Maradandó fáradtság, köhögés és nehézlégzés állhat fenn a Covid után: szakorvos beszélt a teendőkről
A fáradékonyság, állandó fáradtságérzet akár a poszt-Covid egyik tünete is lehet.

fáradtság nyitó
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A leggyakoribb tünet, ami akár hónapokon át jelentkezhet a lezajlott koronavírus-fertőzést követően, a fáradtság.

A betegség átvészelése megviselheti a szervezetet, ezért bizonyos mértékben ez természetes, ám dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, a Tüdőközpont főorvosa elmondta, hogy ha a terhelhetőségünk heteken, hónapokon át sem javul, fontos kivizsgáltatni, mi áll a háttérben.

A koronavírus így rontja a gázcserét

A tüdőben a gázcsere a léghólyagocskákon keresztül történik. Ezek az apró, vékony falú, levegővel töltött gömbök sokszorosára növelik a tüdő légzőfelületét, az őket borító hajszálerek falán keresztül jut a vérbe a belélegzett levegőből az oxigén. Innen pedig a véráram viszi a szervekhez, az agyba, izmokhoz.

GettyImages-1255227109

A koronavírus-fertőzés következtében azonban a léghólyagocskák károsodhatnak, ezáltal pedig romlik a gázcsere a tüdőben. A léghólyagocskák falában idővel kötőszöveti réteg rakódhat le, a tüdő egyre rugalmatlanabbá válik, a véroxigén-ellátás tovább romlik.

Poszt-Covid: fáradtság, köhögés és nehézlégzés

A romló oxigénellátás miatt a beteg terhelhetősége csökken, egyre kevésbé tud koncentrálni, erőtlennek érzi magát, állandó fáradtságra panaszkodik. Fontos megjegyezni, hogy a poszt-Covid-tünetek átfogó kivizsgálást igényelnek. A betegség lezajlását követő tartós fáradtságot okozhatja vérszegénység, egyéb szervi, például szív- és érrendszeri megbetegedés is. Ilyen esetben azonban gondolni kell a tüdő károsodására is, különösen, ha más panaszok is utalnak erre, mint például elhúzódó köhögés, légszomj és nehézlégzés.

A cikk az ajánló után folytatódik

Gyors eredményt szeretnél?

Ha lehetséges, hogy megfertőződtél, de még nem mutatsz tüneteket, a 2 db-os Covid-19 Antigén gyorsteszttel 20 perc alatt tesztelheted magad és családod egyszerűen, kényelmesen mindössze 3 990 Ft-ért.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Speciális vizsgálatra van szükség

Ahhoz, hogy megtudjuk, hogy a krónikus fáradtságot és légzőszervi panaszokat a poszt-Covid szindróma okozza-e, tüdőgyógyászati kivizsgáláson kell részt vennünk. Ennek során többek közt - például laborvizsgálat, CT - speciális légzésfunkciós vizsgálatot, úgynevezett diffúzióskapacitás-mérést is végeznek, aminek segítségével a gázcserezavart korai stádiumban, még azelőtt ki lehet mutatni, hogy az olyan előrehaladott elváltozásokat okozna, ami már a tüdő röntgenképén is látható, és nagy eséllyel maradandó.

7 súlyos szövődmény, amit a koronavírus okozhat

A koronavírus-járvány kitörése óta végzett kutatások, beszámolók alapján a szakértők összegyűjtötték a fertőzés leggyakoribb szövődményeit.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük