Halálra dolgoztatták a fiatal újságírónőt: évekig hallgattak az esetről

Egyedülálló módon a munkáltató is elismerte, hogy vétkes a tragédiában, bár jóval később.

Köztudott, hogy a versenyszférában sokszor stresszesebb, hajtósabb és a normál munkaidőnél jóval többet igénylő körülményekkel és terhekkel szembesül a munkavállaló a munkahelyén.

A médiában, nyomtatott és elektronikus sajtóban hasonló kihívásokkal kell számolnia egy újságírónak, de, hogy valaki szó szerint belehaljon a munkájába, az hihetetlennek tűnik. Mégis megtörtént, Japánban.

A túlóra vitte a sírba

A japán állami televíziónak dolgozó, 31 éves Miwa Sado belehalt a mértéktelen túlórák miatti kimerültségbe 2013-ban. A munkáltatója négy évig hallgatott az esetről, ám nemrégiben olyasmi történt, amit senki nem gondolt volna - a vállalat beismerte, hogy hibázott.

A fiatal nő egy hónap alatt 159 órát túlórázott, és ez nem kizárólag a saját választása volt. A munkaügyi felügyelet bírságot szabott ki a cégre, és a riporternő tragédiájával bizonyítottnak látta azt a tényt, hogy a japán emberek általában véve extrém és túlterhelő munkakörülmények között dolgoznak.

Nem bírta a szíve a terhelést

Miwa Sado vértolulásos szívmegállásban halt meg, amit a halottkém egyértelműen a túlhajszolt és stresszes munkának tudott be. A munkaügyi ellenőrök az NHK-nál, vagyis a közszolgálati műsorszórónál tartott ellenőrzés során átnézték a riporternő belépőkártyájának használatát, illetve a munkahelyi laptopjának adatait. Ezek alapján igazolták, hogy a nő halálát a túl sok munka okozta.

Az esetre Shinzō Abe, a japán miniszterelnök is felfigyelt, és közleményben fejezte ki sajnálatát, illetve hathatós változtatásokat helyezett kilátásba. A dolgozók terheit csökkenteni kell, még akkor is, ha az a termelékenység rovására megy. A kormány maximum havi száz órát engedne túlórázni, ami európai munkavállalói szemmel még mindig irreálisnak tűnik.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Az ázsiai munkamorál a halálba kerget

Japánnak a tragédia miatt felül kell vizsgálnia a munkakultúráját. A távol-keleti országokra jellemző monoton, futószalagszerű, sokszor 14-16 órás munkanapok nagyon sok betegséghez és öngyilkossághoz vezetnek. A japánoknak külön szavuk van erre, a karosszi a túlvállalt munkához kapcsolódó halált jelenti.

Az egyre többször felbukkanó, nem elszigetelt esetek arra késztetik az ellenőrző szerveket, hogy felszólítsák a munkáltatókat arra, hogy csökkentsék a kötelező és a vállalható túlórák számát olyan mértékűre, hogy az ne váljon a dolgozó magánéletének és egészségének a kárára. 

Ebben a cikkben nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük