Mennyire vagy jóban a főnököddel? 7 jel, hogy túl közeli a kapcsolatotok

Minden kapcsolatban kell, hogy legyenek határok, de ez a főnök-beosztott viszonyra különösen igaz.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha jó kapcsolatot ápolsz a kollégáiddal, az előre vihet a munkában, elégedettebb leszel a karriereddel, ám, ha a főnököd az, akihez közelebb kerültél, az éppen ellenkező hatást válthat ki.

A Huffington Post megkérdezte a szakértőket, milyen jelek árulkodnak arról, hogy a feletteseddel való kapcsolatod már egészségtelenül szoros. 

Elmarad a kritika

Kate Snowise pszichológus, coach szerint az egyik legegyértelműbb jele a nem megfelelő főnök-beosztott viszonynak, ha a felettes már nem ad konstruktív visszajelzéseket az alkalmazott munkájával kapcsolatban. A vezetők dolga többek között, hogy vállalják a kritikát az alkalmazottaikkal szemben. Ha a két fél között a viszony már inkább baráti, a nehéz, de építő jellegű beszélgetések szép lassan elmaradozhatnak. Ez nem tesz jót a beosztott karrierjének: nem tud előrehaladni, hiszen a vezetője nem mutat helyes irányt. 

Kiskedvenc lettél

Vörös posztó a kollégák szemében, ha a főnök kijelöl téged kedvencének. Ha úgy érzed, mindig te kapod a legjobb feladatokat, ami után az összes kollégád is áhítozik, ha téged visz magával a munkaebédekre, ha gyakrabban beszélget veled kettesben, mint a többiekkel, akkor ebben a cipőben jársz. Ha ezt a játékot űzitek, az nemcsak a felettes és a cég számára lehet rossz, de legfőképpen neked bajos. Kockáztatod a kollégáiddal való jó viszonyt, legrosszabb esetben pedig kiközösítenek, és elzárkóznak a veled való közös munkától. 

Belsős poénok

Alena Gerst pszichoterapeuta szerint nem baj, ha munkán kívül barátok vagytok a főnököddel, de, ha elkezdtek belsős poénokat szórni egymás között az irodában, azt a többiek kényelmetlenül, egyes esetekben pedig sérelemként élhetik meg. Ha már csak a meetingeken sunyi pillantásokat vettek egymás felé, átléptétek a határt. Az ilyen viselkedés rontja a munkamorált, és rombolja a dolgozók produktivitását.

Elmosódott határvonalak

Egy sokadik intő jel, ha a megbeszéléseiteknek inkább van társasági jellege, mintsem munkaorientáltak lennének. Ha a játék és a munka közötti határvonal elmosódik, úgy érezheted, hogy nem kapod meg azt az iránymutatást és támogatást, amire a munkádhoz szükséged van. A meetingeken igyekezzetek a valódi, munkát érintő kérdéseknél maradni. Egyszerűbb, ha napirendi pontokba sorolva elküldöd a főnöködnek, hogy mit kellene megbeszélni.

Kötelező találkozók?

Ha kötelességnek érzed, hogy a munkahelyen kívül is találkozz a főnököddel, az azt jelezheti, hogy közel jártok a határhoz, amit nem kellene átlépni. Az egy dolog, ha a felettesed meghív egy munkaebédre, ha viszont ez túl gyakran történik meg, és összekapcsolódik más programokkal is - italozás, közös vacsora -, az már nem egészséges főnök-beosztott kapcsolat. A felettesnek hagynia kell, hogy egy meghatározott időben és helyen végezd a munkádat. Ha kényelmetlenül érzed magad a munkahelyen kívüli találkák miatt, jogod van diplomatikusan nemet mondani.

A cikk az ajánló után folytatódik

Tilos a lelkifröccs

Nincs azzal probléma, ha valaki a felettesében megértő fülekre talál, de csak addig, amíg a panaszaid nem befolyásolják negatívan a főnököd rólad alkotott véleményét. Ennek ellenére óvatosan ossz meg vele információkat! Ha már annyira közel érzed őt magadhoz, hogy lelki szemeteszsáknak használod, akkor jócskán túlléptétek a határt. Lehetőleg ne beszélj neki arról, milyen lelki frusztrációkat okoz a munkahely, se pedig arról, mennyire másnaposan mentél be dolgozni.

Apró flörtök

Ha gyakran kerültök olyan szituációba, amit leginkább csak egy randin tudnál elképzelni, akkor igen veszélyes vizekre eveztetek. A felettesnek nem tiszte becézgetni vagy kéretlenül megölelni a beosztottjait. Az ilyen viselkedés kínosan érinti őket, és csökkenhet a produktivitásuk. Minél tovább hagyod a főnöknek, hogy gyakorolja ezt a viselkedési formát, annál nehezebb lesz később megálljt parancsolni neki. Nem is beszélve arról, hogy az ilyen munkahelyi viselkedés jogi következményeket vonhat maga után. A felettes és a beosztott ilyen viszonya ellenséges munkakörnyezetet teremt a kollégák számára is - mondta el Lynn Taylor, munkahelyi szakértő.

Elfojtott agresszió

A magyarok 62%-a nem igazán vagy egyáltalán nem elégedett azzal, ahogy a főnöke viselkedik vele, és 76%-uk annyira elkeseredett, hogy szívesen be is húzna neki. A helyzet megváltoztatása mindig a vezető kezében van, sajnos igen ritka, ha egy beosztott tud elérni változást.

Ezt is szeretjük