Így hazudnak a férfiak: sokkal jobbak a füllentésben, mint a nők, derült ki a kutatásból

A férfiak maguk vallottak arról, hogy ebben sokkal eredményesebbek, mint női társaik.

férfi-hazugság3

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Nemcsak a szerelmi, hanem a baráti vagy a munkahelyi kapcsolatokban is fontos az őszinteség. A hazugságokba könnyen belegabalyodhat az ember, és előbb-utóbb általában lebukik, aki nem mond igazat, de van, akit ez nem tart vissza.

Az ártatlan kis füllentések mellett sokan nagyobb hazugságokat is szemrebbenés nélkül megengednek maguknak. Egy új kutatás szerint a férfiak ebben sokkal jobbak a nőknél, és ezzel tisztában is vannak.

A férfiaknak jól megy a hazugság

A University of Portsmouth tanulmánya nemcsak a nemek közti hazugságok különbségeit vizsgálta, hanem azt is, hogy a füllentők mikor és hol vetik be azokat. A kutatásban 194 ember vett részt: fele-fele arányban férfiak és nők, az átlagéletkoruk 39 év volt. Kiderült, hogy vannak olyan „profik”, akik szinte észrevehetetlenül állítanak valótlant. Ők sokkal inkább szemtől szembe hazudnak, a szöveges üzenetekben és a közösségi oldalakon ez nem jellemző rájuk. Ott főleg az a fontos számukra, hogy a lehető legelőnyösebb oldalukat mutassák a külvilágnak, ami szintén nem az őszinteségüket mutatja.

férfi-hazugság1
Fotó: skynesher / Getty Images Hungary

A kutatás vezetője, dr. Brianna Verigin elmondta, hogy jelentős különbséget figyeltek meg a nemek között. A férfiak őszintén bevallották, hogy kétszer olyan gyakran hazudnak, mint a nők, elsősorban azért, hogy a saját bőrüket mentsék vele. Emellett az is kiderült, hogy a legtöbben egyértelműen a profi kategóriába sorolták magukat, tehát inkább a személyes kontaktusnál nem mondanak igazat, és azt ügyesen teszik.

Így csinálják a profik

A profiknak megvan a saját technikájuk arra, hogy hihető legyen a megtévesztés. Nagyon jól bánnak a szavakkal, és úgy tálalják a mondanivalójukat, hogy belefűzik az elferdített részeket az igazságba, így az a lehető leghihetőbb lesz, még a szkeptikus hallgatók számára is. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

Jó stratégiának tartják, ha csak a minimális, lényeges információkat adják ki, ezeknél többet nem. Ha egy férfi úgy érzi, hogy jól hazudik, az magabiztosságot ad neki, és arra bátorítja, hogy még többször csinálja. Bevallották, hogy ezeket a trükköket párkapcsolatban, kollégáknál, barátoknál és családnál egyaránt alkalmazzák. Munkaadóknál és hivatalos helyeken viszont állítólag nem így járnak el.

férfi-hazugság2
Fotó: VII-photo / Getty Images Hungary

A legtöbben nagyon nehezen veszik észre, ha nem mondanak nekik igazat. A legjobb esetben is csak fele-fele arányban szúrják ki az ilyen alkalmakat. Sokan a hazugság fogalmát is máshogy értelmezik: vannak, akik szerint a túlzás vagy egyes információk elhallgatása már annak bizonyul, míg mások szerint csak az igazán nagy horderejű valótlan állítások számítanak rossznak. A férfiak a sikerüket pedig abban érzik, hogy mennyire hiszi el a másik fél a füllentéseiket és milyen gyakran tudják őket alkalmazni.

A sok hazugság inkább hátrány, mint előny

A megkérdezett férfiak bár őszintén bevallották, hogy sokkal jobbnak és sikeresebbnek érzik magukat a hazudozásban, mint női társaik, ez nem olyan dolog, amivel érdemes büszkélkedni - sokkal inkább aggasztó is lehet. A hazug emberek ugyanis nemcsak erkölcsileg, hanem pszichológiailag is vizsgálhatók. A lelki problémák által jobb hazudozóvá válik valaki, hiszen így próbál egy nem létező valóságot teremteni.

hazug-ember
Fotó: selimaksan / Getty Images Hungary

Egy 2012-ben készült tanulmány is erre próbált válaszokat keresni. Ennek alapján több oka is lehet a folyamatos füllentéseknek: vannak, akik azért vetik be rendszeresen, hogy fontosnak tűnjenek, vagy azért, mert a figyelem középpontjában akarnak lenni. Emellett akadnak olyanok is, akik így keresnek együttérzést vagy elfogadást. Aki már maga is belátta, hogy hazugságok hálójába szőtte magát, először ezeket a problémákat érdemes tisztába tennie, hogy végleg ki tudjon lépni a csapdából.

Miben hazudnak a nők, és miben a férfiak a szexben? A kutatás szerint ezekről nem mondanak igazat

Nemcsak a mindennapi életben, hanem a hálószobában is gyakoriak a hazugságok, itt azonban nemcsak a férfiak, hanem a nők is szeretnek mást mondani, mint ami a valóság.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük