Meglepő dolgokat ehetnek a magyarok a jövőben a szakértők szerint: most te is kipróbálhatod őket

Ezek lehetnek a jövő ételei.

A jövő
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Kaktusz, rovarok, laborban előállított hús? Egyes előrejelzések szerint ezek a jövő ételei.

A távoli jövőben nem kizárt, hogy ezek az ételek is bekerülnek a mindennapjainkba, de vannak olyan őshonos vagy már itthon is könnyen termeszthető alapanyagok, amik a jövőben nagyobb hangsúlyt kaphatnak majd a táplálkozásunkban. Ezeket a terményeket mutatja be a Felelős Gasztrohős legújabb kampánya. 

A jövő "superfoodjai" Magyarországon

Az elmúlt években már a saját bőrünkön is tapasztalhatjuk az egyre forróbb és aszályosabb nyarakat és az elmaradó hideg, havas téli időszakot. Az előrejelzések szerint, ha sikerül is lassítani a felmelegedést, ezek az időjárási jellemzők a jövőben is velünk maradnak. Ez nemcsak nekünk, de a növényeknek, a mezőgazdaságnak is kihívást jelent, amire reagálni kell, azonban ehhez a fogyasztók nyitottsága is szükséges. Jelenleg globálisan csupán négy  terményt (kukorica, rizs, búza, szója)  fogyasztunk a leggyakrabban, melyek hozama jelentősen csökkenhet az évszázad végére. 

- A kampányunk célja, hogy olyan alapanyagokat mutassunk be, melyek a szélsőséges időjárási körülmények között is jól termeszthetőek itthon, és a beltartalmi értékük is kedvező, ráadásul termesztésükkel, fogyasztásukkal a biológiai sokféleséget is növelhetjük - mondta el Kiss-Szabó Eszter, az alapítvány kommunikációs vezetője. 

Felelos-Gasztrohos-A-jovo-etelei-kampany-ok lakossag

Az alapítvány szakértőkkel (mezőgazdászok, biogazdák, ökológiai kutatók és dietetikusok) való egyeztetés után egy hét terményből álló listát állított össze. Eszerint a jövő “superfoodja” lehet a cirok, a kender, a homoktövis, a porcsin, a csicseriborsó, az édesburgonya és a köles. A kampány során megismerhetjük az alapanyagokat fenntarthatósági szempontból, tanulhatunk beltartalmi értékeikről, és információt kapunk arról is, hogyan érdemes előkészíteni, felhasználni a terményeket, és hol juthatunk hozzá hazai vagy közeli forrásból az alapanyagokhoz. Ahogy már megszokhattuk a Gasztrohősöktől, készülnek infografikával, receptekkel, receptvideókkal és számtalan tippel a témában. 

Ha pedig elsőre inkább nem otthon kísérleteznénk, a Fenntartható Vendéglátóhely minősítéssel rendelkező éttermekben, kávézókban és cukrászdákban bele is kóstolhatunk a jövő ízeibe. Budapesten a Herbarban csicseriborsós, a Fourbitesnál csicseriborsós és édesburgonyás, a The Planteenben és a KIOSK-ban köleses és csicseriborsós, a La Mimosában és a Leoban homoktövises, a zebegényi Natura Hill naponta változó menüjében esetenként porcsinnal, kölessel és csicseriborsóval készült étellel is találkozhatunk.

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A legújabb epizódban az AI, vagyis a mesterséges intelligencia előretöréséről, jövőjéről és esetleges veszélyeiről dilemmázzunk. Valóban elveheti a munkánkat az AI? Kell-e félnünk a mesterséges intelligenciától? Hogyan hasznosítható az oktatásban? Teremthet munkahelyeket? Többek között ezekre a kérdésekre keresi a választ Szertics Gergely AI szakértő, Kazár Zalán Kristóf, a Femina vezető szerkesztő-újságírója és Pintér Ada műsorvezető.

Promóció

A sornak még nincs vége, a miskolci Süt a nap vegán bisztróban ciroklisztből készült péksüteményt, csicseriborsóból, édesburgonyából készült és kenderes fűszersóval ízesített fogásokat kóstolhatunk, a székesfehérvári Hatpöttyös étterem napi menüjében is felbukkannak a kampányban szereplő alapanyagok, a kétheli Lokal47 pisztrángot párosít homoktövissel, a pécsi Reggeliben pedig környékbeli csicseriborsóból és tökmagból készül a humusz. 

Az egy hónapos kampány július 13-án indul, a receptekért, információkért, ötletekért érdemes követni a Felelős Gasztrohős Alapítvány Facebook-, Instagram- és TikTok-oldalát.

6 magyar szuperétel, ami tele van fontos tápanyaggal: legalább olyan jók, mint a chiamag vagy a quinoa

A drága szuperételek egyszerűen pótolhatók hazai alternatívákkal.

6 magyar szuperétel, ami tele van fontos tápanyaggal: legalább olyan jók, mint a chiamag vagy a quinoa

A drága szuperételek egyszerűen pótolhatók hazai alternatívákkal.

Elolvasom

Borítókép: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük