Az apró trükk, amivel ráveheted az embereket, hogy igazat mondjanak - Egyszerűbb, mint gondolnád

Egy új kutatás rávilágított, hogy nincs szükség feltétlenül bonyolult trükkökre ahhoz, hogy rávegyél valakit az igazmondásra.

szemkontaktus

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Mindenki szeretné, ha igazat mondanának neki, ám a helyzet nem ilyen egyszerű. Az emberek, bizony, gyakran állítanak valótlant, füllentenek, vagy elhallgatnak kisebb-nagyobb dolgokat. Persze, az apróságok esetén ez nem mindig jelent nagy problémát, de néhány trükkel minden esetben ráveheted őket az igazmondásra.

Vannak bonyolultabb, nyakatekertebb módszerek, melyek kikényszerítik a másikból az őszinte választ, de egy kutatás arra is rámutatott, hogy egy igen egyszerű technikával is elérheted ezt. És tényleg nem lesz hozzá szükséged összetett kérdésekre vagy cseles mozdulatokra.

Az apróság, ami igazmondásra kényszerít

A Tampere Egyetemen a hazugság és a szemkontaktus kapcsolatát vizsgálták a kutatók 51 alany részvételével, akik 19 és 37 év közötti férfiak és nők voltak. Egy kétszemélyes számítógépes játékot hívtak segítségül hozzá, az embereknek pedig engedélyezték, sőt, kifejezetten javasolták, hogy hazudjanak a meccsek során. Leültették őket az ellenfelükkel szemben úgy, hogy egy úgynevezett okos tükör választotta el őket, ami átlátszóvá vált, amikor a másik éppen lépni készült a játékban. A fele idő alatt így egymást nézték, a másik fele alatt pedig a képernyőt.

Megállapították, hogy azok a résztvevők, akik erős szemkontaktust tartottak a partnerükkel a megmérettetés közben, kevésbé voltak képesek hazudni, mint azok, akik nem néztek a másik szemébe. Jonne Hietanen, a kutatás vezető szakértője elmondta, hogy ez volt az első vizsgálat, mely megmutatja a szemkontaktus hatását: nemcsak őszinteséget eredményez, hanem a hazugság esélyét is csökkenti.

Erre képes a szemkontaktus

A kutatók szerint tehát érdemes erősen a másik szemébe nézni, ha valaki azt akarja, hogy az igazat mondja, vagy akkor, ha úgy érzi, hazudik. Így ugyanis tudat alatt kényszeríti az őszinteségre. De persze a tudósok azt is hangsúlyozták, hogy, bár a hatás bizonyított, sajnos egyáltalán nem garantált, hogy minden esetben száz százalékosan beválik. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Kiút a gyermekkori traumákból - Hogyan építhetjük újra életünket?

A Femina Klub februári vendége Kovács András Péter humorista, író lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy szenvedélybeteg szülők gyerekeiként hogyan lehet talpra állni felnőttként. Milyen sérüléseket szereznek ezek a gyerekek, hogyan próbálnak meg túlélni? Mi történik egy olyan családban, ahol az egyik vagy mindkét szülő szenvedélybeteg? Van-e kiút, felnőttként milyen lépéseket tehetünk a múltbeli sebek gyógyítása érdekében?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. február 26. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Az viszont biztos, hogy nemcsak igazmondásra kényszeríthet: azért is lényeges figyelni a másik pillantását, és egyenesen a szemébe nézni, mert a tekintetéből, a szemek mozgásából leolvasható, ha valótlant állít, vagy leplez valamit. Ha próbál elnézni, vagy éppen túl mereven, túl erőltetetten figyel téged, az intő jel lehet, csakúgy, mint az, ha nagyon kitágul a pupillája, túl sokat pislog, vagy több másodpercre lecsukja a szemét.

Innen ismerheted fel, ha valaki hazudik

A hazugságnak számos egyéb apró jele is van, melyekre, ha odafigyelsz, könnyen lebuktathatod a másikat. A következők egyértelműen arra utalnak, hogy valótlant állít.

Fotók: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük