Hogyan hat a meleg a koronavírusra? Nem biztos, hogy úgy, ahogy eddig gondolták
Egy új kutatás látott napvilágot a koronavírus terjedésével kapcsolatban.

meleg párás leveő koronavírus
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egy kínai fürdőben is fertőzőképes volt a SARS-CoV-2, ami jelentheti azt is, hogy a melegebb, párás környezetben is ugyanúgy képes terjedni a vírus.

- A korábbi tanulmányok arra utaltak, hogy a vírus fertőzőképessége gyengül magasabb hőmérsékleten és nedves közegben. Azonban az új vizsgálat ennek épp az ellenkezőjét mutatta - jelent meg a JAMA magazinban.

Fertőzés a fürdőházban

COVID-19 vírusfertőzést diagnosztizáltak kilenc személynél, akik meglátogatták a Huai'an városában található fürdőt, 700 kilométerre Vuhantól, egy nappal azután, hogy egy fertőzött járt a komplexumban. A 300 négyzetméteres helyiség úszómedencékkel, zuhanyzókkal, szaunákkal van felszerelve, amiket mindenki közösen használ. A termekben 25-41 fok uralkodik, a levegőnek 60%-os páratartalma van. 

A vírushordozó először Vuhanban járt, mielőtt ellátogatott volna a fürdőkomplexumba. A következő napokban magas láza lett, majd egy héten belül koronavírust mutattak ki nála. Hét többi beteg is a fürdőben fertőződött meg, valószínűleg a közös zuhanyzó-, medence- vagy a szaunahasználat során kapták el a betegséget még január 18-án. Esetükben is tünetként láz, köhögés, fejfájás és mellkasi fájdalom jelentkezett 6-9 nappal a fürdőházi program után. A 9. ember az egyik dolgozó volt, akinél a tünetek csak 11 nappal az érintkezés után jelentkeztek. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Mivel egy esettanulmányról van szó, így nem minősül reprezentatív kutatásnak. Megvannak a határai, nem lehet általánosítani szélesebb csoportoknál vagy ugyanolyan körülmények között megismételni a vizsgálatot.

Magyar fotós mutatja meg, milyen most az elnéptelenedett Olaszország

Most, hogy a karantén miatt egyre többen otthon kell hogy maradjunk, egyedül a technológia teszi lehetővé az utazásokat. 

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük