Szinte senki nem fertőtleníti, pedig kellene: 6 dolog, amit kötelező tisztítani a koronavírus idején

Vannak olyan tárgyak, melyeket a legtöbben a rendszeres érintés és használat ellenére sem fertőtlenítenek, pedig fontos lenne.

no taskaval
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A koronavírus-fertőzés elkerülése és megelőzése érdekében az otthon maradás és a rendszeres fertőtlenítés nagyon sokat segíthet. Azt már szinte mindenki tudja, hogy hazaérve elmaradhatatlan a cipő fertőtlenítése, a ruhák elzárása vagy kimosása, illetve az alapos kézmosás is. Azonban van néhány dolog, amire bár kellene, mégis kevesebb figyelem irányul.

Mivel a vírus a tárgyakon is képes életben maradni akár órákon vagy napokon keresztül, mindent érdemes lefertőtleníteni, amit kivittél a házból, és amihez hozzányúltál közben, vagy a hazatérést követő kézmosás előtt. A következők tisztításáról sokan elfeledkeznek, pedig fontos lenne.

Fontos a táska és pénztárca fertőtlenítése

A koronavírus érintéssel és a levegő porrészecskéire tapadva is terjedhet. Mivel szinte állandóan fogod a táskádat, vagy sokszor hozzá-, illetve belenyúlsz, sőt néha előfordulhat, hogy hozzáér másokhoz a boltban, a tömegközlekedésen, könnyen rákerülhet a vírus. És mert egy ideig életképes marad rajta, a kezeden keresztül más felületekre vagy akár az arcodra is átviheted - mondja Lisa Ackerley egészségügyi szakértő. Ezért fontos, hogy hazaérve sose tedd az asztalra, a székre, hanem mihamarabb töröld végig fertőtlenítőkendővel, egy fertőtlenítőspray és egy papír zsebkendő segítségével vagy meleg szappanos vízzel kívül-belül.

Ugyanez igaz a pénztárcádra is. Rendszeresen használod, fizetésnél, pénzfelvételnél, illetve néha akkor is, ha éppen valamit keresgélsz a táskádban, ezért fordíts a tisztítására különös figyelmet. Mindemellett próbálj ügyelni arra, hogy minél kisebb retikült vigyél magaddal, és amit benne tárolsz, azt lehetőleg takarítsd le minden alkalommal.

Kézkrém és ajakbalzsam

A legtöbb nő táskájában vagy kocsijában rejtőzik valahol kézkrém és ajakbalzsam, melyeket út közben is szinte automatikusan használnak néha-néha. Így megeshet, hogy kézfertőtlenítés előtt érsz hozzájuk, ezért ezek tisztításáról sem szabad megfeledkezni. Fertőtlenítő kendőt vagy spray-t is bevethetsz a felületük takarítására.

A cikk az ajánló után folytatódik

A sminkek rendszeres tisztítása

A sminkek tisztítása is rendkívül fontos ebben az időszakban. Ha vannak olyanok, amiket a táskádban tárolsz, ezek felületét minden használat után töröld végig fertőtlenítőkendővel, vagy fújj rájuk fertőtlenítőspray-t. A legjobb lenne azonban, ha minden termékedet letakarítanád hasonló módon, amiket az elmúlt hetekben használtál, illetve azokat is, amikkel érintkeztek. Ivy Boyd sminkmester szerint mindemellett lényeges, hogy az alapozókat, púdereket és highlightereket most semmiképp se a kezeddel vidd fel a bőrödre, hanem ecsetek vagy szivacsok segítségével, melyeket szintén minden használat után moss ki meleg szappanos vízben. És most akármi is történjék, senkinek se add kölcsön a sminktermékeidet, mert a fertőzés akár két hétig is tünetmentesen lappanghat, illetve van, akinél olyan enyhe lefolyású, hogy szinte nem is érzékeli. Így pedig sosem tudhatod, ki az, aki fertőzött.

Az ékszerek se maradjanak ki

A jelenlegi helyzetben, ha lehet, ne viselj ékszereket, azonban ha nem tudsz megválni a kedvenc órádtól vagy gyűrűdtől, akkor ne feledkezz meg ezek fertőtlenítéséről se. Lucy Wilson a marylandi egyetem sürgősségi egészségügyi professzora hangsúlyozta, hogy bár a jelenlegi vizsgálatok alapján még nem tudni pontosan, hogy milyen felületeken meddig képes életben maradni a vírus, az valószínűsíthető, hogy valamennyi ideig az ékszereken is megmarad. Ezért fontos az elővigyázatosság, és az, hogy minden használat után takarítsd le a kiegészítőket.

Vegyél le mindent, még a jegygyűrűt is minden hazaérkezés után, és vagy fertőtlenítőkendővel töröld át alaposan a felületüket, vagy tedd őket meleg, szappanos vízbe, és így dörzsöld őket pár percen keresztül. A gyöngyök, a drágakövek, valamint a kristályok és az ásványok esetén ne használj fertőtlenítőt, mert károsíthatja a felületüket, itt inkább a szappanos megoldásra voksolj.

A jelenlegi helyzetben az óvatosság, az elővigyázatosság és az odafigyelés a legfontosabb, így - bár valóban időigényes és körülményes az állandó fertőtlenítés - a saját és mások egészsége érdekében nem szabad elbagatellizálni.

Ruhamentő házi trükkök

Beszürkült fehérnemű vagy kifakult ruhák? Esetleg makacs, kellemetlen szag a cipőkben? Ezekre mind léteznek egyszerű megoldások, melyeket bárki be tud vetni, méghozzá vagy fillérekből, vagy teljesen ingyen. A következő módszerek megmentik a ruhákat attól, hogy ki kelljen dobnod őket: ezeket mindenkinek ismernie kellene.

Képek: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük