Hogyan lehet bevallani a hazugságot úgy, hogy a legkisebb kárt okozzuk? A titkolózás az egészségre nézve is veszélyes

Sokszor bevallható úgy a hazugság, hogy a másik ne sértődjön meg, csak ismerni kell a módját.

hazugság
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Önmagukban nincs probléma a titkokkal. Ám valami olyat rejtegetni, aminek felfedése negatívan befolyásolná a kapcsolatot, vagy hamis kitalációkat igazként beállítani már hazugságnak számít. Ilyen többek között a megcsalás az árulás és a függőségek tagadása.

A vétkes személy elsődleges célja általában megvédeni a saját egóját, fenntartani a becsületes, őszinte, jó ember képét. A lódítás, ferdítés vagy valamilyen tett leplezése védelmet nyújt mások negatív reakcióitól, ítéletétől. A kisebb füllentések még támogathatják is a kapcsolatot, ám a komolyabbak rossz hatást gyakorolnak a kapcsolatokra és az egészségre egyaránt.

Az egészség bánja 

Fő probléma a hazugsággal, titkolózással, hogy együtt kell élni vele, és akarva-akaratlan gondol rá az ember, ez pedig már önmagában is nyomasztóan hathat. A Kolumbiai Egyetem egyik professzora, Michael Slepian szerint a titok magányossá teszi és elszigeteli az embert. Az Amerikai Agykutató Társaság szerint az éveken át tartó hazudozás komoly mentális problémákat okozhat, depresszióhoz, rosszabb esetben skizofréniához vezethet. Ilyenkor ugyanis nemcsak a másikat, hanem gyakran saját magunkat is átverjük, amivel a tudat egyáltalán nem, vagy csak nagyon nehezen tud megbirkózni.

Ha valaki megosztja a titkot, a hazugságot egy kívülálló, harmadik személlyel, az megkönnyebbülést hoz számára, ráadásul hasznos tanácsokat is kaphat tőle. Segít megbirkózni vele, értelmezni az összefüggéseket, csökkenhet az önmarcangolás is. De az igazi felszabadítást az hozza, ha magával a tudatlanságban élő, sértett féllel osztjuk meg a problémát.

Fontos az időzítés

Mindennek a kulcsa az időzítés. Ha tudod, hogy másnap komoly feladatai lesznek az illetőnek, napold el a megbeszélést. Bármilyen nehéz is, igyekezz végig higgadt maradni, és az is jó, ha nem mesterkélten, hanem beszélgetés közben, természetesen kerül előtérbe a kritikus téma.

hazugság 2
Fotó: victorass88 / Getty Images Hungary

A közlés módja és az őszinteség

Az elhatározás után legtöbben már csak túl akarnak lenni a vallomáson, ami nagyon rossz módszer. Csak óvatosan, átgondoltan érdemes megosztani a terhelő információkat. Nem árt előtte végiggondolni, hogyan lenne előnyös közölni, és azt is, hogy milyen válaszokat kaphatsz. Az alapos felkészülés komolyan befolyásolja a végeredményt.

Van még valami, ami lényeges, mégis sokan elfeledkeznek róla: ez nem más, mint az őszinteség. Ha így kérsz bocsánatot, sokkal hamarabb nyerhetsz tényleges megbocsájtást. Fontos tudatosítani, hogy mindenki egyedi módon dolgozza fel a negatív híreket, ezért nem szabad sürgetni a másikat.

Az Oreo-módszer 

Sheri Meyers családterapeuta híve az Oreo-technikának. Az elnevezés mögött egy pszichológiai módszer áll. A beszélgetés elején, akár csak az Oreo keksz esetében, szimbolikusan egy csokis sütit kínálsz a partner felé, ami valójában csak egy kedves gesztus. Ilyen nyitómondat lehet például: szeretlek, és ezt azért mondom, mert szeretném, ha erős és őszinte kapcsoltunk lenne, utálom a titkokat. Egy ehhez hasonló nyitás megalapozza a fehér krém helyét, mely nem más, mint maga a hazugság felfedése. Mondd el, mi történt, és miért. Kíméld meg partneredet a részletektől, a reakciók és a kérdések csak bizonyos idő elteltével jönnek elő, amikor majd választ vár, és adhatsz is rájuk.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szókimondó beszélgetések Szily Nórával és vendégeivel.

Új videósorozatunkban Szily Nóra és beszélgetőpartnerei döntik le a tabukat. A 'Szókimondó' őszintén és egyenesen dolgoz fel olyan fontos témákat, amikről sokszor nem beszélünk nyíltan. Tabuk helyett mi a szókimondó beszélgetésekben hiszünk. Sorozatunkban kendőzetlen őszinteséggel beszél Pásztor Anna a szerelem múlandóságáról, Mérő Vera a bántalmazásról, Oroszlán Szonja pedig a fordulatos karrierváltásáról vall, de más fontos témákat is körbejárunk. Tanács Eszter a gyermektelen nők helyzetéről, Bajzáth Sándor a veszedelmes függőségekről, Singer Magdolna a gyászfeldolgozásról, míg Dr. Beke Dóra az elcsúszott szépségtrendekről beszél. 

Tartsatok velünk! 

Promóció

A bevallás után következik a záró csokiskeksz-réteg. Vállalj felelősséget azért, amit tettél. Fejezd ki megbánásodat és azt, hogy szeretnéd rendbe hozni a dolgokat. Ilyen zárómondat például: nincs kifogás a viselkedésemre, hibáztam, szeretnék mostantól a kapcsolatunkra fókuszálni, hogy még erősebb és jobb legyen, mint valaha.

Ne hibáztasd a másikat

Sarokba szorított helyzetben sokan hajlamosak arra, hogy kényszeresen igazolni akarják a tettüket, ez pedig gyakran a másik hibáztatásába torkollik. Fontos megmagyarázni mindent, hogy értelmet nyerjenek a cselekedetek, de figyelni kell a mértékre is, és nem szabad bűnbakot keresni. A lényeg, hogy őszintén vállald a felelősséget.

A testbeszédszakértő elmondja, mi jelzi, ha valaki nem mond igazat

Az emberek hazudás közben hatalmas stressznek vannak kitéve, hiszen nemcsak hogy koncentrálniuk kell a sztorira, de még arra is figyelniük kell, hogy senkiben se keltsenek gyanút. 

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük