Így rövidít meg a munkaadód
A leggyakoribb trükközések
A munkaadói szabályszegések kárvallottja legtöbbször te vagy. Légy résen, ne hagyd, hogy kihasználjanak!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség adatai szerint, bár javulóban van Magyarországon a foglalkoztatási kultúra, 2010-ben a munkavállalók fele szenvedett el valamilyen jogsértést. Még mindig gyakoriak a munkaszerződés és bejelentés nélküli fekete foglalkoztatások, és a munkaidő manipulálása miatt sokszor csak kevesebb pénzt fizetnek a ledolgozott órák számához képest.

Nem kell feltétlenül a kizsákmányolót keresned a munkáltatók minden cselekedete mögött, ugyanakkor van néhány munkajogi kiskapu, amit a szemfülesek véteknek éreznek nem kihasználni. Ha ismered a leggyakoribb módszereket, elejét veheted a visszaéléseknek.

Ötlettolvajok

Pályakezdőként nem könnyű betörni a munkaerőpiacra, különösen olyan területre, ahol belterjes, ismeretségi alapon működő álláskiosztás van gyakorlatban. Mivel például kommunikáció szakosokból Dunát lehetne rekeszteni, örülhetsz, ha belefutsz egy-egy ígéretesnek tűnő álláshirdetésbe média, PR- vagy kreatív területen.

Ezeknél a pályázatoknál a cégek többlépcsős felvételi eljárást hirdetnek, és rendszerint az első körös jelentkezőktől kreatív ötletelést, kész koncepciót vagy más próbamunkát várnak. A naiv munkakeresőnek ilyenkor eszébe sem jut, hogy az ügynökség esetleg nem új munkatársat, sokkal inkább inspiráló ötleteket szerzett a begyűjtött pályázatokból. Kijátszhatod az ötlettolvajokat, ha az anyagodhoz csatolsz egy szerzői jogokat kikötő nyilatkozatot, mely egyértelműsíti, hogy a munka a saját szellemi terméked.

Ingyenes próbanapok

Előfordulhat, hogy a sikeres interjú után a tényleges munkába állás helyett próbanapokon kell teljesítened, majd az élesben ledolgozott tesztidőszakot követően véglegesítik a döntést. Ésszerűnek tűnik, hogy kíváncsiak, hogyan állod meg a helyed a mindennapok rutinfeladataiban, és az is érthető, ha több pályázót is versenyben tartanak, hogy végül a legalkalmasabb kaphassa meg a munkát.

Azt azonban tudnod kell, hogy még egyetlen próbanapra is kötelesek munkaszerződést kötni veled, és kifizetni a ledolgozott órák vagy napok után járó bért. Erre azért is kell ügyelned, mert egyes cégek csupán átmeneti megoldásként vetik be a próbanaposokat, hogy egy-két hétre helyettesíteni tudják az állandó dolgozójukat, az ingyen munkaerő pedig így az ölükbe hullhat, ha nem vagy résen.

Ködösítés, kirúgás

Ha éppen szeretnének megszabadulni egy alkalmazottól, sokszor praktikákkal próbálkoznak a ravaszabb munkaadók annak érdekében, hogy saját terheiket csökkentsék. A leggyakoribb, hogy megpróbálják rábírni a munkavállalót a közös megegyezéssel történő munkaviszony-megszüntetésre.

Jó, ha békében váltok meg egymástól, ám ez nem jelenti azt, hogy le kellene mondanod a jogaidról: rendes felmondás esetén ugyanis végkielégítés illet meg, ráadásul nem mindegy, hogy azonnal utcára kerülsz, vagy kitöltöd a felmondási idődet.

Az indoklás nélküli elbocsátás is ide tartozik. Egy ideig érvényben volt ez a jogszabály, mely többek között számtalan köztisztviselőnek okozta a vesztét, és szinte korlátlan hatalmat adott a munkaadónak. Június 1-jétől azonban jogellenesnek számítanak ezek a felmentések, miután az Alkotmánybíróság megszüntette a lehetőséget.

Állást keresel?
Jó munkát találni nem könnyű. Ha szeretnél eligazodni az álláskeresés útvesztőiben, és jó tanácsokra van szükséged, böngéssz linkgyűjteményünkben!

Visszaélés a rugalmas munkaidővel

A speciális munkaidő-beosztástól korábban tartottak a munkaadók, mivel kevésbé ismerték a jogi korlátokat, ám egyesek rájöttek, hogy a rugalmas munkaidő akár fegyver is lehet a kezükben.

Míg te felkapod a fejed a lazuló kötelezettségek és a nagyobb szabadság lehetőségének reményében, addig a munkáltató jóvoltából a dolog akár a visszájára is fordulhat. Ha ugyanis a munkaszerződésben nem rögzítették a munkaidőt, a rugalmas értelmezhető úgy is, hogy akár este vagy hétvégén is köteles vagy munkaadód rendelkezésére állni.

Ezt is szeretjük