Hogyan segít az érzelmi intelligencia átvészelni a házi karantént? A legfontosabb a tudatosság

Az új élethelyzetben is a legfontosabb a tudatosság, az odafigyelés, az empátia és a türelem.

GettyImages-950679562

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Még nagyon az elején jár a koronavírus miatt kialakult, a legtöbbek számára teljesen új helyzet. A megelőzés érdekében a diákságnak otthoni oktatásra, a munkavállalók nagy részének pedig home office-ra kellett átállnia. Az új élethelyzetben is a legfontosabb a tudatosság, az odafigyelés, az empátia és a türelem.

Korábbi hasonló szituációk és más országok példái rendelkezésre állnak a lehetséges gazdasági, társadalmi és pszichológiai következményeket illetően, mégis jelenleg egy sokak számára ismeretlen helyzettel kell szembenézni. Muszáj tudatosítani, hogy mi az, amire hatással van, és mi az, amin nem tud változtatni az ember. A Kósa Erika Akadémia összefoglalta tanácsait a négy fal közt töltött időszakra.

Fontos megőrizni a nyugalmat

Az első és legfontosabb, hogy az ember megértse és elfogadja a kialakult szituációt, ami mindenki érdekét szolgálja. Tudomásul kell venni, hogy mindenki ugyanabban a helyzetben, vagy még rosszabban van, mint mi. A pánik, a stressz és a környezet felzaklatása csak ront a dolgokon. Az elkövetkező időszakban olyan képességeket kell fejleszteni, amik eddig a mindennapok során háttérbe szorultak (például az érzelmi intelligencia, EQ), azonban jelenleg és a későbbiekben is nagy hasznukat lehet venni.

Segítségkérés és segítségnyújtás

Szinte hihetetlen, hogy a vállalatok és a magánszemélyek is milyen gyorsan reagáltak a meghozott kormányrendeletekre, milyen szintű összefogások alakultak ki országszerte. Aki csak teheti, egyénileg és szervezetileg is az iskolák, idősek és a nehéz helyzetbe került emberek segítségére siet. Az emberek megtanulnak összefogni, beleképzelni magunkat mások helyébe, szélesebb körben támogatni egymást. Ez a fajta empátia a jövőben is az élet minden területén hasznukra válik majd.

Viszont ha adni nem tud, az ember kérhet is segítséget. Senki nem készült fel erre az esetre, és rengeteg szektort, magánembert súlyos csapásként ért. Sosem szégyen segítséget kérni, ilyenkor pedig végképp meggondolatlanság büszkének lenni. Mindenki ahogy tud, segít, így hát el kell fogadni, ha mások nyújtanak kezet az embernek.

"Ha gyorsan akarsz menni, menj egyedül! Ha messzire akarsz jutni, menj együtt másokkal!” - tartja egy afrikai közmondás. Ha pedig eluralkodna az emberen az ilyenkor teljesen természetes szorongás, félelem, vagy csak megosztaná a gondolatait egy kívülállóval, forduljon bátran az ingyenesen hívható vonalakhoz.

Összezárva a családdal

Azt hihetné az ember, hogy ehhez a körülményhez lesz a legkönnyebb alkalmazkodni. Ugyanakkor, végiggondolva, a legtöbben a hétköznapoknak csak a töredékét töltik a családjukkal. Így a 0-24 összezártság igencsak igénybe veheti a türelmet, hiszen a korlátolt lehetőségek negatívan hatnak az ember közérzetére és hangulatára.

Nyilvánvaló, hogy a lehetőségekhez mérten igyekezni kell egymásnak privát életteret hagyni, viszont ez egy remek lehetőség, hogy az emberek igazán megismerjék egymást. Akár társasjátékok vagy egyéb szórakozás keretein belül, akár komoly beszélgetések során. Beszélgetés a szülőkkel, testvérrel, gyerekekkel arról, hogy mit vált ki lelkileg ez a helyzet, megnyugtatni és támogatni egymást. Fontos, hogy a gyermekeknek nem kell mindenről tudniuk, csak olyan információkat érdemes adni nekik, ami nem zaklatja fel őket, és amit megértenek. Ők nem úgy látják a dolgokat, ahogy mi, nagy eséllyel minden komolyabb trauma nélkül veszik ezt az akadályt.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

- Most minden eddiginél fontosabb, hogy a generációk odafigyeljenek egymásra, valóban elkezdjenek kommunikálni, és megértsék egymást. Az új helyzet egyik korcsoportnak sem könnyű, ezért létfontosságú, hogy kellőképpen toleránsak legyünk egymással. Együtt kell működünk a tőlünk telhető legtöbb módon akkor is, ha ez a komfortzónánkból való kilépést jelenti  - mondja Kósa Erika, aki évek óta foglalkozik EQ-fejlesztéssel a Kósa Erika Akadémián.

A legtöbbet kell kihozni a helyzetből

Még ha sokan csapásként is élik meg a kialakult körülményeket, még mindig több lehetőség van a károkat minimalizálni, mint elődeinknek lett volna. Az internet segítségével sok ember tud otthonról dolgozni, tanulni, szórakozni. Ha mindez nem lenne, sokkal súlyosabb következményei lennének annak, hogy az ember otthonába kényszerült. És talán ennek köszönhetően jobban értékeli majd a barátokkal töltött időt, a rendezvényeket, az egész életet.

További információ az akadémiáról itt érhető el.

Stresszoldás akupresszúrával

A jelen helyzetben sokat segíthetnek a következő szorongásoldó nyomópontok.

Ezt is szeretjük