Ez lehetett az első emberi rajz: vicces, mit ábrázol a 79 ezer éves lelet

Az első rajzon látható vonalak hashtaghez hasonlatos formát adnak ki.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egyedülálló leletre bukkantak a régészek a Fokvárostól keletre lévő Blombos-barlangban: a kézzel színezett kődarab az első ismert emberi rajz. A mintegy 75-79 ezer évesre becsült ereklyéről a Nature című tudományos folyóirat 2018. szeptember 12-én megjelent számában számolt be egy nemzetközi kutatócsoport. A kövön lévő rajz legalább 30 ezer évvel régebbi minden eddig ismert emberi alkotásnál.

A vöröses árnyalatú krétával szilkrétre - feltehetően egy hegyes okkerdarabbal - rajzolt minta több párhuzamos vonalból áll, melyek egymást keresztezik, egy hashtaghez hasonlóan. A helyszínen dolgozó régészek több olyan jelet is felfedeztek, melyekből arra következtettek, hogy a barlang egykori lakói lelkes festők voltak. 2011-ben a csoport bejelentette, hogy ősi művészi felszerelésre bukkantak, többek közt néhány nagy csigaházra, melyek okkerszín festékmaradványokat tartalmaztak.

A kutatók hangsúlyozták, hogy, bár a médiában többféle jelentést is tulajdonítottak a rajznak, valójában a kődarab egy nagyobb szikla része lehetett, és, mivel nem tudjuk, mit ábrázolt teljes egészében, egyelőre felesleges találgatásokba bocsátkozni. Alistair Pike, a Southamptoni Egyetem régésze elmondta, arra sincs bizonyíték, hogy valóban műalkotásról van szó: még az is elképzelhető, hogy valamilyen eszközt éleztek a kövön, ami ilyen nyomokat hagyott rajta.

Kiemelt kép: MTI/AP/Magnus M. Haaland.

Ajánlókép: MTI/AP/Craig Foster.

Ezt is szeretjük