Fertőzhet az étel, amit házhoz rendelsz? Itt a szakértők válasza
Sokan az otthon maradás jegyében az étel házhoz rendelését választják ezekben az időkben: de vajon ez biztonságos?

- A 49 éves Heidi Klum a megszokott szemsminkje nélkül egy kicsit más: a címlapon alig fedi festék az arcát »
- Ez a két csillogó árnyalat meghatározó lesz idén az Armani szerint: modern változatban a ’20-as évek nőies eleganciája »
- Feszesebbre húzza az arcbőr petyhüdt területeit, de természetes hatást kelt: ezt kell tudni a szálbehúzásos arcfiatalításról »

- Végleg törlődhet a Gmail-fiókod összes levele, ha ezt csinálod: több milliárd ember érintett
- Szabó Zsófi überszexi bőrruhában: a Glamour-gála legdögösebb sztárja volt
- Gyerekként a Barátok közt Berényi Danija volt: ennyit változott 24 év alatt Váradi Zsolt
- Villámgyors KRESZ-teszt: megelőzhetsz egy balra kanyarodó gépkocsit, ha ezt a táblát látod?
- Nagy áremelést jelentett be a Vodafone: ezeket az ügyfeleket fogja érinteni
Nem egyszerű most az élet, hiszen mindenki azt próbálja tudatosítani a lakosságban, hogy aki teheti, maradjon otthon, és csak a legszükségesebb esetben hagyják el az emberek a lakásukat. Ezt azonban nem könnyíti meg a tavasz és a jó idő beköszönte, és sokan kirándulni, túrázni indulnak, de boltba is sűrűn járnak az emberek - és nem csak a legszükségesebb dolgokért.
Szerencsére vannak olyanok is, akik valóban komolyan veszik az ajánlásokat és korlátozásokat, és a lehető legminimálisabbra csökkentették az otthonuk elhagyását, számukra az online webshopok és az ételrendelés is nagy segítséget jelent.
Sok a kérdőjel
A szigorítások elrendelésével az ételek házhoz szállítása az aranykorát éli: olyan éttermek is átálltak elviteles és kiszállítós rendszerre, amely helyeken korábban ez nem volt jellemző. Ám a kényszer nagy úr, és így legalább a vendéglátóhelyeknek sem kellett teljesen lehúznia a rolót. Bár a vendéglátóipari alkalmazottak és a futárcégek a maximális higiéniai előírások alapján dolgoznak, ennek ellenére is sokakban felmerült a kérdés, hogy vajon biztonságos a házhoz rendelt étel?

A kérdésre az Észak-Karolinai Állami Egyetem egyik tudósa, Benjamin Chapman adott választ, aki elmondta, hogy bár még nagyon sok tényező nem ismert a COVID-19-cel kapcsolatban, az mindenképpen elmondható róla, hogy semmilyen bizonyíték nem utal rá, hogy az ételen keresztül képes fertőzni.
A cseppfertőzés útján terjedő vírus, bár nem élő felületeken is napokig életképes tud maradni, a konyhákon alkalmazott szigorú előírások, valamint a sütés-főzés esetében alkalmazott magas hőmérséklet esélyt sem adnak arra, hogy a kórokozó fertőzhessen és szaporodhasson az ételekben. A tudós természetesen nem tudja kizárni teljes mértékben, hogy az ételek által nem lehet a fertőzést elkapni, de az eddigi kutatások azt bizonyítják, hogy erre nagyon kevés az esély.
Szép gesztus: így üzen Budapest a többi városnak a koronavírus idején
Budapest üres szállodák kivilágított ablakain keresztül üzen a világ nagyvárosainak.
(Képek forrása: Getty Images Hungary)
OLVASD EL EZT IS!

- járvány
- betegségmegelőzés