7 súlyos szövődmény, amit a koronavírus okozhat: nem csak a szaglásvesztés állandósulhat
A koronavírus-járvány kitörése óta végzett kutatások, beszámolók alapján a szakértők összegyűjtötték a fertőzés leggyakoribb szövődményeit.

covid nyitó
beauty and style
Top olvasott cikkek

Még az enyhe koronavírus-fertőzést átélők közül is többen panaszkodnak fennmaradó idegrendszeri tünetekre. Sokaknál a koncentrációs nehézség, memóriazavar, az úgynevezett “agyköd”, másoknál a tartós szaglás- és ízérzésvesztés, a fejfájás zavarja hosszú hónapokig a mindennapokat.

Dr. Mező Anita, a Neurológiai Központ neurológusa az eddig tapasztalt, lehetséges enyhébb és komolyabb szövődményekre és a kivizsgálás jelentőségére hívta fel a figyelmet.

Jellegzetes neurológiai tünetek

Bár a koronavírus-fertőzés elsősorban a tüdőt támadja meg, egyre többet lehet tudni a szívet érintő esetleges szövődményekről - amely közül a leggyakoribb a szívizomgyulladás -, és sokan tapasztalják a neurológiai maradványtüneteket is. Többen a már gyógyultak közül hetekig, hónapokig küzdhetnek olyan tünetekkel, amelyeket esetleg nem is kötnek a már lezajlott betegséghez. Alább láthatóak a Covid-19-fertőzés leggyakoribb neurológiai tünetei.

GettyImages-1154327141
 • Fejfájás,
 • izomfájdalom,
 • bizonytalanságérzés, szédülés,
 • íz- és szaglásvesztés, esetleg fantomszagok érzékelése,
 • agyköd.

Az “agyköd” megnevezés egy memóriazavarokkal, feledékenységgel, rosszabb koncentrálóképességgel, esetleg tudatzavarral járó állapot, amelynek még nem teljesen tisztázott az oka. Mindenesetre ezeket a jelenségeket akkor is komolyan kell venni, ha maga a koronavírus-fertőzés könnyen lezajlott. Mindazoknál pedig, akik kórházi kezelésre szorultak, fokozott óvatosság szükséges, hiszen egy francia vizsgálat szerint 120 korábban kórházban ápolt beteg közül hónapokkal később 34%-nak volt memóriazavara, 27%-nak pedig koncentrációs problémái - ismerteti Mező doktornő.

Súlyosabb neurológiai szövődmények is előfordulhatnak

A The Lancet Neurology neves szakmai folyóiratban megjelent tanulmányban egyre több súlyos szövődményről számolnak be a kutatók. A fertőzés mind a központi, mind a perifériás idegrendszerre hathat, és ennek megfelelően jelenhetnek meg a szövődmények is.

A cikk az ajánló után folytatódik

Gyors eredményt szeretnél?

Ha lehetséges, hogy megfertőződtél, de még nem mutatsz tüneteket, a 2 db-os Covid-19 Antigén gyorsteszttel 20 perc alatt tesztelheted magad és családod egyszerűen, kényelmesen mindössze 3 990 Ft-ért.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

 • Maradandó íz- és szaglásvesztés, 
 • agyhártyagyulladás, 
 • Guillain-Barré-szindróma, amelynek tünetei az érzéskiesés, zsibbadás, izombénulás,
 • stroke,
 • neurológiai-pszichés szövődmények,
 • kognitív zavarok, demencia,
 • gyermekeknél Kawasaki-betegség, amely egy, az érfalak gyulladásával járó tünetcsoport, súlyos tünetekkel.

- A koronavírus neurológiai szövődményeinek kivizsgálására az első lépés egy szakorvos felkeresése - hangsúlyozza dr. Mező Anita, a Neurológiai Központ neurológusa. - Az anamnézistől, a tünetektől és a fizikális vizsgálatoktól függően indokolt lehet több további vizsgálat, koponya-MR, EEG, ENG-EMG elvégzése is az agyi és perifériás idegrendszeri szövődmények, rendellenességek felfedésére.

A maszkviselés nagy előnye, hogy még inkább láthatóvá válik, mennyire hülyék vagyunk

Megszoksz vagy megszöksz. A maszk elől sokan szökni próbáltak, aztán kénytelenek voltak megszokni. Vitáztak róla, kutatták, hatásos-e, az összes hátrányát tudjuk. Most elmondjuk, mit lehet benne szeretni.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük