5 kevésbé ismert illemszabály, amelyre érdemes figyelned

Az illemszótár szerint

Viselkedj illően a boltban, társaságban és a munkában!

beauty and style
Top olvasott cikkek

Bizonyos illemszabályok közismertek, míg mások kevésbé azok. Mi most olyanokat gyűjtöttünk, amelyek az utóbbi csoportba tartoznak!

Mindenki tudja, hogy nem szabad az asztalra könyökölnöd, vagy hogy ásításkor a szád elé illik tenni a kezed, azonban ezek csupán a legismertebbek! Tar Károly Illemszótár című könyvéből válogattunk.

Ajándékozás

Te is mindig viszel a házigazdának - és a családtagjainak - valamit, ha vendégségbe mész, mert így illik? Pedig nem lenne kötelező! Persze ünnepek, alkalmak mindig adódnak arra, hogy ajándékozz. Tudtad, hogy az ajándékba kapott italt nem szabadna más alkalomra tartogatni?

Bemutatkozás

A bemutatkozás sorrendjére egy sor szabály van, nem mindegy, hogy ki kit mutat be kinek. A férfit szokás a nőnek, a fiatalabbat az idősebbnek, az egyedül lévő egyént pedig a csoportnak és nem fordítva. A szerző arra is kitér, hogy amennyiben nem szokványos a neved, a másik fél dolgának megkönnyítése érdekében kösd valamihez!

Csengetés

Talán nem gondolnád, de a csengetésről is nyilatkozik az illem. Előfordulhat, hogy az általad felkeresett lakásnál a gomb megnyomása ellenére egyáltalán nem, vagy nem egyből nyitnak ajtót, azonban a könyv alapján több alkalommal és kitartóan csengetni nemcsak illetlenség, de egyben felesleges is!

Fogdosás

Az élelmiszereket megfogdosni nemcsak azoknak nem ajánlott, akik a baciktól való félelem miatt ódzkodnak ettől a cselekedettől, de illem szempontjából sem helyes! Sok termék csomagolva kerül a polcokra, azonban vannak olyanok - mint például a pékáru vagy a zöldség -, amelyek nem. Lehetőség szerint kerüld ezeknek az összetapogatását is!

Gratuláció

Gratulálni mindig kell? Csakis akkor tedd meg ezt a gesztust, ha az indíttatásod szívből jövő! Az illemszótár írója szerint ugyanis pusztán formális célból inkább tegyél le róla, mert előbb vagy utóbb kiderül, ha nem voltál őszinte! Ez pedig rossz fényt vethet rád, akár kétszínűnek is tűnhetsz. Levélben nem illik gratulációt követően szívességet kérni sem!

Ezt is szeretjük