5 ok, amiért a családon belüli titkolózás káros lehet - Egyik szülő sem várhatná el a gyerektől
A családon belüli titkok láthatatlan határvonalakat képesek húzni a tagok között, melyek paradox módon egyszerre összetartanak és széthúznak.

anya lanya titok
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Minden család különbözik egy kicsit a másiktól. Például egyesek el sem tudják képzelni, hogy valamit elhallgassanak a férjük vagy feleségük elől, mások azonban bűntársként néha még a gyerekeket is bevonják a titkok őrzésébe.

Mennyire lehet önző viselkedésnek titulálni, ha valaki a számára nyomasztó teherként cipelt titkot megosztja mással, hogy aztán ketten szenvedjenek a súlya alatt? Érdekes kérdés, de sokan bele sem gondolnak, milyen hatásai lehetnek a közös titoknak. Több oka is van annak, miért tartják a pszichológusok kifejezetten káros jelenségnek a családon belüli titkolózást. 

A megosztott család

Ami létrehozza a néma megállapodást a felek között, a boldog tudatlanságban élő kívülállót a perifériára taszítja. Ez évek alatt komoly gondot tud okozni, mivel a bizalom és bizalmatlanság érdekes egyvelege lebeg a levegőben, mely bizonyos szituációk során stresszhelyzeteket tud teremteni. Szinte törvényszerű, hogy a két csoport között szépen lassan elkezd vékonyodni az összetartó kapocs. A testvérek közös titkai természetesen más kategóriába esnek, az önállósodási folyamat részeként tekintenek rá a szakértők.

Lassítja a fejlődést

Gyerekeknél, főleg a fontosabb fejlődési időszakban nehezítheti az identitás egészséges alakulását. Ez akkor is igaz, hogyha a gyerek elől próbálsz eltitkolni valamit - érzik, ha másképp viselkedsz, és szimplán nem fogják érteni, miért vagy furcsa. A "de ezt nem mondhatod el apádnak" és a hasonló mondatok mind mind emésztik belülről a kicsit, ami később a téves önkép kialakulásához vezethet.

A testvérek közös titkai más kategóriába esnek, az önállósodási folyamat részeként tekintenek rá a szakértők.
Fotó: Image Source / Getty Images Hungary

Fájdalmas beszélgetések

Olykor nemcsak az eltitkolást, de annak elfedésére konkrét hazugságot is elvárnak a gyerektől. Nem véletlen, hogyha kitudódik valami, akkor a titok összes tudója bűnösnek minősül. Általában sok idő után derül fény egy-egy mélyen őrzött családi rejtélyre, ami így még fájdalmasabb, és még nagyobb csalódást okozhat. Ekkor már olyan problémák is felmerülhetnek, amik megelőzhetőek lettek volna azzal, ha a családi bizalom egyensúlyban marad.

A titkolózás tévképzetet okozhat

A titkolózás a gyerekeknél akár tévképzeteket is okozhat. Ők a szülők révén ismerik meg a világot, őket másoljak. Így, ha fontos dolgokat titkolnak el előlük, akkor az nem csak az ő életüket befolyásolja, de ezt a titkolózási viselkedésmintát viszik tovább egész életükben. Téves képet alkotnak a világról, amiben elhallgatni a dolgokat teljesen normális. Ha pedig a titok részei, akkor arról az érintettről alakulhat ki hamis véleményük, mivel a másik fél nem tudja magát megvédeni, csak egy szemszögből hallja a gyerek az információkat.

A cikk az ajánló után folytatódik

Bele lehet betegedni

Ha valaki valamilyen traumatikus élményt nem oszthat meg másokkal, az hosszú távon szorongáshoz, fejfájáshoz, gyomorproblémákhoz és hátfájáshoz vezethet. Ilyenkor gyakran olyan bódítószerekhez fordul az illető, mint az alkohol, hogy feledtetni tudja magával a kínzó eseményt, amit nem akar elmesélni senkinek sem. Érdekes módon, hogyha a családon belül megosztja valakivel az illető úgy, hogy ő sem adhatja tovább, a titok őrzőjének is hasonló tünetei lehetnek.

A gyereket nem szabad bevonni

Természetesen a gyerekekkel mindent őszintén meg kell tudni beszélni, de vannak olyan felnőtt témák, amikben nem lehet cinkostársként a gyerekre támaszkodni. Ilyen többek között a házasságtörés, vagy olyan súlyos témák pedzegetése, mint az elválás. A szülő nem emelheti be a házasságába vagy más felnőtt kapcsolataiba a gyereket, nem várható el tőle, hogy olyasmiben vegyen részt, amihez tevőlegesen nincs köze.

Fontos a családon belüli bizalom és őszinteség. Soha nem késő tisztázni helyzeteket, illetve bocsánatot kérni sokáig eltitkolt hibákért. Persze az apró, jelentéktelen titkok nem okoznak komoly problémákat, ám komolyan másokat érintő dolgokat nem szabad elrejteni.

Miről mesélhet egy rajz?

A gyerekrajzokat alaposabban megvizsgálva észrevehetünk jellemzőket, például az alakok méretét, elhelyezkedését, teljességét illetően, és ezeknek a jellemzőknek mindegyike más-más információt ad át arról, ami a gyerek lelkében van. Mennyi az önbizalma? Milyen érzelmek dolgoznak benne?

Képek forrása: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük