Így érd el, hogy a munka ne menjen a magánélet rovására: 5 tipp a szakértőtől
Ha ezeket megfogadod, minden téren kiegyensúlyozottabb leszel.

egyensuly
beauty and style
Top olvasott cikkek

A munka és magánélet közötti egyensúly megteremtése kulcsfontosságú kérdés, hiszen bármerre billen el a mérleg nyelve, sérülhet a közérzetünk, túlhajszolttá vagy motiválatlanná válhatunk, ami hosszútávon veszélybe sodorhatja a karrierünket és testi-lelki egészségünket is.

A Perfekt Zrt. szakértője szerint az alábbi tippeket érdemes megfogadni az ideális arányok megtalálásához.

Húzzuk meg a határokat!

A legtöbben elkövetjük azt a hibát, hogy a szabadidőnkben is a munkahelyi problémákkal, előttünk álló feladatokkal foglalkozunk, így esélyt sem adunk magunknak arra, hogy ellazuljunk, feltöltődjünk, mielőtt nekiveselkedünk a következő nap kihívásainak. Sokszor nem egyszerű kivitelezni, de ha csak lehet, ne vigyük haza a munkát, ne olvassunk irodai levelezést, és hagyjuk az irodában a munkahelyi feszültséget is. Ha hagysz magadnak időt a regenerálódásra, könnyebben veszed az akadályokat másnap.

Tanuljunk meg nemet mondani!

Akár egy kis plusz munkát, akár olyan szabadidős programokat szeretnének ránk erőltetni, melyek igazából csak másnak hasznosak, tanuljunk meg nemet mondani. A szabadidőnkben fontos, hogy mi legyünk az elsők, ne hagyjuk, hogy mások rendelkezzenek felette.

Sportoljunk!

Rengetegen ülnek egész nap az irodában, ami fizikailag rendkívül megterhelő. Az ülőmunkának köszönhető rossz testtartás, a nyaki izmok görcsössé válása, a hátizmok gyöngülése hosszútávon fájdalmat, zsibbadást okozhat, sőt, akár komolyabb betegségekhez is vezethet. A sport azonban nemcsak testünkkel tesz jót, mentálisan is segít felfrissülni, kiadni az egész heti feszültséget, jobbat alszunk tőle, és kiegyensúlyozottabbakká is válunk.

Aludjunk eleget!

Az alváson nem lehet spórolni, hiszen a nem elegendő alvásidő visszaveti a produktivitásunkat, fogékonyabbá válunk a betegségekre, és rossz hatással van az emlékezetünkre is. Ha kialvatlanul indulunk dolgozni, sokkal több energiát kell befektetnünk, mint amennyit a feladatainkra szánnánk kipihenten. Ha megvan a hét-nyolc óra alvás, és kipihenten megyünk dolgozni, a munka után is több energiánk marad minden másra.

A cikk az ajánló után folytatódik

Foglalkozzunk a karrierünkkel!

Időnként vizsgáljuk meg, hogy ott tartunk-e a karrierünkben, ahol szeretnénk, azzal foglalkozunk-e, amivel szeretnénk. Ha rosszul érezzük magunkat a munkahelyünkön, a pozíciónkban, akkor a szabadidőnket sem tudjuk gondtalanul élvezni. Tóth Réka, a Perfekt Zrt. oktatási szakértője szerint akár új területen szeretnénk magunkat kipróbálni, akár meglévő területünkön szeretnénk előrébb lépni, sosem késő belevágni a tanulásba.

Érdemes elvégezni egy OKJ-s tanfolyamot, hiszen ma már számos képzés közül választhatunk, melyeket rugalmas időbeosztással és rövid idő alatt elvégezhetünk, így a tanulás akár egy olyan hobbivá is válhat, mely amellett, hogy frissen tartja az elménket, képes előrelendíteni a karrierünket is.

Ezt is szeretjük