A legfurcsább magyar ételek a külföldiek szerint: lista készült a különös hazai fogásokból

A külföldiek számára vannak olyan magyar ételek, amiket igen furcsának találnak, ezekből készült a lista.

Furcsa magyar ételek
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A skót haggistől kezdve a kínai száznapos tojáson át egészen a kambodzsai rántott pókig széles palettája elérhető a kulináris élvezeteknek, mely listát magyar gasztronómiai fogások is színesítik.

A különlegességek nagyját pusztán spórolásból találták ki, hogy az állatnak minél több részét felhasználják, ezeknek többsége ma már a legtöbb háztartásban inkább csak ünnepek alatt bukkan fel.

Sült vér

A furcsa magyar ételek listáján mindig előkelő helyen szerepel a sült vér, így történt a DailyNewsHungary listájában is. A disznóvágások alatt a leölt sertésnek szó szerint minden egyes porcikáját hasznosították, és hasznosítják a mai napig, így született meg a hagymás sült vér. A kivéreztetés során edényebe gyűjtik össze a disznó vérét, amit aztán hagynak megalvadni.

sültvér
Fotó: NurPhoto / Getty Images Hungary

A folyamat végén az alvadékot felszeletelik, majd sertészsíron dinsztelt hagymaágyon megsütik, miközben sóval, borssal és majoránnával ízesítik. Jó étvágyat!

Kocsonya

A kocsonyát is azért találták ki, hogy még a csontok se vesszenek kárba. Hagyományos elkészítéséhez először a csontos húsdarabokat hideg vízbe kell tenni, majd lassú tűzön sütni. Időnként szedd le a habot róla. Később adj hozzá sót, borsot és sárgarépát, majd főzd még 5 órán át - ezután már a csontokat ki lehet szedni, a húsok egyszerűen leomlanak róla. Az elegyet hűtőbe vagy hideg kamrába helyezd, hogy megdermedjen. A csontokból kioldódott kollagén miatt válik a kocsonya a jól ismert áttetsző, rezegős fogássá, ami sok külföldit bizony kikészít. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A legújabb epizódban arról dilemmázunk, hogy miért ülünk fel a legfrissebb trendekre, miért követjük megszállottan a divatirányzatokat, valamint a fogyasztás és a reklámvilág pszichológiájának is a mélyére ástunk. Pintér Ada beszélget Márton Szabolccsal az Indamedia csoport ügyfélélmény igazgatójával, és Kazár Zalán Kristóffal a Femina újságírójával.

Promóció

Kakastökepörkölt

Az állatok heréjének fogyasztása ismeretes más nemzeteknél is, mégis a kakastökepörkölt sokaknál kiveri a biztosítékot. A tanyasi világban igazi úri fogásnak számított, hiszen rengeteg kakasra van szükség elkészítéséhez. Először egy lecsós alapot kell készíteni, majd ehhez adni a már megtisztogatott heréket, és készre főzni. Ha valaki nem tudja, mit eszik, vagy egyszerűen el tud vonatkoztatni tőle, egészen érdekes élmény megkóstolni, mintha különös, sós töltött golyókat fogyasztana az ember.

Mérgezők, mégis imádják őket: a világ 3 legveszélyesebb étele

Léteznek a világban olyan ételek is, amelyek megrendelésével a vendég kimondva-kimondatlanul is a szakács kezébe adja az életét: rosszul elkészítve ugyanis akár halálos mérgezést is okozhatnak.

Mérgezők, mégis imádják őket: a világ 3 legveszélyesebb étele

Van olyan étel, amit imádnak az emberek, pedig ha a szakács ügyetlen, akár egy csoportot is halálosan megmérgezhet.

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük