Leteszteltük a kakaókat
A rossz ízű, a permeátumos és a drága
Hol van már nagyanyáink főzött kakaója? Sehol, van viszont sok más. Szerencsére nem mind rossz!
Csak a valódi tejből készült jó?
Sokan és sokat emlegetik, hogy a kakaó szó mögött csak a múltban húzódott meg tejből és kakaóporból kevert ital. Napjainkra a hipermarketek polcain valóban kevés a tejjel készült kakaós ital, és az is érdekes, hogy elsősorban a külföldi gyártásúak készülnek igazi tejből. Az összes többi kakaót, legyen kicsi vagy nagy, zacskós, palackos vagy dobozos, a reggeli italok sokat csepült alapanyagából és ízesítőkből készítik − ezek kakaóital vagy kakaós ital néven kerülnek forgalomba. Ennek megfelelően joggal várhatná a vásárló, hogy az olasz és német gyártók termékei jóval drágábbak legyenek, mint a permeátum-alapúak. Ám a kép ennél jóval árnyaltabb...Nincs kiváló, de azért akad jó is
Mint mindig, most is igyekeztünk a legnagyobb forgalmú és a legtöbb helyen elérhető üzletláncok kínálatából válogatni. A tejitalokból és a tejalapú kakaós italokból is 8-8 fajtát vásároltunk. A bírálóbizottság ezúttal először a műanyag poharakban, számokkal jelölt italokat vizsgálta meg, majd állaguk, színül, illatuk és végül, de egyáltalán nem utolsósorban ízük alapján pontozta őket. Figyelemreméltó tény, hogy a tesztelők a tejitalok között egyetlen kiváló minőségű fajtát sem találtak, négyen szerepeltek jól, és egy - Siggi kakaó Milch mit Calcium - kapott elégséges minősítést.Ezzel szemben a tejalapú italok csapatában két kiváló is akadt - Sole kakaós ital, Tesco Value kakaós ital -, az elégséges jelölést pedig a Milkyway csokoládés terméke kapta.
De mi az a permeátum?!
A vizsgált kakaók csomagolóanyagán szereplő feliratokból könnyen kiszámítható, hogy akár 40% is lehet az italok permeátum-tartalma. Persze, dönthet úgy az ember, hogy csakis olyan kakaót vásárol, amelyben egyáltalán nincs permeátum, de azért érdemes tisztázni, hogy nem valami ördögtől való dolog az a permeátum. Közismert tény, hogy régen a vajat tejszínből köpülték, a kapott zsíros vaj mellett maradt folyadékot pedig írónak nevezték. Utóbbi tökéletesen alkalmas volt emberi táplálkozásra. Nos, a permeátum is ehhez hasonló dolog: manapság a vajat már nem köpülik, a tejet pedig ultraszűréssel választják ketté zsíros és vizes részre. Ami átmegy az ultraszűrőn, azt nevezik permeátumnak. A vízből, tejcukorból, ásványi sókból álló anyag önmagában íztelen, ezért ízesítő- és színezőanyagokat, emulgeálószereket adnak hozzá – és máris kész a kakaó.
A vizsgált kakaók csomagolóanyagán szereplő feliratokból könnyen kiszámítható, hogy akár 40% is lehet az italok permeátum-tartalma. Persze, dönthet úgy az ember, hogy csakis olyan kakaót vásárol, amelyben egyáltalán nincs permeátum, de azért érdemes tisztázni, hogy nem valami ördögtől való dolog az a permeátum. Közismert tény, hogy régen a vajat tejszínből köpülték, a kapott zsíros vaj mellett maradt folyadékot pedig írónak nevezték. Utóbbi tökéletesen alkalmas volt emberi táplálkozásra. Nos, a permeátum is ehhez hasonló dolog: manapság a vajat már nem köpülik, a tejet pedig ultraszűréssel választják ketté zsíros és vizes részre. Ami átmegy az ultraszűrőn, azt nevezik permeátumnak. A vízből, tejcukorból, ásványi sókból álló anyag önmagában íztelen, ezért ízesítő- és színezőanyagokat, emulgeálószereket adnak hozzá – és máris kész a kakaó.
Félrevezető feliratok, furcsa adalékok
Sajnos igen sok kívánnivalót hagyott maga után a vizsgált termékek csomagolása. A leggyakoribb hiba, hogy a feliratok olyan apró betűkkel kerülnek a burkolatokra, hogy alig olvashatók a fogyasztók számára oly fontos − összetétel, tápérték − adatok. Akadt bőven eufemisztikus megfogalmazás is: volt, aki csokoládésként kínálta azt a termékét, amibe saját bevallása szerint is csak sovány kakaót tett − alpro soya.Minden kakaón, illetve kakaós italon stabilizátorként szerepel az E-407-es jelzés vagy a karragén szó, változó, hogy a gyártók melyiket használják. A karragén − gyöngyzuzmó − térfogatnövelő, zselésítő anyag, utóbbi hatásával kapcsolatban a zöldek azonban arra hívják fel a figyelmet, hogy emésztési zavarokat és bélgyulladást okozhat, állatokban pedig egyenesen rákkeltő. Az USA-ban például már betiltották...
Egy jó és egy rossz hír
A köznapi szóhasználatban tejallergiának nevezett betegségben szenvedők számára jó hír, hogy rájuk is gondoltak a gyártók. A piacon találtunk kalciummal és vitaminokkal dúsított csokoládé ízű szójaitalt (alpro soya) és bio szójaitalt csokoládéval (Provamel bio soya). Ez volt a jó hír. Ami rossz, hogy a szigorú ítészek szerint mindkettő nagyon gyenge minőségű volt, előbbi elégséges, utóbbi nem megfelelő minősítést kapott.
A köznapi szóhasználatban tejallergiának nevezett betegségben szenvedők számára jó hír, hogy rájuk is gondoltak a gyártók. A piacon találtunk kalciummal és vitaminokkal dúsított csokoládé ízű szójaitalt (alpro soya) és bio szójaitalt csokoládéval (Provamel bio soya). Ez volt a jó hír. Ami rossz, hogy a szigorú ítészek szerint mindkettő nagyon gyenge minőségű volt, előbbi elégséges, utóbbi nem megfelelő minősítést kapott.
December 13-tól már kapható a forgalmasabb újságárusoknál a Kosár - a fogyasztók magazinja reklámmentes fogyasztói magazin legújabb száma!
A Kosár magazin decemberi számának tartalmából:
FÜGGETLEN, MEGBÍZHATÓ, HASZNOS és ÉRDEKES
Kiadja az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület
www.kosarmagazin.hu
kosar@ofe.hu
Tel: 392-5285
Tel/fax: 392-5287
A Kosár magazin decemberi számának tartalmából:
- A klasszikustól a joghurtosig - szaloncukorteszt
- A harmónia a nyerő! Hordozható MP3-lejátszók tesztje
- Száraz, palackos erjesztésű pezsgők tesztje
- Nyakkendő helyett - karácsonyi ajándékötletek
FÜGGETLEN, MEGBÍZHATÓ, HASZNOS és ÉRDEKES
Kiadja az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület
www.kosarmagazin.hu
kosar@ofe.hu
Tel: 392-5285
Tel/fax: 392-5287