7 súlyos szövődmény, amit a koronavírus okozhat: nem csak a szaglásvesztés állandósulhat

A koronavírus-járvány kitörése óta végzett kutatások, beszámolók alapján a szakértők összegyűjtötték a fertőzés leggyakoribb szövődményeit.

covid nyitó

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Még az enyhe koronavírus-fertőzést átélők közül is többen panaszkodnak fennmaradó idegrendszeri tünetekre. Sokaknál a koncentrációs nehézség, memóriazavar, az úgynevezett “agyköd”, másoknál a tartós szaglás- és ízérzésvesztés, a fejfájás zavarja hosszú hónapokig a mindennapokat.

Dr. Mező Anita, a Neurológiai Központ neurológusa az eddig tapasztalt, lehetséges enyhébb és komolyabb szövődményekre és a kivizsgálás jelentőségére hívta fel a figyelmet.

Jellegzetes neurológiai tünetek

Bár a koronavírus-fertőzés elsősorban a tüdőt támadja meg, egyre többet lehet tudni a szívet érintő esetleges szövődményekről - amely közül a leggyakoribb a szívizomgyulladás -, és sokan tapasztalják a neurológiai maradványtüneteket is. Többen a már gyógyultak közül hetekig, hónapokig küzdhetnek olyan tünetekkel, amelyeket esetleg nem is kötnek a már lezajlott betegséghez. Alább láthatóak a Covid-19-fertőzés leggyakoribb neurológiai tünetei.

GettyImages-1154327141
 • Fejfájás,
 • izomfájdalom,
 • bizonytalanságérzés, szédülés,
 • íz- és szaglásvesztés, esetleg fantomszagok érzékelése,
 • agyköd.

Az “agyköd” megnevezés egy memóriazavarokkal, feledékenységgel, rosszabb koncentrálóképességgel, esetleg tudatzavarral járó állapot, amelynek még nem teljesen tisztázott az oka. Mindenesetre ezeket a jelenségeket akkor is komolyan kell venni, ha maga a koronavírus-fertőzés könnyen lezajlott. Mindazoknál pedig, akik kórházi kezelésre szorultak, fokozott óvatosság szükséges, hiszen egy francia vizsgálat szerint 120 korábban kórházban ápolt beteg közül hónapokkal később 34%-nak volt memóriazavara, 27%-nak pedig koncentrációs problémái - ismerteti Mező doktornő.

Súlyosabb neurológiai szövődmények is előfordulhatnak

A The Lancet Neurology neves szakmai folyóiratban megjelent tanulmányban egyre több súlyos szövődményről számolnak be a kutatók. A fertőzés mind a központi, mind a perifériás idegrendszerre hathat, és ennek megfelelően jelenhetnek meg a szövődmények is.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

 • Maradandó íz- és szaglásvesztés, 
 • agyhártyagyulladás, 
 • Guillain-Barré-szindróma, amelynek tünetei az érzéskiesés, zsibbadás, izombénulás,
 • stroke,
 • neurológiai-pszichés szövődmények,
 • kognitív zavarok, demencia,
 • gyermekeknél Kawasaki-betegség, amely egy, az érfalak gyulladásával járó tünetcsoport, súlyos tünetekkel.

- A koronavírus neurológiai szövődményeinek kivizsgálására az első lépés egy szakorvos felkeresése - hangsúlyozza dr. Mező Anita, a Neurológiai Központ neurológusa. - Az anamnézistől, a tünetektől és a fizikális vizsgálatoktól függően indokolt lehet több további vizsgálat, koponya-MR, EEG, ENG-EMG elvégzése is az agyi és perifériás idegrendszeri szövődmények, rendellenességek felfedésére.

A maszkviselés nagy előnye, hogy még inkább láthatóvá válik, mennyire hülyék vagyunk

Megszoksz vagy megszöksz. A maszk elől sokan szökni próbáltak, aztán kénytelenek voltak megszokni. Vitáztak róla, kutatták, hatásos-e, az összes hátrányát tudjuk. Most elmondjuk, mit lehet benne szeretni.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük