Lezárják az ország kedvenc kirándulóhelyeit: egy sor tilalom lép érvénybe a húsvét miatt

Az otthon maradásra buzdít a közkedvelt magyar kirándulóhelyek vezetése.

szentendre
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A napokban felhívást tett közzé Tósoki Imre, a Balaton-parti Tihany polgármestere, mert a jó idő beköszöntével sok kiránduló érkezik a településre. Azt írta, a falu közkedvelt helyszíneit csoportosan keresik fel a vendégek, ami súlyos egészségügyi kockázattal jár, ezért úgy döntöttek, hogy a település központjában lévő parkolókat ideiglenesen lezárják.

- Az itt élők egészségének védelmében kérjük a túrázni vágyókat, hogy vegyék komolyan a járvány elleni védekezést, és sétáljanak lakóhelyükön, annak környékén. Ne sodorják saját magukat és másokat veszélybe. Tartsák be a kijárási korlátozásokat! - olvasható a felhívásban.

Szentendre és Hollókő zárva tart

Tihany polgármesterének felhívása után újabb települések - köztük Hollókő, Szentendre, Tokaj, Velence, Békésszentandrás és Szarvas - vezetői kérik, hogy az emberek a járvány miatt ne látogassanak el népszerű kirándulási helyszíneikre. Szentendrén az ünnepekre elrendelték a belváros részleges lezárását.

Hollókő a honlapján azt közölte: a kialakult helyzetben úgy döntöttek, hogy a település becsukja kapuit, a hagyományos húsvéti fesztivál is elmarad. Hozzátették, a falut természetesen nem zárhatják be, de arra kérnek mindenkit, hogy maradjon otthon. - Most az itt élők egészségét tartjuk a legfontosabbnak, hiszen ők teszik ezt a falut valóban élővé - írták, jelezve: a járvány idejére Hollókőn zárva maradnak a múzeumok és a Küszöb információs központ is.

- Szentendre húsvétkor zárva lesz a turisták elől - közölte honlapján a Pest megyei város önkormányzata. Az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményükben azt írták: az elmúlt hetek tapasztalatai azt mutatták, hogy a kijárási korlátozás ellenére autós turisták tömegei keresik fel hétvégenként a település belvárosát és a Duna-partot. Fülöp Zsolt polgármester ezért - tekintettel az egészségügyi veszélyhelyzetre - elrendelte Szentendre belvárosának részleges lezárását a húsvéti ünnepek idejére.

A döntés értelmében csak a belvárosban lakók, az ott tartózkodási hellyel vagy ingatlannal rendelkezők, illetve a védett övezetekbe szóló behajtási hozzájárulás birtokában hajthatnak be gépkocsival erre a területre nagypéntektől a húsvéti ünnepek végéig. A város védett és korlátozott forgalmú övezeteiben ezekben a napokban csak igazoltan fontos szolgáltatás igénybevétele esetén lehetséges a behajtás.

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. Az első epizódban a konyhapszichológia kérdéskörével foglalkozunk. Vajon jót tesz az, ha saját magunkat analizáljuk önsegítő könyvek alapján? Van olyan, hogy túl sok terápia? Mikortól trauma a trauma? Tarts velünk, dilemmázzunk együtt!

Promóció

- Az intézkedés összhangban van azzal a kormányzati törekvéssel, amelynek célja megakadályozni - az egyre terjedő járvány idején - Pest megye gócponttá válását, egyúttal illeszkedik abba sorba, amelyet több, a turisták által különösen kedvelt település hozott az elmúlt napokban - fűzték hozzá a közleményben, amelyben mindenkit arra kértek, maradjon otthon.

Tokaj és Velence a parkolást szabályozza

Tokaj összes parkolóját lezárják a járványveszély miatt a húsvéti és az azt követő hétvégékre - tájékoztatta a Tisza-parti város önkormányzata az MTI-t. A közlemény szerint a szigorításra azért volt szükség, mert a kijárási korlátozás ellenére az elmúlt hétvégén is sok turista töltötte a napsütéses délutánt Tokajban.

Az intézkedés minden önkormányzati parkolót érint, így a Bodrog partjánál, a Fesztiválkatlannál és a Paulay Ede Színháznál sem lehet majd megállni. Több fizetőparkoló sem nyit ki, erről a terület tulajdonosaival egyeztetve döntöttek. A járványhelyzetben arra kérnek mindenkit, hogy ne látogassák Tokajt.

Velence önkormányzata a múlt hétvégi tapasztalatok alapján szerda délutántól korlátozza a parkolást a városban. A település közösségi oldalára feltöltött helyi televíziós interjúban Gerhard Ákos polgármester elmondta: a hétvégén ellepték a kirándulók a várost, a korzó parkolója megtelt, a környező utcákban is sok idegen jármű parkolt, ezért lezárják a parkolókat a hétvégékre és az ünnepnapokra egészen a járványveszély végéig. Ez alól kivétel a korzóban üzemelő áruház parkolója, ahol a vásárlók egy órát parkolhatnak, valamint a vasút melletti parkoló, amelyet nem zárnak le a munkába járók miatt.

Békés és Baranya megye is csatlakozott

A békésszentandrási és a szarvasi polgármester közös felhívást adott ki, hogy a közelgő ünnep idején - amikor általában sokan mennek el a Holt-Körös partjára - a települések szállásadói függesszék fel tevékenységüket, a veszélyhelyzet idején ne fogadjanak vendégeket. Sinka Imre és Babák Mihály azt írta: - Térségünk az állandó lakosok létszámához igazodó egészségügyi feltételekkel rendelkezik, az idelátogatók számának növekedése komoly kihívást jelentene az ellátás terén is.

Baranya megye több népszerű üdülőtelepülésének önkormányzata is otthon maradásra szólította fel az embereket az ünnepek előtt. A pécsiek kedvelt kirándulóhelyén, a Mecsek hegyei között lévő Orfűn már korábban bezárták a település látnivalóit, és polgárőrökkel segítenek megakadályozni a tavak környékén sétáló, kiránduló emberek csoportosulását. A falu vezetői a sétányok helyett az erdei utak használatára buzdítják az embereket.

Orfű
Orfű
Fotó: Országalbum/Sziszkó

A szomszédos Abaligeten is figyelemfelhívó tábla szólítja otthon maradásra azokat, akik a helyi csónakázótó környékén pihennének. A pécsiek körében leggyakrabban látogatott Malomvölgyi-tavak mentén a játszótereket már lezárták, a szomszédos települések önkormányzatai pedig arra szólította fel a kirándulókat, hogy ne csoportosuljanak a népszerű tavakat övező helyszíneken.

- A járványveszély miatt az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület is bezárta kapuját - olvasható a helyszín honlapján.

Fotók: Getty Images

Önkéntes karantén az állatkertben

Az Angliában található Paradise Park állatkert gondozói a munkahelyükön rendezkedtek be a karantén idejére, mindezt azért, mert nélkülözhetetlen feladatukat másképp nem tudták volna elvégezni. Tőlük sok-sok állat élete függ.

Ezek az emberek a munkahelyükön zárják el magukat a külvilágtól 3 hónapra

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük