Élve temethették el Nagy Sándort: hátborzongató dologra jött rá egy kutató

Tévedésből élve hantolhatták el a súlyos beteg Nagy Sándort.

Élve temethették el Nagy Sándort

III. Alexandrosz, azaz Nagy Sándor makedón király és hadvezér (i. e. 356-323) halálának körülményeit sokáig rejtélyek övezték. Az uralkodót, akinek trónra lépésétől számítjuk a hellenizmus korát, egy új elmélet szerint élve temethették el.

Horrorba illő az elképzelés, de a történészek állítják, így történhetett, mégpedig egy betegség miatt.

Még mindig élt, de eltemették a királyt

Új-zélandi szakértők állítják, ritka betegség sújtotta Nagy Sándort, melyet a korabeli orvoslás érthető módon nem ismert eléggé ahhoz, hogy tudja, mivel jár, és miként lenne kezelhető. Az uralkodó hat napig feküdt bénultan, beszélni, mozogni nem tudott. A tragikus, lassú és szörnyű kínhalálát az okozhatta, hogy akkoriban még nem a pulzust ellenőrizték, hanem a légzést, ha szerették volna megállapítani, egy beteg él-e még. A bénulástól gyenge légzését feltehetően nem is érezték meg, akik ápolták, ezért úgy hitték, elhunyt, és eltemették, holott a király még élt.

Nagy Sándort ábrázoló márvány szobortöredék az egyiptomi Alexandriából, a 2-1. századból. Hellén alkotó munkája.
Nagy Sándort ábrázoló márvány szobortöredék az egyiptomi Alexandriából, a 2-1. századból. Hellén alkotó munkája.
Fotó: Wikimedia Commons/Andrew Dunn

Nagy Sándor 32 esztendős volt. A halálának körülményeit kutató történészek évtizedeken át vizsgálták a fennmaradt feljegyzéseket, és rakták össze apró foszlányokból, mi történhetett a királlyal:

- Szerettem volna, ha lehet ilyet, akár újraírni a történelemkönyvek pár fejezetét, azt állítva, hogy Nagy Sándor hat nappal később halt meg, mint ahogyan az az elfogadott időpont szerint bekövetkezett. Halála a tetszhalál leghíresebb esete lehet, amit valaha feljegyeztek - nyilatkozta Dr. Katherine Hall, a Dunedin School of Medicine új-zélandi intézményének szakértője.

Így halhatott meg Nagy Sándor

Csapatával több olyan írásos feljegyzést is vizsgáltak, melyek a király állapotáról mesélnek. Betegsége azután kezdődött, hogy egy átmulatott éjszaka során elfogyasztott körülbelül 6 liter bort. Nagy Sándor - érthető módon - rosszullétre és fájdalmakra panaszkodott, és, hogy ezeket kúrálja, állítólag még egyszer ennyi bort megivott. Másnap hasi panaszokkal ébredt, és láza volt, majd lassanként az említett, bénult állapotba került.

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A legújabb epizódban a cancel culture, azaz az eltörléskultúra került terítékre. Mikor született meg, és mit jelent a cancel culture kifejezés? Miért veszélyes jelenség? Kik azok a híres személyek, akik érintettek? Honnan tudjuk, hogy valósak-e az ellenük felhozott vádak? Hogyan befolyásolja az eltörléskultúra a stand up comedy műfaját?

Promóció

A bevitt alkoholmennyiség is megviselhette a szervezetét, de, mint azt a szakértők mondják, a valós baja egy ritka betegség lehetett, a Gullain-Barré szindróma. A betegséget egy, a gyomorba kerülő baktérium okozza. Ennek során a szervezet immunrendszere megtámadja az idegeket, lassan teljes bénulást okozva. Az agyat a betegség különös módon nem érinti, így a betegség egy szakaszában a beteg tudatánál van.

Nagy Sándornak, ha mondhatunk ilyet, szerencséjére, nem kellett éberen átélnie saját temetése borzalmas kínjait. Dr. Katherine Hall szerint ugyanis az uralkodó pár nap után olyan állapotba kerülhetett, ami nagyban hasonlít a kómára. Így, annak ellenére, hogy még élhetett, amikor eltemették, valószínűleg nem volt tudatában, mi történik vele.

Ajánlóképek: mozaik Nagy Sándorról a nápolyi Nemzeti Archeológiai Múzeum gyűjteményében. Wikimedia Commons/Berthold Werner.

Íme, Tutanhamon családja: feltételezett lányait is megtalálták sírjában

Nézegess képeket!

Elolvasom

Ebben a cikkben nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük