Új filtert vezet be az Instagram: ezekkel a funkciókkal bővül a közösségi oldal biztonsági okokból
A szexuális ragadozók ellen próbál hatékonyabban fellépni a képmegosztó oldal.

instagram-újítás2
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az internet számos nagy előnnyel jár, hiszen segítségével dolgozhatunk, tanulhatunk és szórakozhatunk is. Ám a rengeteg pozitív tulajdonsága mellett vannak sötét oldalai is, amik különösen veszélyesek a világot csak éppen felfedező gyerekekre és kiskamaszokra.

A Z generáció ma már úgy nő fel, hogy kis korától ismeri az okoseszközöket és közösségi oldalakat, ám ezek helyes használatára érdemes odafigyelni, hiszen a szexuális ragadozók nemcsak a parkokban, a bokrok mögött rejtőzködnek, hanem az interneten is, álnév mögé bújva.

Az Instagram is tesz a kiskorúak biztonságáért

A szakértők már számtalanszor felhívták a figyelmet, milyen nagy szerepe van a szülőknek abban, hogy a gyerekük ne váljon internetes zaklatás áldozatává, ám az egyik legnagyobb közösségi oldal, az Instagram is lépéseket tett az ügyben. A fiók priváttá tétele és a kéretlen üzenetek ignorálása eddig is opció volt, most azonban olyan újításokat is bevezettek, amikkel kifejezetten a fiatalabb korosztályt szeretnék megvédeni.

instagram-újítás1
Fotó: alexsokolov / Getty Images Hungary

A felnőttek ezentúl csak a fiatalok beleegyezésével küldhetnek nekik privát üzenetet, de ha el is fogadják, az Instagram még akkor is figyelmezteti őket, hogy semmi olyanra nem kell válaszolniuk, ami kényelmetlenül érinti őket. Az oldal mostantól a regisztrációnál is felajánlja majd a fiatal felhasználóknak, hogy alapból privát fiókot hozzanak létre a nyilvános helyett, de akik nem ezt választják, azoknak az Instagram értesítést küld a privát profil előnyeiről. A képmegosztó üzemeltetői szerint a korhatár a 13 év, ez alatt hivatalosan senki nem regisztrálhat fiókot. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Sajnos a rendszer nagyon könnyen kijátszható, hiszen sok fiatal a korlátozások elkerülése miatt nem a valós születési dátumát adja meg regisztráció során, és a szexuális ragadozók is módosítani tudják a hamis profiljukon az életkort, hogy felvehessék a kapcsolatot a gyerekekkel, és kortársként a bizalmukba férkőzzenek. A fejlesztők már dolgoznak egy olyan mesterséges intelligencián, ami kiszűri az esetleges hazugságokat, így is biztonságosabbá téve a közösségi oldalt.

Minden harmadik magyar gyerektől kértek már erotikus képet a Facebookon: hogy kerülhetőek el a súlyos online veszélyek?

A cyberbullying elleni védelem a családban kezdődik.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük