Sokan csak hullámvölgynek hiszik, pedig betegség - Mikor kell orvoshoz fordulni?

A kiégés-szindróma a modern világ népbetegsége, ami egyre több embert érint.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Meg lehet különböztetni egymástól a kiégést és az életközépi válságot? Érdemes tisztázni a fogalmi különbségeket, hiszen, míg az egyik egy betegség, a másik az élet természetes velejárója.

Kiégés

A kiégés általában a karrierhez, munkához vagy munkahelyhez kötött, egy krónikus stresszhez kötődő stresszbetegség. Gyógyítása orvosi vagy pszichológiai segítséget igényel, de megfelelő kezelés esetén megszűnik. Emellett a kiégés nem kötelező komponense az életnek, csak felgyorsult, teljesítmény-központú társadalmunkban gyakrabban alakul ki, mint ötven évvel ezelőtt. A kiégés betegségéről korábbi cikkünkben bővebben is olvashatsz.

Életközépi válság

Ezzel szemben az életközépi válság az élet természetes velejárója, pszichológiai szempontból úgynevezett normatív krízis, azaz a természetes változásokhoz való adaptációs időszak, ami része a személyiség érési folyamatának.

A nők vagy a férfiak válsága?

Régebben alapvetően a férfiakra volt jellemző az életközépi válság, de modern korunkra a nők szerepvállalásának megváltozásával már a nőket is érinti. Fontos azonban megkülönböztetni az életközépi válságtól a kapuzárási pánik és a menopauza okozta változások fogalmát.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szenvedélyeink fogságában - Az addikció és a kontrollvesztés pszichológiája

A Femina Klub júniusi vendége Dr. Zacher Gábor toxikológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között a kultúránkban hangsúlyosan jelen lévő függőségek kérdéseiről beszélget.

Zacher Gábor szerint, ha saját magunk elé tükröt tartunk, akkor 4-5 függőséget mindenki fel tudna sorolni. Igaz ez?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. június 5. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Előbbi inkább a férfiak teljesítőképességéhez kötődő jelenség, a vadászösztön és a hódítási lehetőségek csökkenésének észrevételén alapul. A legjobb ellenszere egy érett párkapcsolat. A nőket pedig sok hormonális, biológiai változás éri, mely hangulatingadozásokkal jár. Ez is inkább egy fontos képesség természetes elvesztéséből adódó szerepváltozás miatt alakul ki.

Vigyázz, mit posztolsz!

A túlzott megosztás nem egészséges, nem tesz jót az önértékelésnek, hiszen nem attól lesz valaki elégedett magával vagy az életével, hogy sok lájkot kap. Ennek ellenére mókás dolgok születnek az olyan bejegyzésekből, mint amilyen ezé a srácé is, aki azt hazudta a képéről, hogy a barátnője készítette. 

Ezt is szeretjük