5 illemtanbaki, amit mindennap elkövetsz

Buszon, metrón és villamoson

Az utazásnak is megvannak a maga illemszabályai.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A mindennapos utazás a rutin része, szinte oda sem figyel az ember, hogy hogyan közlekedik, holott ennek is megvannak a maga szabályai, amelyeket illik betartani.

Összegyűjtöttük a leggyakrabban felmerülő problémákat, amelyek zavaróak lehetnek az utazóközönségre nézve. Ne kövesd el őket!

Megállói illem

Már az utazás megkezdésekor, a megállókban, illetve a metróperonon is illemtudóan kellene viselkedni, amit sajnos sokan figyelmen kívül hagynak. Amíg a jármű érkezésére vársz, mindig úgy állj, hogy senki áthaladását ne zavard - persze ez nem jelenti azt, hogy a sarokba kell húzódni, mintha rossz fát tettél volna a tűzre, egyszerűen csak ne állj meg az út közepén, hogy aztán másoknak szlalomban kelljen kerülgetniük.

Amikor a jármű megérkezik, várd meg, míg minden leszálló elhagyja a járművet, és csak ezután indulj meg befelé. Ne lökdösődj, ne akarj utat törni, hogy elsőnek szállj fel, pláne akkor, ha utolsónak érkeztél. Ha pedig előre tudod, hogy csak egy megállót mész, maradj az utolsók között, így elkerülhető a kellemetlenség, hogy te az ajtóban megállsz, és mások nem férnek fel tőled.

Telefonálás és hangos beszéd

A tömegközlekedési eszközök utazóközönsége szeret elmerülni a maga gondolataiban, anélkül, hogy azt hallgatná, mi lesz másnál a vacsora, a gyerek a füle mögött is megmosta-e már, vagy éppen ki kivel hált az utóbbi hetekben. Akár telefonon beszélgetsz, akár egy régen látott ismerőssel, akivel a megállóban futottál össze, próbáld a hangerőt annyira visszafogni, hogy az az utastársaid számára ne legyen zavaró.

Nem állítjuk, hogy könyvtári csendnek kell lennie a buszon vagy a metrón, szó sincs erről, csak a feltűnő hangoskodást kell elkerülni, különösen akkor, ha a magánéletet érintő témáról van szó, mert mások számára kellemetlen lehet ezt végighallgatni. Tiszteld meg azzal utastársaidat - még ha mások nem is teszik ezt minden esetben - azzal, hogy megkíméled őket az életed apró részleteitől!

Csomagok

A busz, villamos és metrókocsik sem képesek végtelen mennyiségű embert befogadni, ezért például csúcsidőben illik a táskádat levenni a válladról, és a kezedben fogni, vagy feltenni a poggyásztartóra, hogy többen elférjenek, és ne legyen lökdösődés. Ugyanez igaz a nagy csomagokra, bőröndökre - mindig úgy helyezd el őket, hogy ne veszélyeztessék mások testi épségét, azaz ne lehessen bennük felbukni.

A tömegközlekedés hátrányai

A tömegközlekedésnek sok előnye van, de talán még több hátránya. Te min változtatnál?

Tisztázzuk, az esernyő nem önvédelmi eszköz az emberek ellen, funkciója szerint az eső ellen véd, így, ha az ernyődnek hosszú, hegyes fém- vagy műanyag vége van, ne lóbáld a hátad mögé, mert könnyen felnyársalhatsz valakit! Meg lehet azt az esernyőt úgy is fogni, hogy a vége a talaj felé álljon, annak is kisebb az esélye, hogy valakit összevizezel.

Ezt is szeretjük