Villámgyors átmenettel jön a tél: faggyal és ónos esővel búcsúzik a november
Bár nemrég még 20 °C-ot is mérhettünk, a hét vége felé haladva egyre inkább téliessé válik az időjárás.

pocsolya
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Hétfőn a Nyugat-Dunántúlon tartósan megmaradhat az alacsony szintű felhőzet, és párás marad a levegő. Másutt a köd a délelőtt folyamán feloszlik, kisüt a nap, többnyire derült vagy kissé felhős idő lesz, északkeleten viszont átmenetileg több felhő is lehet az égen. Csapadék nem valószínű. A délkeleti szél napközben a Dunántúlon időnként megélénkül. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 8 és 13 fok között várható. A tartósan borult tájakon azonban pár fokkal hidegebb is lehet. Késő estére többnyire 2 ás 7 fok közé hűl le a levegő.

Kedden éjszaka többfelé képződik köd, illetve rétegfelhőzet, amelynek egy - akár nagyobb - része tartósan is megmaradhat, emellett napközben a Dunántúl fölé vastagabb felhőzet is húzódik. A nap csupán kisebb körzetekben, elsősorban a Dunától keletre süthet ki hosszabb-rövidebb időre. A ködös tájakon helyenként szitálás, esetleg ónos szitálás, a Dunántúlon néhol jelentéktelen eső előfordulhat. Többnyire gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -3 és +7 fok között valószínű, a keleti, északkeleti tájakon lehet a hidegebb. A legmagasabb nappali hőmérséklet 5 és 12 fok között alakul.

Szerda éjjel többfelé párássá, ködössé válik a levegő. A délelőtti órákban főként keleten még lehetnek kevésbé felhős tájak, majd fokozatosan megnövekszik, megvastagszik a felhőzet. Eleinte a ködös tájakon fordulhat elő néhol szitálás, esetleg ónos szitálás, majd a nap második felében egyre több helyen eredhet el az eső. A déli, délkeleti szél megélénkül, elsősorban az Észak-Dunántúlon meg is erősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 1 és 8 fok között valószínű, de főleg a keleti tájakon néhol fagypont alá hűlhet a levegő. A legmagasabb nappali hőmérséklet 6 és 14 fok között alakul.

Csütörtökön döntően erősen felhős vagy borult lesz az ég, de átmeneti felszakadozások bárhol előfordulhatnak. A nap első felében többfelé kell számítani - helyenként akár kiadós mennyiségű - esőre, majd átmeneti szünet után estétől délnyugat felől várhatóan újabb csapadékhullám érkezik. A délnyugati szél megélénkül, helyenként megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 4 és 10, a legmagasabb nappali hőmérséklet 8 és 15 fok között alakul.

A cikk az ajánló után folytatódik

Pénteken napközben fokozatosan vékonyodik, szakadozik a felhőzet, hosszabb-rövidebb időszakokra a nap is kisüt. A tartós csapadék megszűnik - legkésőbb a keleti tájakon -, de szórványosan további záporok fordulhatnak elő a délutáni órákban. A nyugati, északnyugati szél megélénkül, helyenként megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 2 és 9, a legmagasabb nappali hőmérséklet 7 és 13 fok között alakul.

Fotók: Getty Images

Magyar férfi lett az Év Természetfotósa

Kihirdették a Nature Photographer of The Year című fotópályázat idei eredményét. Az Év Természetfotósa 2019-ben egy magyar művész, Daróczi Csaba lett, és rajta kívül még két hazai név szerepel a legjobbak listáján.

Ezt is szeretjük