Mérgezők, mégis imádják őket: a világ 3 legveszélyesebb étele
Van olyan étel, amit imádnak az emberek, pedig ha a szakács ügyetlen, akár egy csoportot is halálosan megmérgezhet.

fugu-gömbhal-étel
Ez is érdekelhet

A jótékonyság ősszel sem áll meg (x)

Kukkants be az Illatszertárba! (x)

Nem szereti a gyerek a zöldséget, mit tegyünk? (x)

Turbózd fel a halfogyasztásod idén ősszel! (x)

Frissítsd fel a karácsonyi dekorációt rózsaarannyal! (x)

Amikor a tehetség és a középszerűség összecsap - Szily Nóra az Amadeus két főszereplőjével beszélgetett

Ami neked felesleges, másnak érték: így lehet jól jótékonykodni

beauty and style

Így soha nem ismernél rá a 47 éves, szexi szupermodellre: Heidi Klum az átváltozások mestere »

Most így a legszebb az ombre: csodás színátmenetek a hajba, melyek feldobják a sötét tincseket »

Csodát tesz a bőrrel a rozmaringolaj, ha így használod: élénkíti a bőrt és csökkenti a ráncokat »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Természetes igény, ha az ember az étteremben egy kicsit másra, egy kicsit extrábbra vágyik az otthon megszokottnál, a legtöbben mégis megelégszenek a finom, ámde biztonságosan fogyasztható ételekkel.

Ugyanakkor léteznek a világban olyan ételek is, amelyek megrendelésével a vendég kimondva-kimondatlanul is a szakács kezébe adja az életét: rosszul elkészítve ugyanis akár halálos mérgezést is okozhatnak. Talán nem meglepő, hogy nem is mindenki meri vállalni a kockázatot a finom fogásért.

Gömbhal: akár egy csoportot is megmérgez

A japán fugu, azaz a gömbhal a világ legmérgezőbb halfaja, egyetlen példánya akár harminc ember halálát okozhatja, ugyanis benne - főként a májában, a petezsákjában, a bélrendszerében és a bőrében - egy tetrodotoxin nevű neurotoxin van, amely lassan lebénítja az egész testet, az idegrendszert, leáll a légzés, végül az áldozat meghal.

Általában a tiszta halhúsból vagy az uszonyából készül étel, amelyet nyilvánvaló veszélye miatt nem is készíthet el bárki: nagyon speciális képzettséget és gyakorlottságot igényel a szakácstól, hogy a vacsora elégedetten záruljon, tragédia nélkül. Hagyományosan pedig mindig a szakácsé az első falat.

Ackee gyümölcs: a karib méreg

A közismert fugu mellett bőven akad még veszélyes gasztronómiai élmény a világban, amely mégis hatalmas népszerűségnek örvend.

A karibi országokban, közülük is különösen Jamaikában kerülhet a vendégek tányérjára az ackee gyümölcs, amely rosszul elkészítve vagy rosszkor szüretelve súlyos mérgezéses tüneteket, hányást, kómát vagy akár halált is okozhat.

Rendkívül mérgező a magja, de a túlságosan éretlenül leszedett gyümölcs húsában is egy hypoglycin nevű méreg van. A kellőképp érett, de még nem túlérett sárga gyümölcshúst viszont szívesen fogyasztják az emberek, amely tengeri hallal párosítva a karibi gasztronómia különlegessége.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hogyan győzd le a saját korlátaidat? Early bird akció november 6-ig!

A november 16-i Femina Klub esten Szily Nóra vendége ezúttal Alföldi Róbert lesz, akivel segítenek megfejteni, hogy milyen tényezők állhatnak a siker útjában, hogyan boldoguljunk a kritikákkal és az esetleges kudarccal, és milyen technikákkal hozzuk ki a legjobbat önmagunkból.

Pontos részletek az estről itt olvashatók.

Jegyek early bird áron 3 990 Ft helyett, most csak 2 990 Ft-ért, csak november 6-ig kaphatók!

Időpont: 2020. november 16. 18 óra
Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Kepayang gyümölcs: Délkelet-Ázsia különlegessége

Délkelet-Ázsiában, főleg Indonéziában és Malajziában vált közismertté a hatalmas méretű, ám súlyosan mérgező kepayang gyümölcs, amely hidrogén-cianidot tartalmaz. Magjait fogyasztják, ám ahhoz, hogy ehető legyen, azokat alaposan átfőzik, vagy a földben erjesztik, majd vízzel kimossák. 

A magokat hagyományosan megőrlik, majd a fekete porból egy rawon nevű szószt készítenek, ami aztán számos helyi étel alapanyagául szolgál, rengetegféle húsos és zöldséges fogásba belekerül.

Mérgezéses tüneteket okozhatnak

Itthon is kapható egy sor olyan étel, amelyet sajnos könnyű túladagolni, olyankor viszont mérgezéses tünetekkel is járhat a fogyasztása.

(Képek: Getty Images Hungary, a borító- és ajánlóképeken a fugu nabe látható.)

Ezt is szeretjük