Bizarr álmok a tudomány szemével: honnan jönnek a furcsábbnál furcsább képek?

Fura álmai mindenkinek vannak, de ezek nem egyszerű képek, hanem tudományosan magyarázható jelenségek.

fura-alom

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Mindenkivel előfordul, hogy felriad, nevetve vagy elképedve ébred fel egy-egy ijesztő, nyomasztó, esetleg furcsa álomból. Másnap értetlenkedve meséli, mégis honnan jöhetett, hogyan állhatott össze egy ilyen zagyvaság a fejében?

Az ember néha megtalálja, mi honnan eredhetett, máskor viszont arra jut, furcsa álmának se füle, se farka. Pedig a tudomány emberei azt mondják, még az álmainkban megjelenő legnagyobb badarságnak is van magyarázható forrása, miértje.

Miért álmodik az ember furcsa dolgokat?

Az agy egész nap elképesztő bonyolult feladatot lát el. Feldolgoz, összeköt meglévő információkat korábban elraktározottakkal, memorizál, problémákat old meg. Ezek azonban olyan folyamatok, melyek egymással párhuzamosan, átfedésben nem tudnak végbemenni.

Mint azt a Harvard Egyetem pszichiátere, az alvás és agyműködés professzora, Robert Stickgold magyarázza, az agy, ha alszunk, úgymond offline állapotban pihen, és mindent, amivel napközben foglalkoznia kellett, feldolgoz, elraktároz.

Emellett, amikor furcsákat álmodunk, mint mondja, az agyunk problémákat old meg. Olyan problémákat, melyekkel napközben foglalkoztunk, de egyelőre nem sikerült megoldani azokat. Befejezetlen feladataival úgy foglalkozik, hogy álomképek formájában, akár jókora furcsaságokkal tarkítja az álmokat.

Az alvó agy jobb a sztorizásban, mint az éber

Ha megkérnek egy embert, üljön le, és írjon egy mesét, vagy találjon ki egy egyszerű szituációt, akkor, ha csak nincs írói vénája, nem boldogul könnyen. Sztorija lassan, nehezen születik meg, és jó eséllyel lapos is lesz.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Az alvó agy azonban különös módon sokkal jobb a sztorigyártásban. A professzor szerint a megoldandó kérdéseket, melyeken dolgozik, az alvó agy próbálja forgatókönyvvé gyúrni, és elvezetni egy megoldáshoz. Az agy Stickgold szerint ilyenkor előkészíti önmagát arra, hogy majd éber állapotban meglelje az adott problémára a megoldást.

Ezt még tesztelték is, a professzor és egy másik szaktekintély, Wamsley. A 99 résztvevőnek nagyon bonyolult útvesztős feladatot adtak. Azok, akik a megoldást megszakíthatták egy ötórás alvással, utána nagyobb sikerrel találtak ki az útvesztőből, mint a többiek.

Így aztán, a professzor magyarázata alapján nyugtázhatjuk, hogy, amikor legközelebb rémálomból vagy lehetetlenül nyakatekert, furcsa álomból ébredünk, pozitívan kell szemlélni a dolgot. Hiszen nem rossz dolog történt, csupán, az a különös álom a problémák megoldásához vitt minket egy lépéssel közelebb.

Ezt is szeretjük