4 idegesítő hiba, ami miatt sosem fognak előléptetni

Úgy érzed, jól dolgozol, főnökeid ezt mégsem értékelik? Íme, négy bosszantó hiba, ami az előléptetés útjában áll.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az előléptetéshez nem elég jól dolgoznod, a lehető legjobbnak kell lenned, amihez fontos, hogy kilépj a komfortzónádból, és kreatív, újító szellemű, fejlődésre és változásra kész, önálló munkaerő legyél. Mindemellett nem árt, ha elkerülöd a következő, jellemző hibákat.

Sosem nézel előre

Bár a legtöbb alkalmazottnak épp elég idejét elveszi, hogy a feladatait elvégezze, és mindent határidőre leadjon, akkor, ha előléptetést akarsz, muszáj hetente legalább egy kis időt szánnod arra, hogy megtervezd az eljövendő feladatokat. Tegyél fel magadnak olyan egyszerű kérdéseket, mint az, hogy miként tehetnéd hasznosabbá a munkádat, hogyan tehetnéd eredményesebbé a csapatot.

Ha ugyanis mindig azt teszed, amit mindig is tettél, akkor mindig csak annyit nyersz, amennyit mindig is nyertél, vagyis, ha nem nézel előre, illetve ellene vagy minden változásnak, mindig egy helyben fogsz toporogni. Mindig haladj tehát előre, ha megállsz, a riválisok azonnal megelőznek.

Hibátlannak hiszed magad

Mindenki hibázik, ami kell is ahhoz, hogy egyre jobb és jobb legyen valaki a munkájában. Ám néhányan igyekeznek elkendőzni hibáikat - elrejtik, elássák, elfelejtik őket -, ahelyett, hogy elismernék azokat, és tanulnának belőlük. Ez nem jó megoldás.

Nem szabad eltussolnod a hibákat, sokkal nagyobb kárt okozol ugyanis magadnak azzal, ha nem általad derülnek ki, emellett fontos, hogy ne ostorozd és sajnáltasd magadat a hibák miatt, hanem próbáld meg felderíteni az okokat, megvitatni a kollégákkal a gondokat.

Dolgozz ki terveket annak érdekében, hogy legközelebb elkerülhesd a hasonló problémákat. Emellett pedig fontos, hogy sose eressz le, és hibáid ellenére ne hidd azt, hogy már mindent tudsz, ez ugyanis kizárt. Fogadd el az építő jellegű kritikákat is, ezzel ugyanis nem téged akarnak megsérteni, csupán munkádat szeretnék teljesebbé tenni.

Megúszásra játszol

Mindenki ismer olyan munkatársat, aki nem ad bele minden tőle telhetőt a mindennapi feladatokba, csupán elvégzi, amit muszáj, ha pedig úgy adódik, hogy valamit rajta kívül álló okok miatt nem tud megoldani, örömmel nyugtázza, hogy legalább egy gonddal kevesebb.

A szakmai elismeréshez és az előléptetéshez azonban fontos, hogy mindig lehessen számítani rád, lojalitásodra éppúgy, mint remek problémamegoldó készségedre, melyet nem csupán a saját magad, de a csapat érdekében is bevetsz, ha kell. Legyen minden eshetőségre egy B- és egy C-terved is, így semmi nem ér majd felkészületlenül. Ha nem adódik épp probléma, legalább megnyugtat a tudat, ha azonban mégis be kell vetned magad, főnököd is örömmel nyugtázza majd rátermettségedet.

Ha úgy érzed, már semmi nem segít

Vannak olyan szituációk, amikor csak a felmondás jelenthet mindenki számára elfogatható megoldást. Ha te is ilyen helyzetben vagy, nézd meg videónkat!

Csak szeretetet akarsz

Nem az a fontos, hogy a csapattagok feltétlenül szeressenek, hanem az, hogy tiszteljenek. Bármilyen jóban vagy is velük, illetve bármilyen előnyös és fontos is ez, főnökeid is azt akarják, hogy a lehető legtöbbet hozd ki magadból, nem csupán egy ölelésre, egy jó beszélgetésre és egy pohár italra vágynak részedről.

Az előléptetéshez tehát nem elég, ha a velük való személyes kapcsolataidat építed, munkádat is kiválóan, sőt, az átlagnál sokkal jobban kell végezned. Ahhoz pedig, hogy tiszteletet ébressz, mindemellett meg kell őrizned a titokzatosságodat és a tekintélyedet. Legyél barátságos, de ne küzdj foggal-körömmel azért, hogy mindenki szeressen. Maradj elfogulatlan egyéniség, ne függj a többiektől.

Titokzatosságod elvész, ha mindenáron mindenki barátja akarsz lenni, ezért fontos, hogy tartsd meg a tisztes távolságot - ne aggódj, hálásak lesznek, hisz így mindenkinek meglesz a saját élettere. Mindig őrizd meg továbbá méltóságodat, egyedi stílusodat, szavahihetőségedet és józan eszedet.

Cikkünk Richard Templar A vezetés 100 szabálya című könyvének segítségével készült, mely a Scolar Kiadó gondozásában jelent meg.

Ezt is szeretjük