Mérgezők, mégis imádják őket: a világ 3 legveszélyesebb étele
Van olyan étel, amit imádnak az emberek, pedig ha a szakács ügyetlen, akár egy csoportot is halálosan megmérgezhet.

fugu-gömbhal-étel
Ez is érdekelhet

Aranytojást tojó tyúk - bemutatjuk a LUSH 2020-as húsvéti kollekcióját (x)

Tiszta lakás, ragyogó jókedv (x)

Nátha, megfázás, influenza, vagy a „legrosszabb“…. (x)

Törzshajlítás 1440-szer? Naponta?! (x)

Kert és erkély: a Te otthonod (x)

beauty and style

Így viseld a kényelmes overallt, hogy nőies is legyen: leegyszerűsíti az öltözködést »

A szemüveg és a kontaktlencse is alaposabb tisztítást igényel most: így fertőtlenítsd biztonságosan »

Vitaminokban gazdag, immunerősítő smoothie: energetizál, és segíti a méregtelenítést »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Természetes igény, ha az ember az étteremben egy kicsit másra, egy kicsit extrábbra vágyik az otthon megszokottnál, a legtöbben mégis megelégszenek a finom, ámde biztonságosan fogyasztható ételekkel.

Ugyanakkor léteznek a világban olyan ételek is, amelyek megrendelésével a vendég kimondva-kimondatlanul is a szakács kezébe adja az életét: rosszul elkészítve ugyanis akár halálos mérgezést is okozhatnak. Talán nem meglepő, hogy nem is mindenki meri vállalni a kockázatot a finom fogásért.

Gömbhal: akár egy csoportot is megmérgez

A japán fugu, azaz a gömbhal a világ legmérgezőbb halfaja, egyetlen példánya akár harminc ember halálát okozhatja, ugyanis benne - főként a májában, a petezsákjában, a bélrendszerében és a bőrében - egy tetrodotoxin nevű neurotoxin van, amely lassan lebénítja az egész testet, az idegrendszert, leáll a légzés, végül az áldozat meghal.

Általában a tiszta halhúsból vagy az uszonyából készül étel, amelyet nyilvánvaló veszélye miatt nem is készíthet el bárki: nagyon speciális képzettséget és gyakorlottságot igényel a szakácstól, hogy a vacsora elégedetten záruljon, tragédia nélkül. Hagyományosan pedig mindig a szakácsé az első falat.

Ackee gyümölcs: a karib méreg

A közismert fugu mellett bőven akad még veszélyes gasztronómiai élmény a világban, amely mégis hatalmas népszerűségnek örvend.

A karibi országokban, közülük is különösen Jamaikában kerülhet a vendégek tányérjára az ackee gyümölcs, amely rosszul elkészítve vagy rosszkor szüretelve súlyos mérgezéses tüneteket, hányást, kómát vagy akár halált is okozhat.

Rendkívül mérgező a magja, de a túlságosan éretlenül leszedett gyümölcs húsában is egy hypoglycin nevű méreg van. A kellőképp érett, de még nem túlérett sárga gyümölcshúst viszont szívesen fogyasztják az emberek, amely tengeri hallal párosítva a karibi gasztronómia különlegessége.

A cikk az ajánló után folytatódik

Kepayang gyümölcs: Délkelet-Ázsia különlegessége

Délkelet-Ázsiában, főleg Indonéziában és Malajziában vált közismertté a hatalmas méretű, ám súlyosan mérgező kepayang gyümölcs, amely hidrogén-cianidot tartalmaz. Magjait fogyasztják, ám ahhoz, hogy ehető legyen, azokat alaposan átfőzik, vagy a földben erjesztik, majd vízzel kimossák. 

A magokat hagyományosan megőrlik, majd a fekete porból egy rawon nevű szószt készítenek, ami aztán számos helyi étel alapanyagául szolgál, rengetegféle húsos és zöldséges fogásba belekerül.

Mérgezéses tüneteket okozhatnak

Itthon is kapható egy sor olyan étel, amelyet sajnos könnyű túladagolni, olyankor viszont mérgezéses tünetekkel is járhat a fogyasztása.

(Képek: Getty Images Hungary, a borító- és ajánlóképeken a fugu nabe látható.)

Ezt is szeretjük