Ennyivel csökkenhet a szabadságod az új Munka Törvénykönyve miatt

A főnököd dönthet

Változnak a szabályok: tudd meg, hogyan alakulnak a szabadnapok.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Július 1-jétől életbe lép az új Munka Törvénykönyve, amely a szabadságok kivételét is átalakítja: ugyan a szakértők szerint összességében rugalmasabbá válik a szabadságok kiadásának kezelése, ám van a törvénynek olyan része is, amely a munkavállaló hátrányára változtat a jelenlegi szabályokon.

A rendes szabadság mértéke ugyanis lehet több, de akár kevesebb is, mint a most hatályos szabályok alapján. Nézd meg, mitől függ, hogy több vagy kevesebb napot vehetsz-e ki, mint korábban!

Mennyi lesz az alapszabadság?

Abban nincs változás, hogy miből áll a rendes szabadság: az új törvény szerint is alapszabadságból és pótszabadságból tevődik össze.

Az alapszabadság minden munkavállalót alanyi jogon megillet, de a pótszabadságnál már más a helyzet, az csak valamilyen külön feltétel esetén jár.

A jelenlegi szabályozás szerint az alapszabadság mértéke az életkorral arányosan növekszik, ez viszont a júliusban belépő új törvénnyel megváltozik: eszerint egységesen 20 napban állapítják meg az alapszabadságot, az életkor alapján pedig pótszabadságként járnak további napok a munkavállalónak, ugyanakkora számban, mint most.

Csökkenhetnek a plusznapok

Az új Munka Törvénykönyve viszont megengedi, hogy az életkor alapján járó pótszabadság mértékétől a kollektív szerződés akár a munkavállaló hátrányára is eltérhessen.

Vagyis előfordulhat, hogy végül kevesebb lesz a rendes szabadságod, ha az életkor alapján járó plusznapokat a kollektív szerződésben csökkentik. Ráadásul az új szabályok szerint szűkül azoknak az időtartamoknak a köre, amelyekre tényleges munkavégzés hiányában is jár szabadság.

Tehát, míg eddig akkor is jogod volt az éves rendes szabadságra, ha a teljes 2011-es évben beteg voltál, a jövőben a keresőképtelen betegségből naptári évenként csak 30 napot lehet figyelembe venni.

Nőhet is a rendes szabadság mértéke

A gyermekek után járó pótszabadság mértéke változatlan marad, azaz egy gyermek után kettő, kettő gyermek után négy, illetve kettőnél több gyermek után hét munkanap pótszabadság jár.

Már január 1-jétől hatályos az a változás, amely szerint már nemcsak az egyik szülő veheti igénybe a gyerekek után kapható pótszabadságot, az megilleti az anyát és az apát is. Az új törvény az apának gyermeke születése esetén öt, ikergyermekek születése esetén pedig hét munkanap pótszabadságot ad.

A fogyatékos gyermekek után további két pótnap jár majd. Akinél pedig legalább 50%-os egészségkárosodást állapítottak meg, plusz öt nap pótszabadságot kaphatnak.

Átviheted a következő évre?

Jelenleg a fel nem használt szabadnapokat nem lehet átvinni a következő évre, ebben viszont a munkavállalóknak kedvez az új szabályozás. A 20 napos alapszabadság és a kor után járó pótszabadságok akár egyharmada is átvihető a következő év végéig, ha ebben megállapodik a munkáltató és a munkavállaló.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A munkáltató kivételesen fontos gazdasági érdek, vagy a működési körét közvetlenül és súlyosan érintő ok esetén a tárgyévet követő évben csak a kollektív szerződés ilyen tartalmú rendelkezése esetén és csak március 31-ig adhatja ki a szabadság legfeljebb egynegyedét.

Ezt is szeretjük