Munkaszüneti napok 2012-ben

Megszaporodnak a hosszú hétvégék

Sok lesz az ünnepekhez kapcsolt hétvége, de öt szombaton dolgozhatsz.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A pihenőnapok tekintetében a korábbiaknál szerencsésebbnek mondható a 2012-es év, hiszen a munkavállalók szempontjából kedvezőbben oszlanak el a munkaszüneti napok és ünnepek: mivel egy kivételével hétfőre, keddre vagy csütörtökre esnek, nyolc hétvége nyúlik majd hosszabbra.

A Munka Törvénykönyve összesen tíz munkaszüneti napot határoz meg egy évben, mégpedig január 1-jét, március 15-ét, húsvéthétfőt, pünkösdhétfőt, augusztus 20-át, október 23-át, november 1-jét, valamint december 25-ét és 26-át.

 

Október közepén jelent meg a Magyar Közlönyben a Nemzetgazdasági Minisztérium rendelete a 2012. évi munkaszüneti napok körüli munkarendről, mely szerint öt áthelyezett munkanap lesz. Mégpedig úgy, hogy az ünnepek és a hétvégék közé beékelődött munkanapokat kiadják - tehát meghosszabbítják velük a pihenőidőt -, ám az általuk nyert szabadságot a rendeletben előírt szombati napokon kell majd ledolgozni.

 

A naptár szerinti munkarendtől való eltérés

Az NMG rendelete a kihirdetését követő nyolcadik napon lépett hatályba, és 2012. december 31-éig lesz érvényes. Úgy tűnik, csupán egyetlen áthelyezett munkanapban tér el attól a tervezettől, mely korábban a Kormány.hu oldalán jelent meg. A változtatás ellenére is öt pihenőnappal bővül a munkarend, tehát a naptár szerinti munkarendtől való eltéréssel lehet számolni.

Január-március

Január 1-je sajnos vasárnapra esik, de a csütörtöki március 15-e után plusz pihenőnapnak számít majd a március 16-ai péntek, mely a hétvégével együtt négynapos ünneppé duzzad. A kimaradt pénteket azonban március 24-én, szombaton kell majd ledolgoznod.

Április-május

Mivel május 1-je keddre esik, április 30-án, hétfőn, szintén otthon maradhatsz, vagyis a hétvégével együtt ismét négy napot nyersz majd a regenerálódásra. A rendelettervezetben még a május 5-ei szombat szerepelt munkanapként, később azonban átírták, így a munka ünnepe és a hétvége közé ékelődött, a szabaddá vált napot április 21-én, szombaton szükséges pótolnod. Viszont április 9-én ott lesz a húsvéthétfő, május 28-án pedig a pünkösdhétfő, melyek ismét egy-egy hosszú hétvégét eredményeznek.

Augusztus

Augusztusban nem tér el a munkarend a naptáritól, hiszen az augusztus 20-ai ünnep hétfői napon lesz, így nem ékelődik be áthelyezhető munkanap a hétvége és a munkaszüneti nap közé. Itt a húsvéthoz és a pünkösdhöz hasonlóan háromnapos hétvégét kapunk.

Október

Az október 23-a is egy keddi napot jelez a naptárban, ennek köszönhetően felszabadul a hétfőd, tehát október 20-ától, szombattól élvezheted a hosszú hétvégét. Ám emiatt október 27-én munkába kell állnod, hogy ledolgozd a kölcsönbe kapott október 22-ei pihenőnapot.

November

A csütörtöki halottak napja úgyszintén hosszú hétvégét generál majd, mert a november 2-ai péntek megmarad pihenőnapnak, melynek következményeként november 10-én, szombaton kell majd munkával foglalkoznod.

December

A karácsony 2012-ben ötnapos ünneppé növi ki magát, hiszen december 25-e keddre, míg december 26-a szerdára esik. Ezáltal 24-én már nem kell bemenned a munkahelyedre, vagyis az így nyert háromnapos hétvégéd plusz két nap karácsonnyal bővül. Ám a szabaddá vált hétfő vonzata az, hogy december 15-én muszáj dolgoznod.

Kivételek

Az új évben tehát összesen nyolc hosszú hétvégét karikázhatsz be a naptáradban, ám valójában kilenccel számolhatsz. A Pénzcentrum.hu a Nemzetgazdasági Minisztérium Kommunikációs Titkárságától értesült arról, hogy a szintén hétfői napra eső december 31-e is pihenőnapnak lesz nyilvánítva. Ám, mivel cserébe a következő szombatot kellene ledolgozni, és az már 2013-ba nyúlik át, nem lehet róla rendelkezni a 2012-es rendeletben, ezért nem szerepel benne.

A korábbi évekhez hasonlóan a rendelet hatálya ezúttal sem terjed ki a megszakítás nélkül üzemelő és a rendeltetése folytán a munkaszüneti napokon is működő munkáltatónál, illetve az ilyen jellegű munkakörben foglalkoztatott munkavállalók munkarendjére.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Az egészségügyi dolgozók és az egészségügyben dolgozók számára pedig július 1-jével bővült a Munka Törvénykönyvében felsorolt munkaszüneti napok köre 2011-ben, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Egészségügyért Felelős Államtitkárságának kezdeményezésére. A törvény a Semmelweis-napot a foglalkoztatási - munkaviszonyban vagy közalkalmazotti - jogviszonyban álló érintett dolgozóknak biztosítja.

Ezt is szeretjük