Hihetetlen, hogy miből készült ez az étel: fontos szerepe lehet a jövő élelmezésében

Elképesztő, hogy milyen ételt fejlesztettek ki a kutatók Dél-Koreában.

Húspótló rizs Dél-Koreában
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Dél-Koreában igazán szokatlan ételt fejlesztettek ki a Yonsei Egyetem tudósai - egyszerre növényi és állati eredetű összetevőket is tartalmaz. A "szuperrizs" létrehozása mögött nem puszta hóbort áll - szerették volna a rizs fehérje- és tápanyagtartalmát megnövelni. 

Húspótló rizs Dél-Koreában

A marhahúsos rizshibrid egy olyan élelmiszer-innováció, amely szélesebb körben elérhetővé teszi a tápanyagban gazdag ételeket, ami gyorsan és hatékony előállítható, segítségével változatosabbá tehetőek az étkezések. Ez az újítás különösen fontos lehet azoknak, akik csak korlátozottan férnek hozzá a hagyományos fehérjeforrásokhoz, de azok számára is jó választás, akik egészségtudatos étrendet követnének. Itt elolvashatod, hogy mik lesznek a jövő superfoodjai. 

A húsrizs a hagyományos rizzsel szemben számos előnyt nyújt, mivel a hús hozzáadása jelentős mennyiségű fehérjét biztosít, ami különösen fontos a tápláló és kiegyensúlyozott étrend kialakításához. A képen szereplő rózsaszínű ételhez marhafehérjét és zsírsejteket adtak, méghozzá nem is akárhogyan.

Laborban tenyésztett sejteket szerettek volna szövetekké alakítani, ám ehhez mesterséges vázakra van szükség. A Yonsei Egyetem kutatói úgy döntöttek, hogy a rizs porózus szerkezete ideális vázat biztosít ehhez. Hogy a marhasejtek könnyen hozzáférjenek a rizsszemekhez, azokat halzselatinnal vonták be, majd 11 napig tartották Petri-csészében. Ez a rizs 8%-kal több fehérjét és 7%-kal több zsírt tartalmazott, mint a hagyományos fajta. Ebből a cikkből kiderül, hogy kinek mennyi fehérjére van szüksége egy nap. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Vásárolj Femina Klub bérletet!

Vásárolj bérletet, és vegyél részt a 2025-ös év különleges előadásain, ahol izgalmas témákról hallhatsz elismert szakértőktől és közéleti személyiségektől. 

  • Knapek Éva, aki a társfüggőségről és a mérgező kapcsolatokból való szabadulásról beszél. 2025.01.07.
  • Kajdi Csaba, aki humorral és őszinteséggel osztja meg tapasztalatait nőkről és élettapasztalatairól "Anyámtól a modellekig" témában.  2025.02.19.
  • Steigervald Krisztián, aki a generációk közötti kommunikáció kihívásait tárgyalja "Boomerek és Zoomerek" című előadásában. 2025.04.09.

További részletek: feminaklub.hu/

Helyszín: MOM Kulturális Központ

Promóció

- Képzeljük csak el, hogy minden szükséges tápanyagot laborban tenyésztett fehérjerizzsel bevihetnénk - mondta Park So-hyeon, a Matter tudományos folyóiratban megjelent tanulmány egyik társszerzője a PhysOrg oldalán. - A rizs már most is magas tápértékű, de az állati sejtek hozzáadásával tovább lehet növelni.

Az újítás azonban nem csupán az élelmezési lehetőségeket bővíti, hanem a kutatási és fejlesztési területeket is megnyitja az élelmiszeriparban, elősegítve az új és innovatív termékek létrehozását, amelyek segíthetnek a környezet megóvásában és abban is, hogy az emberek egészségesebben étkezzenek. 

A legfurcsább magyar ételek a külföldiek szerint: lista készült a különös hazai fogásokból

A külföldiek számára vannak olyan magyar ételek, amiket igen furcsának találnak, ezekből készült a lista.

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük