Döntöttek a kijárási korlátozások ügyében: Orbán Viktor ismertette a részleteket

Kiderült, mi lesz a kijárási korlátozásokkal április 11. után.

kijarasi-korlatozas-rendorok
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Határozatlan ideig meghosszabbítják a kijárási korlátozásokat - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a Facebook-oldalán. Hozzátette: mostantól hetente mérlegelnek és döntenek az esetleges további hosszabbításokról.

A húsvéti turizmus visszaszorítása érdekében hétfő 24:00-ig felhatalmazást adtak a polgármestereknek, hogy további szigorításokat vezessenek be a saját településeiken. Orbán Viktor arra kért mindenkit, hogy tartsák be a korlátozó szabályokat, kerüljék a csoportos összejöveteleket, tartsák a távolságot a közterületeken, és fokozottan figyeljenek az idősekre.

Eredetileg 2020. április 11-én, vagyis most szombaton jártak volna le a koronavírus-járvány miatt két hétre bevezetett kijárási korlátozások. A kormány ma, két nappal a rendelet lejárta előtt döntött arról, hogy az intézkedéseket fenntartják a járvány terjedésének visszaszorítása érdekében. Hallgasd meg Orbán Viktor bejelentését!

Csak a szabályokat betartva lehet eredményes a védekezés

- Az elmúlt napokban lazult a fegyelem Budapesten és az agglomerációban, a forgalom szinte a normálishoz hasonlított. A kijárási korlátozásnak akkor van értelme, ha a lakosság közreműködik, és betartja az előírásokat - hívta fel a figyelmet Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár, a kommunikációs akciócsoport vezetője.

A szakember csütörtökön a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában utalt arra, hogy a húsvéti ünnepek alatt a fertőzések számának robbanásszerű növekedése is bekövetkezhet. Hangsúlyozta: meg kell érteni, hogy bár a lakosság 80%-a szinte tünetmentes a betegség alatt, 20%-ra különös veszélyt jelent a vírus. Kiemelte, hogy a védekezés sikerének záloga az intézkedések betartása.

Az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma a csütörtöki adatok szerint 1 484 811-re nőtt a világon. A Covid-19 betegségben 88 538-an vesztették életüket, a meggyógyultak száma 329 876. Hazánkban a legfrissebb információk szerint 980 azonosított fertőzöttről tudnak, 96-an távoztak gyógyultan a kórházból. A magyarországi halálos áldozatok száma csütörtök reggelre 66-ra emelkedett.

Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán

Mire számíthat az, akinél tüdőgyulladást okoz a koronavírus?

A koronavírus-fertőzött betegek 5%-ánál alakul ki különböző súlyosságú tüdőgyulladás. Madurka Ildikó tüdőgyógyász szerint fontos, hogy egyénre szabható legyen a lélegeztetési megoldás.

Ezt is szeretjük