19 év után ébredt fel a kómából a férfi - Az első szavaival édesanyját kereste
Olvass el 3 igaz történetet, ahol már az orvosok is feladták a reményt!

beauty and style
Top olvasott cikkek

Az orvostudomány azt a hat óránál tovább tartó eszméletlen állapotot nevezi kómának, amikor a beteg érzéketlen és magatehetetlen állapotban van. Az ébredés időpontja kiszámíthatatlan: van, akinél órák, napok kérdése, más hónapok, évek múltán tér magához, de olyan is előfordul, hogy soha.

A hosszú ideje kómában lévő, változást nem mutató pácienseknél nem sok a remény, mégis előfordulnak olyan esetek, amelyek a csodával határosak, vagy a betegek olyan dolgokat produkálnak, amelyek előtt értetlenül áll a tudomány. Összegyűjtöttük a legdöbbenetesebb ébredéseket.

19 év kóma

Az amerikai Terry Wallis 19 éves volt, amikor megszületett a kislánya. Aznap, 1984. július 13-án, pénteken éppen hazafelé tartott, amikor autóbalesetet szenvedett egy elhagyatott útszakaszon. Csak egy nappal később találtak rá az eszméletlen férfira, aki addigra kómába esett.

Terry ezután szó szerint a fél életét mélyálomban töltötte, és az orvosok már lemondtak róla, ezért a családja egy rehabilitációs központba helyezte, ahonnan minden második hétvégén hazavitték, és próbáltak kommunikálni vele - hosszú ideig hiába.

Egy nap, szintén egy péntek 13-i napon az édesanyja elment a központba, hogy meglátogassa, és ekkor megtörtént, amire 19 éve várt a család: a férfi kinyitotta a szemét, és annyit mondott: mama. Nem tudta, mennyi idő telt el, azt hitte, még mindig Ronald Reagan az Egyesült Államok elnöke. Lányát is ekkor ismerhette meg, aki apja ébredése napján már 19 éves volt.

Ismeretlen eredetű nyelvtudás

Sandra Ralic egy horvát lány, aki 13 éves korában esett kómába, és bár az ébredés csak 24 órát váratott magára, az eset megváltoztatta a beteg és a családja életét is. Sandra ugyanis magához térve folyékonyan beszélt németül - anyanyelvét, a horvátot azonban teljesen elfelejtette. A kislány előtte sosem tanult németül, és az orvosok sem tudtak magyarázatot adni az esetre.

Élet a nulláról

Liz Skyes 23 éves korában furcsa rosszulléteket kezdett produkálni. Egy alkalommal elfelejtette, merre van a munkahelye, és bár a szokásos útvonalán ment, hirtelen nem tudta, hol van. Aztán rátört a fájdalom, ezért a barátja kórházba vitte, ahol az orvosok mesterséges kómába helyezték a lányt, hogy kiderítsék, mi baja - végül agyvelőgyulladást állapítottak meg nála.

Liz három hétig aludt, és amikor felébredt, semmire nem emlékezett az életéből, de beszélni és járni sem tudott. 11 hónapig tartó intenzív rehabilitáció után végül helyrejött, de a rövid távú memóriája maradandó károkat szenvedett.

Ezt is szeretjük