Fertőzhet az étel, amit házhoz rendelsz? Itt a szakértők válasza

Sokan az otthon maradás jegyében az étel házhoz rendelését választják ezekben az időkben: de vajon ez biztonságos?

Házhoz rendelt étel fertőzés
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Nem egyszerű most az élet, hiszen mindenki azt próbálja tudatosítani a lakosságban, hogy aki teheti, maradjon otthon, és csak a legszükségesebb esetben hagyják el az emberek a lakásukat. Ezt azonban nem könnyíti meg a tavasz és a jó idő beköszönte, és sokan kirándulni, túrázni indulnak, de boltba is sűrűn járnak az emberek - és nem csak a legszükségesebb dolgokért.

Szerencsére vannak olyanok is, akik valóban komolyan veszik az ajánlásokat és korlátozásokat, és a lehető legminimálisabbra csökkentették az otthonuk elhagyását, számukra az online webshopok és az ételrendelés is nagy segítséget jelent.

Sok a kérdőjel

A szigorítások elrendelésével az ételek házhoz szállítása az aranykorát éli: olyan éttermek is átálltak elviteles és kiszállítós rendszerre, amely helyeken korábban ez nem volt jellemző. Ám a kényszer nagy úr, és így legalább a vendéglátóhelyeknek sem kellett teljesen lehúznia a rolót. Bár a vendéglátóipari alkalmazottak és a futárcégek a maximális higiéniai előírások alapján dolgoznak, ennek ellenére is sokakban felmerült a kérdés, hogy vajon biztonságos a házhoz rendelt étel?

kiszallitas-koronavirus1
Fotó: m-gucci / Getty Images Hungary

A kérdésre az Észak-Karolinai Állami Egyetem egyik tudósa, Benjamin Chapman adott választ, aki elmondta, hogy bár még nagyon sok tényező nem ismert a COVID-19-cel kapcsolatban, az mindenképpen elmondható róla, hogy semmilyen bizonyíték nem utal rá, hogy az ételen keresztül képes fertőzni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. Létezik ideális mennyiségű képernyőidő? Kétéves koráig ne is lásson okoseszközt a gyerek? Káros lehet a Mancs őrjárat? Mennyire egészségtelen alkalmazáson követni a gyerek lokációját? Hasznosak a szülőifelügyelet-alkalmazások? Melyek a dopamintúltengés jelei? Az online bullying kérdésköre: mi a különbség a vélemény, a kritika és a bántás közt? A Dilemma első évadának utolsó epizódjában többek között a fenti kérdésekre kereste a választ Mészégető Marcsi, a Hello Szülő főszerkesztője, Horváth Eszter, a Femina újságírója, valamint Pintér Ada műsorvezető.

Promóció

A cseppfertőzés útján terjedő vírus, bár nem élő felületeken is napokig életképes tud maradni, a konyhákon alkalmazott szigorú előírások, valamint a sütés-főzés esetében alkalmazott magas hőmérséklet esélyt sem adnak arra, hogy a kórokozó fertőzhessen és szaporodhasson az ételekben. A tudós természetesen nem tudja kizárni teljes mértékben, hogy az ételek által nem lehet a fertőzést elkapni, de az eddigi kutatások azt bizonyítják, hogy erre nagyon kevés az esély.

Szép gesztus: így üzen Budapest a többi városnak a koronavírus idején

Budapest üres szállodák kivilágított ablakain keresztül üzen a világ nagyvárosainak.

Szép gesztus: így üzen Budapest a többi városnak a koronavírus idején

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük