Hihetetlen, mit művel a hazugság a testtel - Meglepően káros következményei vannak

Nemcsak az emberi kapcsolatokra, hanem a testre és a mentális állapotra is kifejti a negatív hatásait.

hazugsag cover
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A mindennapokban az emberek rengetegszer kerülnek olyan szituációkba, ahol meg kell hozniuk a döntést: igazat mondanak, vagy füllentenek egy kicsit. És lehet, hogy meglepően hangzik, de egy átlagember naponta egyszer legalább állít valami hamisat, vagy ferdít egy picit az igazságon a kutatók szerint.

Bár állítólag az apróbb füllentéseknek lehetnek pozitív hatásaik is, a hazugságok csalódásokat és fájdalmat okoznak, és képesek tönkretenni az emberek közti kapcsolatokat. Sőt, a szakértők bebizonyították, hogy a testre is borzasztóan károsak.

A hazugságok hatása a testre

Az indianai Notre Dame Egyetem pszichológusprofesszora, Anita Kelly egy nagy kutatásában azt nézte meg, hogy mi történik az emberi aggyal és szervezettel akkor, ha hazudik valaki. 110 résztvevőt vizsgált, és az egyik csapatot arra kérte, hogy mindig csakis igazat mondjanak egy bizonyos ideig, még egy apró füllentés sem volt megengedett számukra. A másiknak viszont nem szabott meg semmit, és nyugodtan állíthattak valótlant, amikor csak úgy gondolták. 

hazugsag

Betegségek és fájdalom

A részletesebb vizsgálatok megállapították, hogy a hazugság a stresszhormonok szintjének megemelkedésével jár, ami miatt a szervezetben magasabb lesz a vérnyomás, és gyorsabban ver a szív. A stressz csökkenti a fehérvérsejtek számát, és gyengíti az immunrendszert, így gyakoribbá válnak a megbetegedések.

Az apróbb hatások mellett az állandó hazugságok évek múltán még súlyosabb tüneteket produkálnak. Azt is egyértelműen bebizonyították ugyanis, hogy hosszútávon hát- és derékfájdalmakat, erős és nehezen múló fejfájást, gyors szívverést, sőt, a nőknél menstruációs zavarokat és terméketlenséget is okozhatnak.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist, médiaszemélyiség lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal? Hogyan lehet feldolgozni az életünkben felmerülő elakadásokat? Miért káros, ha mindig arra fókuszálunk, hogy mindenki szeressen bennünket? Hogyan békéljünk meg saját tökéletlenségünkkel? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Súlyos következmények

Linda Stroh viselkedésszakértő elmondta az US News oldalának, hogy egy hazugság kigondolásához rengeteg negatív energiára van szükség, és sok időt felemészt az, hogy valaki kitalálja az összes részletet. A belgiumi Ghent Egyetem kutatásai arra is rávilágítottak, hogy azok, akik naponta mondanak ki komolyabb hazugságokat, vagy hosszú évekig őriznek egy súlyos titkot, gyakran szenvednek olyan betegségekben, melyekre a krónikus stressz is hajlamosít. Többek között ilyen a cukorbetegség, a szívbetegségek, de sajnos a rák is.

Mivel azonban a hétköznapokban a legtöbben nem tudják nullára redukálni a hazugságok számát, mert az apróbb füllentések sokszor elkerülhetetlenek, a szakértők kisebb változásokat javasolnak. Arra próbálnak ösztönözni mindenkit, hogy még a legnagyobb titkokat is osszák meg egy olyan emberrel, akiben teljesen megbíznak, hogy megkönnyítsék a saját dolgukat. De szintén jó megoldásnak tartják, ha valaki olyanokkal veszi körbe magát, akiknél nincs szükség hazugságokra. Amit még ajánlanak, az, hogy amikor csak lehet, mondják az igazat.

Ezt is szeretjük