Az élet nagy kérdései: miért folyik ki az elem? - A szakértők válasza
Az elektromos készülékek használaton kívül is működnek.

elem kifolyt
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha van régóta használaton kívüli ébresztőórád, távirányítód, játékautód, bizonyára tapasztaltad már, hogy mi történik velük, amikor elfelejted kivenni az elemet.

Egy fehér, porszerű anyag szivárog ki belőlük, mely sokszor alkalmatlanná teszi a készülékeket a további használatra. 

Miért folyik ki az elem?

Az elemek működésük során energiát szabadítanak fel, a bennük lévő vegyi anyagok pedig gázt képeznek - írja a panasonic-batteries.com. Ha túl sok energia szabadul fel, a cella felszakadhat, és szivárgás léphet fel. Normális esetben a cella elég erős ahhoz, hogy ellenálljon a felgyülemlett gázoknak, az elem tömítése megakadályozza a szivárgást. Amikor azonban egy készülék használaton kívül van, akkor is rendszeresen ellenőrzi az elem töltöttségi szintjét. Ez fokozott megterhelést jelent az elem számára, így nagyobb a szivárgás veszélye.

Egyforma elemeket használj!

Ha két, három vagy négy ceruzaelem kell egy készülékbe, ajánlott ugyanolyan márkájúakat és egyforma energiaszintű elemeket használnod. Az elemek összekeverése ugyanis egyensúlyhiányt okoz: az erősebb ilyenkor kompenzálni próbál, ami miatt túl gyorsan lemerül, így megnő a szivárgás veszélye.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ha kifolyt az elem

Ha észleleted az elem szivárgását, minél előbb vedd ki a készülékből - lehetőleg jól szellőző helyiségben, és kesztyűben tedd. Az eltávolítást követően a kiszivárgott, rászáradt anyagtól meg kell tisztítani a készüléket. Ezt megteheted egy száraz, régi fogkefével. Ha szerencséd van, még menthető a készülék. Ügyelj rá, hogy a kiszivárgott anyag ne kerüljön érintkezésbe a bőröddel! Az elemeket tedd műanyag zacskóba, és vidd élelmiszerboltokban, drogériákban, benzinkutakon megtalálható elemgyűjtő helyre.

Az elektromos zárlat okai

Mutatjuk a legegyértelműbb jeleit annak, hogy valami nem stimmel otthon az árammal. Nem csak a házilag eszkábált elektromos vezetékek gyanúsak!

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük