Egyszerű dolog segíthet a koronavírus tüneteiből felépülni: bárki számára hozzáférhető
Az egészséges életmód egyik alapeleme a koronavírus után is sokat segíthet.

koronavírus-felépülés1
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Jelentős javulást tapasztaltak testmozgásukban, légzésükben, fáradtságukban és kognitív képességeiben azok a hosszan tartó Covid-19-tünetekben szenvedők, aki részt vettek egy hat hétig tartó rehabilitációs programon - közölték brit kutatók.

Az angol Nemzeti Egészségkutató Intézet (NHR), a Leicesteri Egyetem, a Leicesteri Kórház és a Loughboroughi Egyetem kutatói pénteken ismertették tanulmányukat a rehabilitációs programban részt vett 30 beteg állapotáról, akik hat héten át hetente kétszer vettek részt rehabilitációs foglalkozásokon.

A legegyszerűbb gyakorlatok is sokat segíthetnek

Ezek a foglakozások felölelik az aerobikgyakorlatokat, a gyaloglást vagy gyaloglógép használatát, a kar és a láb erőedzését, egészségfelvilágosítási beszélgetéseket a tünetek kezelésének segítésére. A kutatók statisztikailag jelentős javulást tapasztaltak. Az általuk összeállított terápiás program (FACIT) mérőszámai szerint a páciensek fáradékonysága 5 ponttal javult hat hét alatt. Javult a mértékadó klinikai képességi vizsgálatokkal mért általános jólétük és szellemi képességeik.

maszk-parazita
Fotó: SDI Productions / Getty Images Hungary

Olyan betegeknek ajánlották fel a rehabilitációs programban való részvételt, akik úgy érezték, hogy mindennapos tevékenységükre hatással vannak a hosszan tartó Covid-19 fizikai és/vagy pszichológiai tünetei. Kizárták azokat a betegeket, akiknek akut tünetei voltak, orvosilag nem voltak stabilak (például nem kezelték cukorbetegségüket), vagy olyan tüneteket mutattak - szaglás, ízérzékelés elvesztése -, amelyek azt jelezték, hogy számukra nem előnyös egy légzőszervi rehabilitációs programban való részvétel.

A cikk az ajánló után folytatódik

Gyors eredményt szeretnél?

Ha lehetséges, hogy megfertőződtél, de még nem mutatsz tüneteket, a 2 db-os Covid-19 Antigén gyorsteszttel 20 perc alatt tesztelheted magad és családod egyszerűen, kényelmesen mindössze 3 990 Ft-ért.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

A résztvevők között egyenlő arányban volt nő és férfi, átlagéletkoruk 58 év volt. 87 százalékukat kezelték kórházban, átlag tíz napon át. 14 százalékukat kezelték intenzív osztályon lélegeztetőgépen. Négynek voltak korábban légzőszervi problémái.

A mozgás nem súlyosbítja a tüneteket

- Az alkalmazott rehabilitációs program a Covid-19 után biztató javulást mutatott fel a klinikai eredményeket tekintve. Senkinek nem kellett abbahagynia azért, mert rosszabbodtak a tünetei, és a program magas arányú befejezése azt jelzi, hogy a betegek megfelelő kezelésnek tartották - idézte a kutatóintézet közleménye Sally Singh professzort, a Leicesteri Kórház érrendszeri és légzőszervi rehabilitációs részlegének a vezetőjét.

koronavírus-felépülés2
Fotó: Kemal Yildirim / Getty Images Hungary

- Voltak aggodalmak azt illetően, hogy a rehabilitáció súlyosbítja a tüneteket, vagy újakat vált ki, és hogy a testmozgás felerősíti a fáradtságot. Eredményeink utóbbit nem mutatták ki, és sok résztvevőnek javultak a tünetei. Ez azt feltételezi, hogy az alkalmazott légzőszervi rehabilitációs kurzus része lehet egy betegközpontú és holisztikus megközelítésű programnak a hosszan tartó Covid-tünetek különféle megjelenésének a kezelésére - tette hozzá a professzor. A kutatócsoport elismerte, hogy a tanulmányban nem volt hasonló tünetekkel bíró kontrollcsoport, hogy össze tudják hasonlítani a két csoport egészségi állapotát, és újabb vizsgálatokra van szükség nagyobb létszámú résztvevővel, hogy az eredményeket megerősítsék.

7 súlyos szövődmény, amit a koronavírus okozhat: nem csak a szaglásvesztés állandósulhat

A koronavírus-járvány kitörése óta végzett kutatások, beszámolók alapján a szakértők összegyűjtötték a fertőzés leggyakoribb szövődményeit.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük