A legtöbb hosszabbító veszélyes a fogyasztóvédelem szerint: tüzet és áramütést okozhatnak
Csak rossz és még rosszabb hosszabbítókat talált a fogyasztóvédelem.

hosszabbito
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium - ITM - akkreditált laboratóriuma tizenhárom vezetékhosszabbító készletből és elosztóból tizenhármat ítélt tűzveszélyesnek. Négy vizsgált termék használata ezenfelül áramütéssel is járhat, az összes eszköz forgalmazását megtiltották - közölte szerdai közleményében a minisztérium. A veszélyes termékek tételes listája a Fogyasztóvédelmi portálon letölthető.

A telitalálatos mintavételezés és tömeges lebukás miatt a fogyasztóvédelem célzott témavizsgálattal igyekszik kigyomlálni a bolti kínálatból a kockázatos hosszabbítókat. A vezetékhosszabbító készletek és elosztók általában egy csatlakozódugóból, egy vezetékből és egy vagy több csatlakozóaljzatból állnak. Az alkatrészek mindegyikének meg kell felelnie a névleges áramértékre vagy legkisebb keresztmetszetre szabványban rögzített követelményeknek.

Az ITM akkreditált mechanikai és villamos laboratóriumában megvizsgált hosszabbítókészletek és elosztók közül egyik vezetékének érkeresztmetszete sem érte el a kötelező minimumot. A termékek ezért kivétel nélkül tűz- és égésisérülés-veszélyesnek bizonyultak. Négy esetben azt mutatta ki a vizsgálat, hogy a védőérintkezők előírt legnagyobb értéket meghaladó távolsága áramütést okozhat. Általános tapasztalat volt, hogy a csatlakozódugókat és -aljzatokat a 10 és 16 amper névleges értékek kevert alkalmazásával rögzítették a vezetéken - részletezte az ITM.

A cikk az ajánló után folytatódik

Keszthelyi Nikoletta fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár elmondta: - A fogyasztóvédelemben a biztonság az első, ezért idén fokozottan fogjuk ellenőrizni a vezetékhosszabbító készleteket. A célzott témavizsgálat nemcsak a kereskedelmi forgalomban kapható termékekre terjed ki, a kockázatos árucikkeket a vámhatósággal szorosan együttműködve már a vámhatáron igyekszünk megfogni. A fogyasztóvédelmi hatóság megtiltotta a megbukott termékek árusítását, elrendelte a forgalomból való kivonásukat, egy hosszabbítót a vásárlóktól is visszahívnak - közölte.

Fotók: Getty Images

6 rejtőzködő áramtolvaj a lakásban, amire szinte senki sem gyanakszik

Van, hogy nagy odafigyelés mellett sem csökken eleget a villanyszámla. Erről a rejtőzködő áramzabálók tehetnek, amik észrevétlenül falják az energiát.

Ezt is szeretjük