Kordonokkal szorították ki a hajléktalanokat az aluljáróból

A Blaháról eltűntek a hajléktalanok. Közterületes vigyáz a kordonozott aluljáróra.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A Blaha Lujza térről eltűntek a hajléktalanok, az aluljáró egy részét munkaterületté nyilvánították, vagy legalábbis körbekerítették egy szalaggal, ami mögött nem lehet tartózkodni, mert "munkaterület". Munkásokat a Blahán sem kedd reggel, sem kedd este nem láttunk, volt viszont az aluljáróban két közterületes, feltételezhetően azért, hogy a munkaterületnek nehogy bántódása essen.

Folyamatos nagytakarítás

Megkérdeztük a Főpolgármesteri Hivatalt, hogy mégis milyen munka zajlik az aluljáróban, munkásoknak ugyanis nyoma sem volt, illetve, hogy az elkerítésnek köze van-e a hajléktalanokhoz, őket akarták-e így kiszorítani?

A hivatal kommunikációs igazgatósága közölte, a kordonokra azért van szükség, mert a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. és a BKK Közút Zrt. a budapesti aluljárók rendben tartásával kapcsolatos közszolgálati feladatainak eleget téve az aluljárókban folyamatos nagytakarításba és fertőtlenítésbe kezdett.

Azért kellett elkeríteni, nehogy elcsússzanak a járókelők

- Ennek zavartalan végzéséhez munkaterületeket alakítottak ki, amelyeket lezártak kordonnal és munkaterület feliratú táblákkal. Az FKF Zrt. vizes takarítási technológiát alkalmaz, mely bizonyos ideig jelentős fokozott balesetveszélyt jelentene - például elcsúszhatnának, sérüléseket szerezhetnének a járókelők -, ezért még fokozottan indokolt a területek lezárása - magyarázták.

A főpolgármesteri hivatal hozzátette, Budapest Főváros Közterület-felügyeletének alapfeladata, hogy biztosítsa a közterületi rendet, a közterületek rendeltetésnek megfelelő használatát, ezen kötelezettségéből eredendően feladata, hogy segítse a közszolgáltatást végző szervezetek munkavégzési helyszíneinek biztosítását.

Örök harc: Tarlós és a hajléktalanok

Mint ismert, az Alkotmánybíróság megszüntette annak lehetőségét, hogy a hajléktalanokat kizárják az aluljárókból, aminek Tarlós István finoman szólva sem örült, Facebook-profilján például azt közölte: a fővárosi vezetés kétéves munkáját tette tönkre az Ab azon döntése, amely alaptörvény-ellenesnek nyilvánította a hajléktalanok közterületen élésének törvényi tiltását.

- Az aluljárókban a pozitív változások kitapinthatóak voltak, ám a határozattal gyakorlatilag visszaköltöztették a fedél nélkülieket az aluljárókba - háborgott Tarlós István.

A főpolgármester arra kérte Szabó Máté ombudsmant, hogy közösen nézzék meg, az Ab-döntés milyen állapotokat idézett elő az aluljárókban, mire a biztos közölte: a hajléktalanság problémájára nem a gyors, villámcsapásszerű várospolitikai és hatósági fellépés jelenti a választ. Erről bővebben ezen a linken olvashatsz.

Ezt is szeretjük