Mérgezők, mégis imádják őket: a világ 3 legveszélyesebb étele
Van olyan étel, amit imádnak az emberek, pedig ha a szakács ügyetlen, akár egy csoportot is halálosan megmérgezhet.

fugu-gömbhal-étel
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Természetes igény, ha az ember az étteremben egy kicsit másra, egy kicsit extrábbra vágyik az otthon megszokottnál, a legtöbben mégis megelégszenek a finom, ámde biztonságosan fogyasztható ételekkel.

Ugyanakkor léteznek a világban olyan ételek is, amelyek megrendelésével a vendég kimondva-kimondatlanul is a szakács kezébe adja az életét: rosszul elkészítve ugyanis akár halálos mérgezést is okozhatnak. Talán nem meglepő, hogy nem is mindenki meri vállalni a kockázatot a finom fogásért.

Gömbhal: akár egy csoportot is megmérgez

A japán fugu, azaz a gömbhal a világ legmérgezőbb halfaja, egyetlen példánya akár harminc ember halálát okozhatja, ugyanis benne - főként a májában, a petezsákjában, a bélrendszerében és a bőrében - egy tetrodotoxin nevű neurotoxin van, amely lassan lebénítja az egész testet, az idegrendszert, leáll a légzés, végül az áldozat meghal.

Általában a tiszta halhúsból vagy az uszonyából készül étel, amelyet nyilvánvaló veszélye miatt nem is készíthet el bárki: nagyon speciális képzettséget és gyakorlottságot igényel a szakácstól, hogy a vacsora elégedetten záruljon, tragédia nélkül. Hagyományosan pedig mindig a szakácsé az első falat.

Ackee gyümölcs: a karib méreg

A közismert fugu mellett bőven akad még veszélyes gasztronómiai élmény a világban, amely mégis hatalmas népszerűségnek örvend.

A karibi országokban, közülük is különösen Jamaikában kerülhet a vendégek tányérjára az ackee gyümölcs, amely rosszul elkészítve vagy rosszkor szüretelve súlyos mérgezéses tüneteket, hányást, kómát vagy akár halált is okozhat.

Rendkívül mérgező a magja, de a túlságosan éretlenül leszedett gyümölcs húsában is egy hypoglycin nevű méreg van. A kellőképp érett, de még nem túlérett sárga gyümölcshúst viszont szívesen fogyasztják az emberek, amely tengeri hallal párosítva a karibi gasztronómia különlegessége.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mentesen főzni könnyű!

Mentes Anyu legújabb könyvében nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy összeállítsa a mentes étkezések 50 legjobb receptjét. Korábbi könyveivel együtt, összesen 162 recepttel örvendezteti meg a különleges étrendet követő olvasóit.

A könyveket kedvezményes áron ide kattintva, kizárólag online lehet megvásárolni.

Promóció

Kepayang gyümölcs: Délkelet-Ázsia különlegessége

Délkelet-Ázsiában, főleg Indonéziában és Malajziában vált közismertté a hatalmas méretű, ám súlyosan mérgező kepayang gyümölcs, amely hidrogén-cianidot tartalmaz. Magjait fogyasztják, ám ahhoz, hogy ehető legyen, azokat alaposan átfőzik, vagy a földben erjesztik, majd vízzel kimossák. 

A magokat hagyományosan megőrlik, majd a fekete porból egy rawon nevű szószt készítenek, ami aztán számos helyi étel alapanyagául szolgál, rengetegféle húsos és zöldséges fogásba belekerül.

Mérgezéses tüneteket okozhatnak

Itthon is kapható egy sor olyan étel, amelyet sajnos könnyű túladagolni, olyankor viszont mérgezéses tünetekkel is járhat a fogyasztása.

(Képek: Getty Images Hungary, a borító- és ajánlóképeken a fugu nabe látható.)

Ezt is szeretjük