Leteszteltük a kakaókat
A rossz ízű, a permeátumos és a drága
Hol van már nagyanyáink főzött kakaója? Sehol, van viszont sok más. Szerencsére nem mind rossz!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek
Bizonyára a te szádban is összefut a nyál, ha a nagymamád által főzött illatos, habos kakaók emlékét idézed fel. Nem csoda, hiszen még nem is olyan régen igazi zsíros, merőkanállal mert tejből és csokibarna porból, némi cukor és könnyű tejszín hozzáadásával készült a kellemes reggeli-délutáni ital. Persze ma már a népszerű kakaót sem magunk készítjük, inkább lekapjuk a boltok polcairól, munkába sietve. De vajon te tudod, hogy mit iszol?

Csak a valódi tejből készült jó?

Sokan és sokat emlegetik, hogy a kakaó szó mögött csak a múltban húzódott meg tejből és kakaóporból kevert ital. Napjainkra a hipermarketek polcain valóban kevés a tejjel készült kakaós ital, és az is érdekes, hogy elsősorban a külföldi gyártásúak készülnek igazi tejből. Az összes többi kakaót, legyen kicsi vagy nagy, zacskós, palackos vagy dobozos, a reggeli italok sokat csepült alapanyagából és ízesítőkből készítik − ezek kakaóital vagy kakaós ital néven kerülnek forgalomba. Ennek megfelelően joggal várhatná a vásárló, hogy az olasz és német gyártók termékei jóval drágábbak legyenek, mint a permeátum-alapúak. Ám a kép ennél jóval árnyaltabb...

Nincs kiváló, de azért akad jó is

Mint mindig, most is igyekeztünk a legnagyobb forgalmú és a legtöbb helyen elérhető üzletláncok kínálatából válogatni. A tejitalokból és a tejalapú kakaós italokból is 8-8 fajtát vásároltunk. A bírálóbizottság ezúttal először a műanyag poharakban, számokkal jelölt italokat vizsgálta meg, majd állaguk, színül, illatuk és végül, de egyáltalán nem utolsósorban ízük alapján pontozta őket. Figyelemreméltó tény, hogy a tesztelők a tejitalok között egyetlen kiváló minőségű fajtát sem találtak, négyen szerepeltek jól, és egy - Siggi kakaó Milch mit Calcium - kapott elégséges minősítést.
Ezzel szemben a tejalapú italok csapatában két kiváló is akadt - Sole kakaós ital, Tesco Value kakaós ital -, az elégséges jelölést pedig a Milkyway csokoládés terméke kapta.

De mi az a permeátum?!
A vizsgált kakaók csomagolóanyagán szereplő feliratokból könnyen kiszámítható, hogy akár 40% is lehet az italok permeátum-tartalma. Persze, dönthet úgy az ember, hogy csakis olyan kakaót vásárol, amelyben egyáltalán nincs permeátum, de azért érdemes tisztázni, hogy nem valami ördögtől való dolog az a permeátum. Közismert tény, hogy régen a vajat tejszínből köpülték, a kapott zsíros vaj mellett maradt folyadékot pedig írónak nevezték. Utóbbi tökéletesen alkalmas volt emberi táplálkozásra. Nos, a permeátum is ehhez hasonló dolog: manapság a vajat már nem köpülik, a tejet pedig ultraszűréssel választják ketté zsíros és vizes részre. Ami átmegy az ultraszűrőn, azt nevezik permeátumnak. A vízből, tejcukorból, ásványi sókból álló anyag önmagában íztelen, ezért ízesítő- és színezőanyagokat, emulgeálószereket adnak hozzá – és máris kész a kakaó.

Félrevezető feliratok, furcsa adalékok

Sajnos igen sok kívánnivalót hagyott maga után a vizsgált termékek csomagolása. A leggyakoribb hiba, hogy a feliratok olyan apró betűkkel kerülnek a burkolatokra, hogy alig olvashatók a fogyasztók számára oly fontos − összetétel, tápérték − adatok. Akadt bőven eufemisztikus megfogalmazás is: volt, aki csokoládésként kínálta azt a termékét, amibe saját bevallása szerint is csak sovány kakaót tett − alpro soya.
Minden kakaón, illetve kakaós italon stabilizátorként szerepel az E-407-es jelzés vagy a karragén szó, változó, hogy a gyártók melyiket használják. A karragén − gyöngyzuzmó − térfogatnövelő, zselésítő anyag, utóbbi hatásával kapcsolatban a zöldek azonban arra hívják fel a figyelmet, hogy emésztési zavarokat és bélgyulladást okozhat, állatokban pedig egyenesen rákkeltő. Az USA-ban például már betiltották...

Egy jó és egy rossz hír
A köznapi szóhasználatban tejallergiának nevezett betegségben szenvedők számára jó hír, hogy rájuk is gondoltak a gyártók. A piacon találtunk kalciummal és vitaminokkal dúsított csokoládé ízű szójaitalt (alpro soya) és bio szójaitalt csokoládéval (Provamel bio soya). Ez volt a jó hír. Ami rossz, hogy a szigorú ítészek szerint mindkettő nagyon gyenge minőségű volt, előbbi elégséges, utóbbi nem megfelelő minősítést kapott.

December 13-tól már kapható a forgalmasabb újságárusoknál a Kosár - a fogyasztók magazinja reklámmentes fogyasztói magazin legújabb száma!

A Kosár magazin decemberi számának tartalmából:
  • A klasszikustól a joghurtosig - szaloncukorteszt
  • A harmónia a nyerő! Hordozható MP3-lejátszók tesztje
  • Száraz, palackos erjesztésű pezsgők tesztje
  • Nyakkendő helyett - karácsonyi ajándékötletek
Kosár – a fogyasztók magazinja
FÜGGETLEN, MEGBÍZHATÓ, HASZNOS és ÉRDEKES
Kiadja az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület
www.kosarmagazin.hu
kosar@ofe.hu
Tel: 392-5285
Tel/fax: 392-5287
Ezt is szeretjük