Halálra dolgoztatták a fiatal újságírónőt: évekig hallgattak az esetről
Egyedülálló módon a munkáltató is elismerte, hogy vétkes a tragédiában, bár jóval később.

riporter
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Köztudott, hogy a versenyszférában sokszor stresszesebb, hajtósabb és a normál munkaidőnél jóval többet igénylő körülményekkel és terhekkel szembesül a munkavállaló a munkahelyén.

A médiában, nyomtatott és elektronikus sajtóban hasonló kihívásokkal kell számolnia egy újságírónak, de, hogy valaki szó szerint belehaljon a munkájába, az hihetetlennek tűnik. Mégis megtörtént, Japánban.

A túlóra vitte a sírba

A japán állami televíziónak dolgozó, 31 éves Miwa Sado belehalt a mértéktelen túlórák miatti kimerültségbe 2013-ban. A munkáltatója négy évig hallgatott az esetről, ám nemrégiben olyasmi történt, amit senki nem gondolt volna - a vállalat beismerte, hogy hibázott.

A fiatal nő egy hónap alatt 159 órát túlórázott, és ez nem kizárólag a saját választása volt. A munkaügyi felügyelet bírságot szabott ki a cégre, és a riporternő tragédiájával bizonyítottnak látta azt a tényt, hogy a japán emberek általában véve extrém és túlterhelő munkakörülmények között dolgoznak.

Miwa Sado
Miwa Sado

Nem bírta a szíve a terhelést

Miwa Sado vértolulásos szívmegállásban halt meg, amit a halottkém egyértelműen a túlhajszolt és stresszes munkának tudott be. A munkaügyi ellenőrök az NHK-nál, vagyis a közszolgálati műsorszórónál tartott ellenőrzés során átnézték a riporternő belépőkártyájának használatát, illetve a munkahelyi laptopjának adatait. Ezek alapján igazolták, hogy a nő halálát a túl sok munka okozta.

Az esetre Shinzō Abe, a japán miniszterelnök is felfigyelt, és közleményben fejezte ki sajnálatát, illetve hathatós változtatásokat helyezett kilátásba. A dolgozók terheit csökkenteni kell, még akkor is, ha az a termelékenység rovására megy. A kormány maximum havi száz órát engedne túlórázni, ami európai munkavállalói szemmel még mindig irreálisnak tűnik.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az ázsiai munkamorál a halálba kerget

Japánnak a tragédia miatt felül kell vizsgálnia a munkakultúráját. A távol-keleti országokra jellemző monoton, futószalagszerű, sokszor 14-16 órás munkanapok nagyon sok betegséghez és öngyilkossághoz vezetnek. A japánoknak külön szavuk van erre, a karosszi a túlvállalt munkához kapcsolódó halált jelenti.

Az egyre többször felbukkanó, nem elszigetelt esetek arra késztetik az ellenőrző szerveket, hogy felszólítsák a munkáltatókat arra, hogy csökkentsék a kötelező és a vállalható túlórák számát olyan mértékűre, hogy az ne váljon a dolgozó magánéletének és egészségének a kárára. 

Ezt is szeretjük