A napelem, ami nappal és éjszaka is fejleszt áramot: íme a tudósok új találmánya
Hatalmas áttörést jelenthetne az energiaszolgáltatás és a klímavédelem tekintetében is ez az új típusú áramfejlesztő.

esti napelem
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A tudósok nemrég egy olyan eszköz fejlesztésébe vágtak, amit anti-szolár panelnek neveztek el, és képes lesz az éjszaka sötétjében is energiát generálni.

Az újfajta áramfejlesztők éppen ellenkezően fognak működni, mint a már jól ismert környezetbarát napelemek, amik a Nap sugaraiból nyert energiát alakítják át.

Az éjszakai napelemek

Az éjszaka működő fajták fényt bocsájtanak ki ahelyett, hogy elnyelnék azt, és a kisugárzó hőt használják fel majd áramfejlesztésre. A találmány célja, hogy egy éjjel-nappal működő energiaforrást hozzanak létre. Noha az éjszakai kollektorok körülbelül negyed annyit tudnak majd kitermelni, mint a napelemek, még így sok energiát fognak generálni.

GettyImages-1162224949

A Kalifornia Egyetem kutatócsapata termodinamikai panelek ötvözetéből készíti el a prototípust, és van némi hasonlóság a régóta használatos napelemek és az új változat között.

- A hagyományos napelemek a napfény elnyelésével termelnek áramot, mivel feszültséget generál a napsugárzás, ami áthalad a készüléken. Az új fajták fényt bocsájtanak ki, így az áram és a feszültség ellentétes irányban fog mozogni, ami szintén energiát hoz létre - nyilatkozta Jeremy Munday a Science Daily magazinnak. - Különböző anyagokról van szó, de a fizika törvényei ugyanazok.

A cikk az ajánló után folytatódik

A fejlesztőcsapat azon dolgozik, hogy ne legyen szükség külön nappali és éjszakai kollektorokra, céljuk, hogy egy eszközön belül egyesítsék a két funkciót, aminek köszönhetően létrejöhetne a 24 órán át működő áramtermelő.

7 mesébe illően gyönyörű hely a Földön, amit teljesen átalakíthat a globális felmelegedés

Azok az országok, melyek faunáját-flóráját kritikus szinten érinti a klímaváltozás földrajzi elhelyezkedésükből adódóan, visszafordíthatatlanul megváltozhatnak.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük