Ez lehet a hosszú élet titka: egyezést találtak a 100 év felettiek genetikai vizsgálata közben
Különleges genetikai hátterüknek köszönhetően élnek egyes emberek akár több mint 105 évig is.

100-év-fölött2
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ez az első alkalom, hogy ilyen részletességgel megfejtették a nagyon hosszú ideig élő emberek genomját, ami útmutatóul szolgálhat ahhoz, miért élhetnek ennyire hosszú életet, és hogyan sikerül elkerülniük az időskori betegségeket.

- Az öregedés megnöveli számos krónikus betegség és állapot kockázatát. A 105 év feletti emberek genetikai adottságát vizsgáltuk, és összehasonítottuk az Olaszország azonos területein élő fiatalabb felnőttekével - mondta Paolo Garagnanit, a Bolognai Egyetem szakértője.

Genetikai változás lehet a hosszú élet titka?

A kollégáival és számos olasz kutatócsoport és a svájci Lausanne-ban lévő Nestlé Kutatóközpont munkatársainak közreműködésével végzett vizsgálatba 81 nagyon idős, 105 év és 110 év feletti embert vontak be. Az ő eredményeiket az azonos régióban élő 36 egészséges személyével hasonlították össze, akiknek átlagéletkora 68 év volt. A vérvizsgálatok és genomszekvenálások során nyert információkat összevetették korábbi tanulmányokkal, amelyek összesen 333 száz éves kor felett és 358 hatvan év körüli személyt vizsgáltak.

100-év-fölött1
Fotó: fstop123 / Getty Images Hungary

Öt genetikai változást azonosítottak, amelyek gyakoriak a 105 feletti és a 110 feletti korcsoportban. Az ellenőrzések során ugyanezeket megtalálták a száz éven felülieknél is. A számítógépes elemzések szerint ezek a genetikai módosulások megváltoztathatják három különböző gén kifejeződését, amelyek a sejtek egészsége szempontjából kiemelt fontosságúak.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az egyik ilyen gén (STK17A) koordinálja például a sejtválaszt DNS-károsodás esetén, elősegíti a programozott sejthalált, kezeli a veszélyes reaktív oxigéneket. Ezek a folyamatok számos betegség, például a rák kialakulásánál játszanak fontos szerepet. A szakemberek a természetesen előforduló mutációkat is megvizsgálták a korcsoportokban. Arra jutottak, hogy a 105, illetve 110 év felettieknél hétből hat génnél alacsonyabb volt a mutációval terheltség aránya. Ez is hozzájárulhatott ahhoz, hogy elkerülték őket az olyan egészségügyi problémák, mint a szívbetegség.

100 év fölötti emberektől kérdezték a hosszú élet titkát: érdemes megismerni a válaszokat

A hosszú élet titkát sokan próbálják megfejteni. A legidősebb embereket is megkérdezték róla.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük