Így teheted tönkre egy perc alatt a karrieredet: a legsúlyosabb illemtani bakik

A karrierprotokoll legalább olyan fontos, mint a szakmai felkészültség.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Léteznek általános illemszabályok, amelyekkel többé-kevésbé mindenki tisztában van - ezek persze ugyanúgy érvényesülnek a munkahelyi közegben, mint az élet egyéb más területén.

Ám a mindennapi viselkedés helyes formáin túl a karrieretikettben nem árt képben lenni a hivatalos illemtan szabályait illetően is, különben akár a tudtodon kívül is kerülhetsz kellemetlen helyzetbe, és talán éppen ezzel hiúsítod meg az előrelépés lehetőségét. Íme, a legnagyobb illemtani gikszerek a munkafronton.

Bakik az interjún

Az érkezés és a bemutatkozás alapvető formuláit talán nem kell külön magyarázni, a késés, a hanyag vagy a túlgondolt interjúöltözet éppúgy illetlen hatást kelt, mint a túlzottan bizalmas hangnem vagy a jólfésültnek látszó modorosság.

Emellett azonban vannak olyan apróságok, amelyek talán elkerülik a figyelmedet, pedig a HR-es vagy a vezető szemében egyáltalán nem mindegy, milyen viselkedéssel indítasz.

Már az is sokat elárul a pályázóról, ahogy belép az irodába: soha ne nyújts kezet előre, ez a fogadó fél feladata, legfeljebb jelezd egy pillantással, hogy kezdeményezheti.

Ne állj meg a küszöbön, de ne is huppanj le a székre, míg nem kínálnak hellyel.

Ha több szék és esetleg fotel is van a szobában, nem mindegy, melyiket szúrod ki magadnak: ha ülőgarnitúrához ültök, a bejárattal szembeni fotel tabu, az a főnök helye, azonnal elvágod magad, ha kényelmesen belehelyezkedsz.

Ha lehet, inkább a széket válaszd az íróasztal bejárat felé eső oldalán, de ügyelj arra, hogy ne legyél szigorúan szemben az interjúztatóval, kicsit fordíts a széken, különben túlságosan alárendelt szerepbe kerülsz, ezt pedig később már nehéz visszaegyensúlyozni.

Telefonetikett

Már olyan régóta része az életünknek a telefon, hogy hajlamosak vagyunk evidenciaként kezelni, ami sokszor valójában inkább illetlenség: vagyis bármilyen kényelmes, vannak olyan helyzetek, amikor muszáj kikapcsolni, rövidebbre fogni a beszélgetést, halkítani a saját hangunkon, illetve adott szituációban nem fogadni a magánjellegű hívást.

A munkahelyi illem eredetileg azt diktálja, hogy az irodában egyáltalán ne intézz magánbeszélgetést, ha mégis beesik egy fontos hívás, akkor arra a pár percre vonulj ki a szobából. Ha pedig a főnök irodájában vagy, és megszólal a telefonja, modortalanság továbbra is a szobában ücsörögni, anélkül is el kell hagynod a helyiséget, hogy arra külön megkérne.

A hivatalos beszélgetésnél légy udvarias és lényegre törő, kerüld a tegezést, és ne húzd el a beszélgetés hosszát. Arra is figyelj, hogy ha nem te kezdeményezted a hívást, akkor nem zárhatod le a beszélgetést, meg kell várnod, hogy ezt a hívó fél tegye meg. Ha pedig a vonal véletlenül megszakad, mindig annak kell újratárcsáznia, aki a hívást kezdeményezte.

Illemöngyilkosságok az értekezleten

Az egyik legveszélyesebb terep karrierszempontból a szakmai értekezlet, itt ugyanis nagyon könnyű illemhibát véteni, ami ráadásul még látványosabb, mint egy szimpla munkanapon becsúszó baki.

Itt is vannak olyan önkéntelen mozdulatok, amelyeket jobb, ha tudatosan kontroll alatt tartasz a saját érdekedben. Az értekezlet ideje alatt, bármilyen ártatlannak tűnik is, soha ne pillants az órádra, mivel ezzel azt üzened, hogy a saját időd fontosabb számodra, mint a jelen téma, ennek pedig a főnök a legkevésbé sem fog örülni.

A legnagyobb sértés persze a látványos ásítozás vagy az, ha olvasgatással, firkálással ütöd el az időt, de az is, ha a tolladdal játszol, mialatt más beszél. Az illemszabály szerint, ha több hozzászóló mondataira is szeretnél reagálni, azt nem közbevágva külön-külön, hanem összegyűjtve, a saját idődben tedd meg.

Mindenképpen legyen mondanivalód, de ne ragadd magadhoz a szót hosszú percekre, és lehetőleg reagálj a többiek mondataira, ne nyomulj görcsösen a saját monológoddal. A legjobb, ha kérdezel: persze nem eltúlozva ezt sem, mert az inkább bosszantó, ha folyton megszakítod a beszélgetést, de kellő időben ellőtt, okos kérdésekkel kitűnhetsz a tömegből, és nem rossz értelemben.

Ezt is szeretjük