Az apró trükk, amivel ráveheted az embereket, hogy igazat mondjanak - Egyszerűbb, mint gondolnád
Egy új kutatás rávilágított, hogy nincs szükség feltétlenül bonyolult trükkökre ahhoz, hogy rávegyél valakit az igazmondásra.

szemkontaktus
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Mindenki szeretné, ha igazat mondanának neki, ám a helyzet nem ilyen egyszerű. Az emberek, bizony, gyakran állítanak valótlant, füllentenek, vagy elhallgatnak kisebb-nagyobb dolgokat. Persze, az apróságok esetén ez nem mindig jelent nagy problémát, de néhány trükkel minden esetben ráveheted őket az igazmondásra.

Vannak bonyolultabb, nyakatekertebb módszerek, melyek kikényszerítik a másikból az őszinte választ, de egy kutatás arra is rámutatott, hogy egy igen egyszerű technikával is elérheted ezt. És tényleg nem lesz hozzá szükséged összetett kérdésekre vagy cseles mozdulatokra.

Az apróság, ami igazmondásra kényszerít

A Tampere Egyetemen a hazugság és a szemkontaktus kapcsolatát vizsgálták a kutatók 51 alany részvételével, akik 19 és 37 év közötti férfiak és nők voltak. Egy kétszemélyes számítógépes játékot hívtak segítségül hozzá, az embereknek pedig engedélyezték, sőt, kifejezetten javasolták, hogy hazudjanak a meccsek során. Leültették őket az ellenfelükkel szemben úgy, hogy egy úgynevezett okos tükör választotta el őket, ami átlátszóvá vált, amikor a másik éppen lépni készült a játékban. A fele idő alatt így egymást nézték, a másik fele alatt pedig a képernyőt.

Megállapították, hogy azok a résztvevők, akik erős szemkontaktust tartottak a partnerükkel a megmérettetés közben, kevésbé voltak képesek hazudni, mint azok, akik nem néztek a másik szemébe. Jonne Hietanen, a kutatás vezető szakértője elmondta, hogy ez volt az első vizsgálat, mely megmutatja a szemkontaktus hatását: nemcsak őszinteséget eredményez, hanem a hazugság esélyét is csökkenti.

Erre képes a szemkontaktus

A kutatók szerint tehát érdemes erősen a másik szemébe nézni, ha valaki azt akarja, hogy az igazat mondja, vagy akkor, ha úgy érzi, hazudik. Így ugyanis tudat alatt kényszeríti az őszinteségre. De persze a tudósok azt is hangsúlyozták, hogy, bár a hatás bizonyított, sajnos egyáltalán nem garantált, hogy minden esetben száz százalékosan beválik. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Az viszont biztos, hogy nemcsak igazmondásra kényszeríthet: azért is lényeges figyelni a másik pillantását, és egyenesen a szemébe nézni, mert a tekintetéből, a szemek mozgásából leolvasható, ha valótlant állít, vagy leplez valamit. Ha próbál elnézni, vagy éppen túl mereven, túl erőltetetten figyel téged, az intő jel lehet, csakúgy, mint az, ha nagyon kitágul a pupillája, túl sokat pislog, vagy több másodpercre lecsukja a szemét.

Innen ismerheted fel, ha valaki hazudik

A hazugságnak számos egyéb apró jele is van, melyekre, ha odafigyelsz, könnyen lebuktathatod a másikat. A következők egyértelműen arra utalnak, hogy valótlant állít.

Fotók: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük