A napelem, ami nappal és éjszaka is fejleszt áramot: íme a tudósok új találmánya

Hatalmas áttörést jelenthetne az energiaszolgáltatás és a klímavédelem tekintetében is ez az új típusú áramfejlesztő.

esti napelem

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A tudósok nemrég egy olyan eszköz fejlesztésébe vágtak, amit anti-szolár panelnek neveztek el, és képes lesz az éjszaka sötétjében is energiát generálni.

Az újfajta áramfejlesztők éppen ellenkezően fognak működni, mint a már jól ismert környezetbarát napelemek, amik a Nap sugaraiból nyert energiát alakítják át.

Az éjszakai napelemek

Az éjszaka működő fajták fényt bocsájtanak ki ahelyett, hogy elnyelnék azt, és a kisugárzó hőt használják fel majd áramfejlesztésre. A találmány célja, hogy egy éjjel-nappal működő energiaforrást hozzanak létre. Noha az éjszakai kollektorok körülbelül negyed annyit tudnak majd kitermelni, mint a napelemek, még így sok energiát fognak generálni.

GettyImages-1162224949

A Kalifornia Egyetem kutatócsapata termodinamikai panelek ötvözetéből készíti el a prototípust, és van némi hasonlóság a régóta használatos napelemek és az új változat között.

- A hagyományos napelemek a napfény elnyelésével termelnek áramot, mivel feszültséget generál a napsugárzás, ami áthalad a készüléken. Az új fajták fényt bocsájtanak ki, így az áram és a feszültség ellentétes irányban fog mozogni, ami szintén energiát hoz létre - nyilatkozta Jeremy Munday a Science Daily magazinnak. - Különböző anyagokról van szó, de a fizika törvényei ugyanazok.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A fejlesztőcsapat azon dolgozik, hogy ne legyen szükség külön nappali és éjszakai kollektorokra, céljuk, hogy egy eszközön belül egyesítsék a két funkciót, aminek köszönhetően létrejöhetne a 24 órán át működő áramtermelő.

7 mesébe illően gyönyörű hely a Földön, amit teljesen átalakíthat a globális felmelegedés

Azok az országok, melyek faunáját-flóráját kritikus szinten érinti a klímaváltozás földrajzi elhelyezkedésükből adódóan, visszafordíthatatlanul megváltozhatnak.

7 mesébe illően gyönyörű hely a Földön, amit teljesen átalakíthat a globális felmelegedés

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük