Lesújtó véleményt kapott a kormány

Csak a szülésre jók a nők?

Az ENSZ egyik bizottsága 60 pontos ajánlást fogalmazott meg. Visszamentünk száz évet.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Az ENSZ nők elleni diszkriminációval foglalkozó bizottsága Magyarországon számos aggodalomra okot adó területet és ügyet talált, amikor a vonatkozó egyezmény végrehajtását vizsgálta - közölte a Női Érdek érdekérvényesítő szövetségre hivatkozva a hvg.hu.

Visszamentünk száz évet az időben

A társaság szerint az ENSZ-bizottság több mint 60 pontban fogalmazott meg ajánlást Magyarország részére, többek között bírálta a család fogalmának túl szűk értelmezését, valamint azt, hogy a nőket leginkább anyai és gondozó szerepben láttatják.

A CEDAW-bizottság az egyes jogokkal kapcsolatban többek között az alábbi ajánlásokat fogalmazta meg az állam számára.

A nemek közötti egyenlőség kérdését építse be az oktatáspolitikába.

Fogadjon el a partnerbántalmazásra vonatkozó jogszabályt, módosítsa a távoltartási törvényt, hogy az megfelelően védje az áldozatokat.

Az emberkereskedelem áldozatainak biztosítson megfelelő ellátást és védelmet.

Vezessen be átmeneti intézkedéseket, például kvótákat a nők és a férfiak egyenlő képviseletére a politikában.

Mozdítsa elő a nők foglalkoztatását, számolja fel a foglalkoztatási szegregációt, szüntesse meg a nemek közötti bérrést

Hagyjon fel mindennemű, a nők szexuális és reprodukciós jogait érintő negatív beavatkozással.

Vizsgálja felül nyugdíj- és szociális ellátási rendszereit, hogy a nők és a férfiak számára egyenlő hozzáférést biztosítson ezekhez.

Módosítsa a törvényt az Alkotmánybíróság azon határozatával összhangban, amely szerint a család definíciója túl szűkre szabott, és biztosítsa, hogy az egyéb jogszabályok módosítása is ezzel összhangban fog történni.

További ajánlások

A bizottság emellett kérte azt is, hogy a kormány fordítson különös figyelmet a hátrányos helyzetű csoportokhoz tartozó nők, így például a roma, a fogyatékossággal élő, a vidéki, a szegénységben élő, a migráns, a menekült, illetve az idősebb nők problémáira, a közpolitikai intézkedésekbe és a költségvetésbe pedig építsen be specifikus, a kisebbségekhez tartozó, többek között a roma nők, valamint a fogyatékossággal élő nők szükségleteit célzó komponenseket az ellenük irányuló hátrányos megkülönböztetés minden formájának felszámolása érdekében.

Ezt is szeretjük