4 rafinált praktika, hogy te legyél a főnök kedvence
Sokszor nem elég csupán annyi, hogy jól végzed a munkád. Néha érdemes bevetned a következő ügyes trükköket is a sikerhez.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bár a többség nem szeretné elhinni, valamilyen szinten mindenki pótolható, még ha ez olykor egyik fél számára sem túl kellemes. Ahhoz, hogy hosszú távon is biztosítsd magadnak munkádat, sőt, az előrelépés lehetőségét is, sokszor nem elég csupán jól dolgozni, de minden tőled telhetőt meg kell tenni azért, hogy teljes mértékben elnyerd feletteseid bizalmát és tiszteletét. Ebben segítenek a következő apró trükkök is, melyek elsősorban a testbeszédben rejlő erőt aknázzák ki.

Add meg a tiszteletet, és állj fel!

A testbeszéd szakértői szerint az álló helyzet jóval nagyobb tekintélyt sugall, egyúttal, aki áll, fölé helyezkedik mindazoknak, akik alacsonyabban vannak, tehát ülnek, illetve utóbbiak kiszolgáltatottabb helyzetbe kerülnek azáltal is, hogy reakcióidejük és mozgásterük a kötött helyzet miatt korlátozódik.

Ezért a különféle szituációkban próbálj mindig állni, legyen az akár egy megbeszélés, akár egy prezentáció. Ha döntéshelyzetbe kerül főnököd, melyet számodra pozitív irányba kívánsz befolyásolni, igyekezz úgy megszervezni a körülményeket, hogy mindketten álljatok, vizsgálatok tanúsítják ugyanis, hogy az állva zajló beszélgetések számottevően rövidebbek, mint az ülők, illetve, aki így beszél, annak magasabb az ázsiója, mint annak, aki ül.

Mindemellett alapvető udvariassági szabály, hogy állj fel, ha főnököd köszönteni akar, vagy épp odalép íróasztalodhoz, hogy valamit megbeszéljetek.

Apró jelek, megfelelő gesztusok

A nonverbális jelekkel sokszor több információt közvetítesz magadról főnököd felé, mint a szavakkal, így nem árt, ha kiaknázod az ebben rejlő lehetőségeket, és tudatosan alkalmazod azokat a gesztusokat, melyekkel jó benyomást kelthetsz, és kiváló munkaerőnek mutatod magad.

A kéz gesztusainak alkalmazásakor például az az ember kapja a nagyobb figyelmet, aki zárt ujjakkal és az álla vonala alatt gesztikulál. Aki szétnyitja az ujjait, és kezét az állánál magasabbra emeli, annak kevesebb hatalmat tulajdonítanak, így nem is veszik olyan komolyan. Amellett azonban, hogy tekintélyt parancsoló gesztusokat is bevetsz, fontos, hogy egyúttal nyílt és közvetlen ember benyomását keltsd. Sose tedd karba a kezed, ülő helyzetben pedig könyököd mutasson testedtől kifelé, vagy pihenjen a karfán, a törzshöz szorított könyök ugyanis a megadó, félénk ember védekező gesztusaként értelmezhető.

Nem akarod, hogy kirúgjanak? Ezeket ne tedd!

A következő hibák elkerülése alapvető ahhoz, hogy elégedettek legyenek veled a munkahelyeden.

A hatásos szavak ereje

Ahhoz, hogy elnyerd főnököd szimpátiáját, és teljes mértékben bízzon szakértelmedben, a tökéletes munkavégzésen és a testbeszédben rejlő apró trükkökön túl nem árt, ha a kommunikáció terén is kiváló képességekről teszel tanúbizonyságot, beszéded pedig amellett, hogy tiszta, világos és érthető, meggyőző is egyúttal, amit bizonyos szavak alkalmazásával is elősegíthetsz.

A Kaliforniai Egyetem kutatásai szerint a beszélt nyelv legmeggyőzőbb szavai a következők: felfedezés, garantál, szeretet, bevált, eredmény, megtakarít, könnyű, egészség, pénz, új, biztonság és ön. Érdemes gyakorolni őket, majd - furfangosan, és véletlenül sem úgy, hogy direktnek hasson - bevetni a fontosabb megbeszélések és tárgyalások során.

Adj a tökéletes megjelenésre!

Bármilyen lazán kezeli is a munkahelyed a hivatali megjelenést, fontos, hogy öltözéked is tekintélyt és szakértelmet sugározzon. A diszkrét és csinos ruhán túl azonban a különféle munkaeszközök rendjére is ügyelj. Íróasztalodon sose uralkodjon el a káosz, utóbbi esetben ugyanis olyan ember benyomását kelted, aki képtelen a lényeges dolgokkal foglalkozni, szétszórt, nem elég összeszedett, vagy éppen mindent a nyakába lehet varrni. Igyekezz ezt kerülni, emellett irataid tárolására lehetőleg használj vékony, aktatáskaszerű kiegészítőt, ez ugyanis tapasztalt és megbízható ember benyomását kelti, olyan személyét, aki lényeges dolgokkal foglalkozik, illetve, akit mindenki kellően komolyan vesz.

Cikkünk megírásában Barbara és Allan Pease A testbeszéd enciklopédiája című könyve segített.

A mondanivalót a beszéden kívül a gesztusok, az arcjáték, a testtartás, összefoglalóan a testbeszéd közvetíti, erősíti meg vagy cáfolja. Aki ennek tudatában van, az sokkal hatékonyabban kommunikál. Ha érti és érzékeli ezeket a sokatmondó jeleket, lényegesen többet tudhat meg a másik szándékáról, mint akkor, ha csupán a szavaira hagyatkozna. A világhírű szerzőpáros, Allan és Barbara Pease legújabb könyv­ében élvezetes, közérthető stílusban - számtalan fotó és rajz kíséretében - foglalja össze a testbeszéd alapvető tudnivalóit.

Kiadja a Park Könyvkiadó.
Ára 3900 forint.
A könyvet itt rendelheted meg. »
Ezt is szeretjük