő új elemeknek, új fényben tüntetheti fel az életünket, ami egy lényeges kulcsa a sikeres újrakezdésnek.

Legyünk realisták - Dr. Kellie Giorgio Camelford szerint az újrakezdésben elengedhetetlen az új célok kitűzése. Lényeges azonban, hogy ezek a célok legyenek reálisak. Ha kisebb célokat tűzünk ki, akkor hatékonyabbak lehetünk, valamint több sikerélménnyel is gazdagodhatunk. Gondolkodjunk rövidebb időtartamokban, teljesíthető, reális célokban.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szenvedélyeink fogságában - Az addikció és a kontrollvesztés pszichológiája

A Femina Klub júniusi vendége Dr. Zacher Gábor toxikológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között a kultúránkban hangsúlyosan jelen lévő függőségek kérdéseiről beszélget.

Zacher Gábor szerint, ha saját magunk elé tükröt tartunk, akkor 4-5 függőséget mindenki fel tudna sorolni. Igaz ez?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. június 5. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Legyünk kitartóak - A pszichológus szerint sokan nehezen viselik a kudarcokat, pedig az újrakezdés során is teljesen természetes, ha emberként hibázunk. Adjuk meg magunknak azt a szabadságot, hogy hibázhassunk. Ha megfelelő kitartással és türelemmel kezeljük, hogy egy-egy dolgot akár többször is meg kell próbálnunk, végül siker koronázhatja törekvéseinket.

Kérjünk segítséget - A szakértő ötödikként egy nagyon lényeges dolgot említ az újrakezdés sikerességéhez: ne féljünk, ne ódzkodjunk segítséget kérni az újrakezdéshez. A család és a barátok bizonyosan készséggel mellénk állnak.

Előfordulhat, hogy olyan helyzetben vagyunk, hogy tőlük nem kérhetünk segítséget, mert nincsenek körülöttünk, mellettünk, akkor keressük más emberek társaságát, ismeretségét, akikkel idővel kialakulhatnak új emberi kapcsolatok, általuk pedig új segítő kezet nyújthat felénk az élet. Sokszor jobb szakemberhez elmenni, ez ma már nem szégyen, sőt

Lelki segély és egyéb segítő szervezetek elérhetőségei »

Stresszoldó jógapózok

Elég egy kisebb szőnyeg és egy kis magunkra szánt idő: ezek a jógapózok segíthetnek megnyugodni a nehéz időszakokban.

Ezt is szeretjük