Ez a generáció jelentősebb szellemi hanyatlással néz szembe, mint az előzőek: a baby boomereket vizsgálták a kutatók
A baby boomerek esetében gyorsabb mentális leépülést mutatnak a vizsgálati eredmények, és ez a következő generációkra nézve sem jelent jót.

GettyImages-499550525
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az egyes korosztályokat a legkülönfélébb szempontok alapján szokták összehasonlítani a kutatók és az átlagemberek egyaránt. A különbözőségek a mindennapok során generációs feszültségek formájában jelennek meg. Teljesen természetes, hogy bizonyos mértékig mást gondol a világról mondjuk a baby boomer és az Y vagy Z generáció egy-egy képviselője. Hétköznapi szinten ez hol viccesebb, hol bántóbb sztereotípiák létrejöttére ad okot, de a tudomány berkein belül is megállapíthatók bizonyos generációs sajátosságok.

A baby boomer generáció szellemi állapotát vizsgáló kutatók nemrégiben érdekes megállapítást tettek: bár korábban az volt a jellemző tendencia, hogy az 50 év felettiek kognitív képességei generációról generációra jobbnak mutatkoznak, a baby boomerek, azaz a körülbelül 1946-1964 között születettek esetében megfordulni látszik a dolog, ami több szempontból is aggasztó lehet. 

Romló eredmények

Az Ohiói Állami Egyetem kutatói által 2020-ban elkészített tanulmány egy 1996 és 2014 között, több mint 30 ezer ember részvételével az Egyesült Államokban zajló időskori felmérés adatait elemezte. A vizsgálatok során a résztvevőknek változatos feladatokat kellett végrehajtaniuk, például meg kellett nevezniük különböző objektumokat, vissza kellett számolniuk százból hetesével, illetve meg kellett jegyezniük szósorokat.

Az eredményeket elemző csoport vezetője, Hui Zheng arra a megállapításra jutott, hogy a baby boomerek rosszabbul teljesítettek ezeken a felméréseken, mint az őket megelőző generációk, sőt a hanyatlás a vizsgált generáción belül is megfigyelhető. Ráadásul a jelenséget a korosztály minden csoportjában kimutatták, nemtől, etnikumtól, gazdasági és társadalmi státusztól függetlenül. Habár a kutatásban a késői, 1960-1964 között született baby boomerek nem szerepelnek, a szakemberek valószínűsítik, hogy ők is hasonlóan romló pontokat produkálnak majd, akárcsak a következő generációk.

Mi állhat a jelenség hátterében? 

Zheng szerint a romló eredményeket nem lehet például rosszabb gyermekkori körülményekkel magyarázni. A baby boomerek életkörülményei sok esetben jobbak voltak, mint a korábbi generációké. Úgy gondolják, hogy a kognitív funkciók csökkenése leginkább a (felnőttkori) szegénységgel, az alanyok által bevallott magányossággal, a depresszióval, az elhízással és a mozgáshiánnyal hozhatók kapcsolatba, de olyan tényezők is szerepet játszhatnak benne, mint a szív- és érrendszeri megbetegedések komoly rizikófaktoraként számontartott magas vérnyomás és cukorbetegség.

A cikk az ajánló után folytatódik

A kutatás azért is aggasztó különösen, mert lehetséges, hogy a demenciával élők számának jövőben várható emelkedését is előrevetítheti.

Hát a következő generációk?

Zheng elképzelhetőnek tartja, hogy a jelenség a későbbi generációknál is kimutatható lesz majd. Ez egyébként már csak azért is valószínűsíthető, mert a fentebb felsorolt lehetséges okok, különös tekintettel a népbetegségekre, a fiatalabb millenniumi vagy Y generáció tagjainál is megfigyelhetők, akik az 1980-as évek közepe és a 2000-es évek eleje között születtek.

Esetükben már olyan megállapítást is tettek, hogy összességében kevésbé egészségesek, mint a szüleik ugyanennyi idősen. Körükben gyakori a major depresszió, a szenvedélybetegségek, a magas vérnyomás és a 2-es típusú cukorbetegség előfordulása. Ezek pedig, ha jobban megnézzük, szoros összefüggést mutatnak a modern, felgyorsult, megnövekedett stressz-szinttel járó, mozgásszegény életmóddal.

10 étel, ami segít megelőzni a demenciát

A demencia súlyos és egyelőre visszafordíthatatlan állapot, ami eleinte a rövid, majd a hosszabb távú memóriára van negatív hatással, többek közt. Bár a betegség kialakulásának pontos okait még kutatják, azonban a szellemi frissesség megőrzésében egyes életmódbeli tényezők, így a helyes táplálkozás is sokat segítenek.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük